CHP’nin kendi seçmeni açýsýndan üzüntü verici, hüzünlü bir hali var. Kongresini yeni yapmýþ bir parti olarak daha motive bir þekilde yola devam edeceðine sularý durulmayan, fokur fokur kaynayan bir siyasi hareket görünümünde.
Son dönemde kimi CHP’liler iktidara bazý yakýþtýrmalar yapsalar da sarsýntý yaþayan parti CHP...
Muharrem Ýnce’nin parti kuracaðý söylentileri bir yana, sol ve ulusalcý kalemler Kýlýçdaroðlu’nun CHP’sini eleþtiri yaðmuruna tutuyorlar.
CHP bu kurultayla da tescillendi ki artýk Kýlýçdaroðlu’nun CHP’si olarak adlandýrýlabilir.
Bu adlandýrma CHP’li olarak nitelendirilebilecek çevrelerin eleþtirilerinde çok açýk bir þekilde görülüyor.
Bu eleþtirilerde öne çýkan üç husus var.
Birincisi, Kýlýçdaroðlu yönetiminin CHP’nin kuruluþ felsefesinden ve deðerlerinden uzaklaþtýðý hususu.
Ýkincisi, eski CHP’lilerin ve partisine emek veren siyasetçilerin tasfiye edildiði eleþtirileri.
Üçüncüsü, Kýlýçdaroðlu’nun parti içinde tek adam rejimi uyguladýðý ve otoriter bir düzen kurduðu söylemleri.
Bir Cumhuriyet Gazetesi yazarý diyor ki: “Kýlýçdaroðlu, Erdoðan’ýn tek adam rejimini durmadan halka þikâyet ederek, kendi partisinde ayný senaryoyu uyguladýðýnda, toplumda da inanýlýrlýðý kalmýyor.”
10 yýldýr ‘iktidara yürüyoruz’ sloganýyla kurultaylar yapan Kýlýçdaroðlu ise ‘iktidara yürürken çatlak ses çýkarmayýn, gölge etmeyin’ gibi bir anlayýþla kendisine tahammül edilmesini istiyor ve adeta tek adamlýðý dayatýyor.
Çatlak ses çýkaranlarý tuvaletin önüne, biraz isyan edenleri kapýnýn önüne koyma yaklaþýmý ise içerideki homurdanmayý artýrýyor.
Kýlýçdaroðlu bir süredir ‘iktidara gelmek için her yol mubahtýr’ anlayýþýyla türlü iþbirlikleri geliþtiriyor. Bu anlayýþýn muhalefet yönetimindeki türevi ise ‘iktidara gelene kadar her yaptýðýma tahammül edeceksiniz’ þeklinde tezahür ediyor.
CHP yönetimi daha fazla oy çekebilmek için CHP ile kan uyuþmazlýðý olan farklý partilere ve seçmenlerine açýlmaya çalýþýrken, kendi tabanýna ve CHP çizgisindeki farklýlýklara ayný toleranslý ve kucaklayýcý tavrý sergilemiyor.
Dýþarýdakilere gösterilen ilginin içeridekilerden esirgenmesi ise kýrýlganlýðý arttýrýyor.
Ýnce’nin yeni bir parti kurup kurmayacaðýný veya böyle bir gündem oluþturmanýn gayesini zaman gösterecek. CHP tabanýndaki ilk tepki, ‘söylediði doðru yaptýðý yanlýþ’ söylemi ile ‘ne yapsýn, baþka çaresi mi kaldý’ söylemi arasýnda…
CHP’de yönetime yakýn olanlar ‘bir bölen’ yaftalamasýyla kýlýçlarýný bileylerken, Kýlýçdaroðlu’nun politikalarýný hazmetmekte zorlananlar bu adýmý CHP için bir çýkýþ veya ayar verme fýrsatý olarak görüyorlar.
CHP’de örgütlenmede öne çýkan Mezhep aðýrlýklý renk ve HDP ile yakýnlaþma ulusalcý-Kemalist çizgi tarafýndan endiþeyle karþýlanýyor. Ýnce popülist-sol-ulusalcý çizgiye oynayabilir.
Kýlýçdaroðlu’nun içinde FETÖ ve HDP bileþenlerinin de olduðu yeni dostlara yelken açma stratejisi, CHP müesses nizamý açýsýndan açýk bir kan uyuþmazlýðý ve kuruluþ felsefesinden büyük bir sapma olarak algýlanýyor.
Neticede CHP’nin bu kurultayýnda koltuklar havada uçuþmadý ama sonrasýnda ortalýk yine toz duman olacak gibi görülüyor.