Cumhurbaþkaný Erdoðan dün Memur-Sen Genel Baþkaný Ali Yalçýn ve yönetim kurulu üyelerini kabul etti.
Görüþme resmi bir kabul olmadýðý için Külliye'den açýklama yapýlmadý ama Memur-Sen Baþkaný sosyal medya üzerinden görüþmenin içeriði hakkýnda kamuoyunu ve medyayý bilgilendirdi.
Buradan anladýðýmýza göre Memur-Sen yöneticileri temsil ettikleri 1 milyon 5 binden fazla üye adýna, kamu görevlilerini gelir vergisi yükünden muaf tutan uygulama için Cumhurbaþkanýna teþekkür etmiþ ve ek zam beklentisini iletmiþ. Çalýþma barýþýnýn saðlanmasý için de bazý taleplerde bulunmuþ.
Bakýn bu fotoðraf çok deðerlidir.
Görüþmenin içeriði kadar aileleriyle birlikte on milyonlarca vatandaþýmýzýn hayatýný doðrudan etkileyecek konularda taraflarýn bir araya gelmesi, konuþmasý, derdini fikrini talebini paylaþmasý çok önemlidir.
Türkiye'nin birliðinin dirliðinin ispatýdýr.
Cumhurbaþkaný Erdoðan asgari ücret tespit çalýþmalarý sürecini de yakýndan takip etmiþ ve son 50 yýlýn en yüksek artýþý olan yüzde 50'lik zamlý rakamý açýklamak üzere medyanýn ve kamuoyunun karþýsýna konunun tüm taraflarýyla birlikte çýkmýþtý.
Herkesin yüzü gülüyordu.
Asgari ücretin yüzde 50.54 seviyesinde artýrýlmasý beklentileri karþýlayan sevindirici bir düzenlemeydi ama asýl sevindiren þey iþçi-iþveren temsilcileri dahil herkesin yüzünün güldüðü o birlik beraberlik haliydi.
Bu açýdan Cumhurbaþkanýný tebrik etmek gerekir.
Pandemi koþullarý tüm dünyayý kasýp kavururken, yerküre üzerinde güç ve ekonomik dengeler yer deðiþtirirken, çok aktörlü çok faktörlü bu belirsizlik ortamýnda Türkiye'yi düþürmediði bilakis kurtlar sofrasýndan kurtardýðý ve pek çok kalemde ülkeyi devler ligine yükselttiði, vatandaþýný ezdirmediði için liderliðini tarih yazacaktýr.
Ýþin bir de siyaset ayaðý var kuþkusuz.
Muhalefetin tüm stratejisini büyük bir hevesle "devrilen tencere" imgesi üzerine kurduðu düþünüldüðünde fotoðraf daha da netleþiyor.
Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakaný Vedat Bilgin'in adýný da mutlaka kayda geçirmek gerek.
Bakan Bey bu zorlu süreçlerde hep yapýcý rol oynadý. Devlet adamlýðýna yaraþýr bir ciddiyet ve iletiþim becerisiyle meseleleri uhuletle suhuletle çözmeyi, süreçleri baþarýyla yönetmeyi bildi.
Sergilenen bütün bu dikkat/rikkat sayesinde çalýþma dünyasýndan -muhalefetin beklentisine raðmen- çatýþma deðil rýza ve güven çýktý. Devamý da böyle gelir inþallah.
TL ETRAFINDAKÝ KUÞATMA KIRILDI
Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn Türk Lirasýný dalgalý döviz kuruna karþý korumak ve uzun vadede ise en deðerli para birimi kýlmak amacýyla uyguladýðý yeni ekonomik model sadece Türkiye'nin gündemi deðil. Dünya medyasýnda da yakýndan takip ediliyor.
Pek çok medya kuruluþu yakýn dönem Türkiye ekonomisini konu etti.
En doðru tanýmlama ise Amerikan Washington Post (WP) gazetesinden geldi. WP "Kuþatma altýnda" diye nitelediði Türk lirasýnýn Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn açýkladýðý yeni ekonomi paketi sayesinde baskýdan kurtulduðunu deðerlendirdi. Reuters Türk lirasýnýn yüzde 25 deðer kazandýðýný, Cumhurbaþkaný'nýn açýklamalarýndan sonra Türkiye'de piyasalarda 1 milyar dolar döviz satýldýðýný yazdý.
YENÝ MODELÝN ÖZETÝ: ÜRETÝMÝ VE ÝSTÝHDAMI KORUMAK
Malum yeni model çok tartýþýlýyor, çünkü çok merak ediliyor. Cumhurbaþkanýnýn TL'yi koruma tedbirlerini açýklamasýnýn ardýndan dövizde yaþanan tarihi düþüþle yeni model daha da merak uyandýrdý.
Zenginler kulübü TÜSÝAD'ýn "bir an önce kabul edilmiþ ekonomi teorisine dönülsün" buyruðunun çöp olmasýnýn da etkisi var tabii bunda.
Yeni ekonomik modelin teorisini anlamak isteyenlere -önerilen ve uygulanan model arasýndaki paralellik nedeniyle- Merkez Bankasý'nýn faiz kararý sonrasý bilgi notu yazan Þefik Çalýþkan ile yapýlmýþ bir röportajý tavsiye edeceðim.
Dünya gazetesine verdiði röportajda Çalýþkan, Ýkinci Dünya Savaþý'ndan bu yana Türkiye'ye giydirilen deli gömleðinin çýkarýlmasýný öneriyor ve yeni modeli de "Parasýnýn Deðerini Düþük Tutan Ülkelere Karþý Yerli Üretimi Koruma Modeli" olarak adlandýrýyor.
Esasen Washington Post'un tabiriyle TL'nin "kuþatma altýna" nasýl alýndýðýný ve nasýl kurtulacaðýný anlatýyor. Dikkate deðer önemde tespitleri ve önermeleri var Çalýþkan'ýn.