Ýþ güvenliði, iþ kazalarý her zaman en önemli konularýn baþýnda gelmektedir.
Ýþte iþ güvenliðinin toplumsal önemine binaen ülkemizde ilk defa müstakil bir iþ saðlýðý ve güvenliði yasasý 2012 yýlýnda çýkartýldý. Bu yasaya göre çok sayýda kiþi iþ güvenliði uzmanlýðý eðitimi aldý ve iþ güvenliði uzmaný olarak çalýþýyor.
TBMM Baþkanlýðýna verilen ve kýsa zamanda yasalaþmasýný beklediðimiz mini torba yasayla kamu kurumlarý ile 50 iþçiden az çalýþaný olan ve az tehlikeli sýnýfta yer alan iþyeri hekimi ve iþ güvenliði uzmaný istihdam yükümlülüðü 1 Temmuz’dan itibaren zorunlu hale gelen iþ güvenliði uzmaný istihdam zorunluluðu 31.12.2023’e ertelenmiþ olacak.
Buna göre hem kamu kurumlarý ile 50’den az çalýþaný olan az tehlikeli iþ yerlerinde Ýþ güvenliði uzmaný ve iþ yeri hekimi çalýþtýrma yükümlülüðünün 31.12.2023 tarihine ertelenmektedir.
Ayrýca yapýlan düzenleme ile çok tehlikeli sýnýfta, 31.12.2023 tarihine tarihine kadar (B) sýnýfý belgeye sahip iþ güvenliði uzmanlarýnýn görevlendirilebilmesi ve tehlikeli sýnýfta yer alan iþ yerlerinde ise 31.12.2023 tarihine kadar (C) sýnýfý belgeye sahip iþ güvenliði uzmaný görevlendirilebilmesi mümkün olacak. Erteleme sadece alan iþyeri hekimi ve iþ güvenliði uzmaný istihdam yükümlülüðüne iliþkin olup, bunun dýþýnda kalan iþ güvenliðine iliþkin yükümlülükler ertelenmemiþtir. Buna göre 50 iþçiden az çalýþaný olan ve az tehlikeli sýnýfta yer alan iþ yerlerinde;
* Ýþyerinde risk deðerlendirmesi yapýlmasý,
* Acil durum planlarýnýn hazýrlanmasý, yangýnla mücadele ve ilk yardým çalýþmalarýnýn yapýlmasý,
* Tahliye planýnýn yapýlmasý,
*Termal konfor þartlarý, Ortam ölçümlerinin yapýlmasý,
* Ýþ kazasý ve meslek hastalýklarýnýn kayýt ve bildiriminin yapýlmasý,
* Saðlýk gözetiminin gerçekleþtirilmesi,
* Çalýþanlarýn bilgilendirilmesi,
* Çalýþanlarýn iþ saðlýðý ve güvenliði eðitimlerinin verilmesi, Ýþe baþlama eðitimlerinin verilmesi
* Çalýþan temsilcisinin/temsilcilerinin görevlendirilmesi,
* Destek elemaný eðitimleri ve görevlendirmesi,
* Ýþ ekipmanlarýnýn periyodik kontrolleri,
* Diðer iþverenler ile ÝSG çalýþmalarýnda koordinasyonun saðlanmasý,
* Ýþ güvenliði malzemelerinin temini ve kullandýrýlmasý,
* Baþka iþyerlerinden çalýþmak üzere kendi iþyerine gelen çalýþanlarý ve bunlarýn iþverenlerinin bilgilendirilmesi,
Gibi yükümlülükler ertelenmemiþ olup, 2012 yýlýndan beri devam etmektedir. Buna göre diðer ÝSG yükümlülüklerinin her bir iþyerinde uygulanmasý gerektiðine dikkat edilmelidir.
Yukarýda belirtilen iþ güvenliði önlemlerine uyulmamasý halinde uygulanacak idari para cezalarý iþyerindeki çalýþan sayýsý ve iþyerinin tehlike sýnýfýna göre deðiþtiðinden farklý uygulanacaktýr.
Örneðin, iþyerinde Risk deðerlendirmesi yapmamak veya yaptýrmamak durumunda az tehlikeli iþyerlerinde 7.038.- TL ile çok tehlikeli iþyerlerinde 31.680.-TL arasýnda ve aykýrýlýðýn devamý halinde her ay idari para cezasý uygulanmaktadýr.
Acil durumlarý belirlenmemesi, acil durumlar için tedbir alýnmamasý, acil durum planlarýnýn hazýrlanmamasý, destek elemaný görevlendirilmemesi, araç gereç saðlanmamasý, acil durumlarda iþyeri dýþýndaki kuruluþla irtibatý saðlayacak düzenlemenin yapýlmamasý durumunda az tehlikeli iþyerlerinde 2.342.- TL ile çok tehlikeli iþyerlerinde 7.026.-TL arasýnda ve aykýrýlýðýn devamý halinde her ay idari para cezasý uygulanmaktadýr.
Ýþ kazalarýný ve meslek hastalýklarýnýn 3 iþ günü içinde SGK'ya bildirilmemesi durumunda az tehlikeli iþyerlerinde 4.688.- TL ile çok tehlikeli iþyerlerinde 14.064.-TL arasýnda idari para cezasý uygulanmaktadýr.
Ýþyerinin deðiþik bölümlerindeki riskler ve çalýþan sayýlarýna göre çalýþan temsilcileri görevlendirilmemesi durumunda az tehlikeli iþyerlerinde 2.342.- TL ile çok tehlikeli iþyerlerinde 7.026.-TL arasýnda idari para cezasý uygulanmaktadýr.