Dün medyaya yansýyan habere göre CHP nihayet yaþlýlarýmýzý hatýrlamýþ ve huzurevlerinde kalan kýymetlilerimizi Meclis gündemine taþýmýþ.
Çabanýn sahibi CHP Genel Baþkan Yardýmcýsý, Ýstanbul Milletvekili Gamze Akkuþ Ýlgezdi. Adýný ilk kez rezidanslarý yahut manikür skandallarýyla deðil de toplumla alakalý bir haberde görmekten memnun oldum.
Haksýzlýk etmeyeyim, belki ben yanlýþ hatýrlýyorum diye de internette küçük bir araþtýrma yaptým. Özellikle Sözcü’den Cumhuriyet’ten, T24’ten okudum.
Yanýlmamýþým.
Eþi sayesinde siyasete girmiþ. Kocasý Ataþehir’e belediye baþkaný seçilince eþ kontenjanýndan müdür olmuþ.
Þaka yapmýyorum.
Belediyeye “Saðlýk Ýþleri ile Kültür ve Sosyal Ýþler Müdürü” olarak atanmýþ. Ayýplanýnca istifa etmiþ. Sonrasýnda masa baþý tasarýmý izlenimi veren bir dizi iþe girmiþ. CV’de þýk duracak þeyler.
Edindiðim izlenim þu oldu. Gamze Akkuþ Ýlgezdi’nin siyasi hayatý “dostlar bizi alýþveriþte görsün, mümkünse halkçý sansýn”dan ibaret. Yani tenakuzlardan.
AK Parti’yi haklý olarak büyükþehirlerdeki yüksek yapýlardan sorumlu tutup kendisi 28 katlý rezidansta 12, 49 katlý rezidansta 5, ailesi 54 lüks daire sahibi olmak gibi mesela.
Ya da kendi mal varlýðý kamuoyunun önüne getirilmesin, kaynaðý sorgulanmasýn isterken 30’a 30 bir yardým kolisini sekiz partiliyle birlikte vermek ve boydan yandan profilden fotoðraflarla göstermek gibi tenakuzlar.
Neyse. Asýl mevzu þu.
Ýki dönemdir CHP’den milletvekili seçilen Gamze Akkuþ Ýlgezdi partisi adýna Meclis Baþkanlýðýna bir araþtýrma önergesi sunmuþ. Önergenin gerekçesinde de Kovid-19’un Dünya Saðlýk Örgütüne göre en fazla 65 yaþ üstünü etkilediðinden, Avrupa’daki huzurevlerinde ciddi sayýda ölümler yaþandýðýndan bahsetmiþ.
Fransa’da en az 11 bin, Ýngiltere’de en az 15 bin, Ýspanya’da en az 16 bin, Ýtalya’da en az 8 bin yaþlýnýn, bakýmevlerinde hayatýný kaybetti, demiþ. Lafý Türkiye’ye getirip “þu ana kadar huzurevlerinde 1020 vaka olduðunu, yüzde 60’ýnýn taburcu olduðunu eklemiþ.
Gerisini Oda Tv’den okuyalým:
“CHP Genel Baþkan Yardýmcýsý Gamze Akkuþ Ýlgezdi koronavirüs tehdidi nedeniyle Türkiye’de huzurevlerinde barýnan 27 bin 575 yaþlýyý bekleyen tehlikeyi Meclis gündemine taþýdý.
Aile, Çalýþma ve Sosyal Hizmetler Bakaný Zehra Zümrüt Selçuk’un “huzurevleri ile ilgili Koronavirüs nedeniyle tüm önlemleri aldýk” açýklamasýna raðmen, artan vaka sayýlarýnýn alýnan tedbirlerin yetersizliðini ortaya koyduðunu kaydetti.
Ýlgezdi, huzurevlerinde barýnan yaþlýlarýn pandemi sürecinde yaþam haklarýnýn korunmasý için hükümetten, bir an önce etkin mücadele yol haritasýný belirleyerek, bu konuda verdiði araþtýrma önergesine destek olunmasýný da istedi.”
Gördüðünüz gibi yapýlanlardan bihaber, sade suya tirit bir açýklama.
Ayrýca “barýnan” ifadesi son derece yanlýþ ve çirkin. Ýnsanlardan, baþýmýzýn tacý ihtiyarlardan bahsederken “barýnan” kullanýlmaz, ayýptýr.
Anlýyoruz ki Dünya Saðlýk Örgütü’nden (DSÖ) veri aktaracak kadar konuyla ilgili birkaç haber rapor okumuþ Gamze Haným.
Ama ayný rapor ve haberlerde geçen ve Dünya Saðlýk Örgütü Türkiye Temsilcisi Dr. Irshad Ali Shaikh’in Türkiye huzurevleri ve bakým kuruluþlarýnda alýnan önlemleri baþarýlý bulduðunu, bunlarý yayýn haline getirip DSÖ içinde tavsiye edecekleri bilgisini neden özellikle elediðini anlamýyoruz.
Ya da DSÖ’nün bile hak teslim ettiði böyle bir konuda Türkiye aleyhine neden perdeleme yaptýðýný da anlamakta zorlanýyoruz.
Oysa TBMM’nin bir üyesi olarak ülkesiyle gurur duyabilir, ilgili Bakanlýk baþýmýzýn tacý büyüklerimize iyi baktýðý için tebrik ve teþekkür edebilir, “daha iyisinin yapýlmasý için üzerimize ne düþüyor” diye sorabilir.
Ama bunlarý yapmýyor yeni CHP’nin en gözde ismi. Yaþlýlarýmýzý nihayet hatýrlamalarý CHP adýna iyi bir þey olmakla birlikte bu uyarýlarý yapmakta altý ay kadar gecikti Gamze Haným.
Zira Bakanlýk huzurevleriyle ilgili ilk önlemlerini ta Ocak ayýnda aldý.