Cumhurbaþkaný net: Türkiye'yi büyütür, halkýmýzý ezdirmeyiz!

Cumhurun olduðu gibi Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn da ilk gündem maddesi ekonomi.

Önceki gece TRT röportajýnda, dün TBMM'deki AK Parti Grup Toplantýsýnda önemli ve umutlu deðerlendirmeler yaptý Cumhurbaþkaný.

Yenilenen ekonomi politikasýný, ne yaptýklarýný, neden yaptýklarýný, vatandaþý nasýl destekleyeceklerini anlatýrken söyledikleri kadar nasýl söylediði de dikkate deðerdi.

Bir kere çok net konuþtu Cumhurbaþkaný.

Türkiye'nin ekonomik baðýmsýzlýðýný tam manasýyla saðlayacak, her vatandaþýný iþ-aþ-güç sahibi yapacak yatýrýma dayalý ekonomi modelinde kararlýlýðýný vurguladý.

Paradan para kazanmaya alýþmýþ olanlarýn yaygara edeceði ama vatandaþýn memnun kalacaðý bu yeni döneme geçiþ için zorlu bir parkurun aþýlmasý gerekiyor. Erdoðan bunun devlet desteðiyle aþýlacaðýný da detaylandýrdý.

Ekonomideki makas deðiþikliðinin yeni bir fikir olmadýðýný "enflasyon neticedir, faiz sebeptir" teziyle hatýrlattý Cumhurbaþkaný. Hep dillendirdiði faiz-enflasyon kýskacýný þöyle açtý:

"Faiz zengini daha zengin, fakiri daha fakir yapan bir melanettir. Doðrusu, bizim yaptýðýmýzdýr. Siyaseten en riskli fakat en doðru planý yaptýk, yapýyoruz. Düþük faizle yerli üretimi, istihdamý ve ihracatý artýracaðýz."

Türkiye'nin baðýmsýzlýðý ve menfaatlerini korumak için attýðý her adýmda karþý karþýya kaldýðý saldýrýlarý, tehditleri anlattýktan sonra ülkeyi güçlendirecek, geliþme ve büyüme çizgisini kalýcý kýlacak yeni ekonomi modelinden bahsetti:

"Türkiye, yüksek faiz üzerine kurulu para politikasýný artýk terk etti. Yatýrýmý, üretimi esas alan bir büyüme stratejisine geçmiþ bulunuyoruz. Dün 2021'in üçüncü çeyrek büyümesi yüzde 7.4 olarak açýklandý. Bu oran ile G20 içinde ilk sýrada yer alýyoruz. Milli gelirimize gelince bir önceki yýlýn ayný dönemine göre yüzde 7.8 arttý. Ülkemizi her alanda olduðu gibi ekonomide de milli duruþumuzla önde gelen küresel bir güç haline getirmekte kararlýyýz."

Bu arada dün peþ peþe güzel haberler, yeni müjdeler aldý Türkiye.

Doktorlara maaþ artýþlarýna iliþkin düzenleme siyasi partilerin ortak önergesi ile Meclis'te kabul edildi. Böylece pratisyen hekimler 2 bin 500, diþ hekimleri dahil tüm uzmanlar 5 bin lira ek gösterge zammý alacak.

Haklarý ödenmez doktorlarýmýzýn ama iyileþtirilebilir. Nitekim pandemi koþullarýnda hastalarýnýn saðlýðýný kendi hayatlarýnýn, ailelerinin önüne koyan, kelimenin tam anlamýyla canla baþla çalýþan fedakâr doktorlarýmýza toplumun ve devletin bir küçük teþekkürü olacak bu iyileþtirme.

Diðer müjde ise eðitim camiasýný rahatlatacak.

20. Milli Eðitim Þurasý'nda yapýlacaklarý þöyle anlattý Cumhurbaþkaný:

"Öðretmenliði kariyer mesleði olarak tanýmlayarak, adaylýk, öðretmenlik, uzman öðretmenlik ve baþöðretmenlik alanlarýnda haklarý, görevleri ve sorumluluklarý da netleþtiriyoruz. Öðretmenlikte 10 yýlýný doldurmuþ öðretmenlerimize uzman öðretmenlik imkanýný getiriyoruz. Eðitimlerini tamamlayan ve yapýlan sýnavdan baþarýyla geçen uzman öðretmenlerimiz, hem bir derece alacaklar, hem de maaþlarýnda 1000 lira artýþ olacaktýr. Yüksek lisans yapmýþ öðretmenlerimiz ise sýnavdan muaf tutulacaktýr. 10 yýllýk uzman öðretmenler, eðitimlerini tamamlayýp sýnavda baþarýlý olduklarý takdirde baþöðretmen unvaný ile görev yapacaklardýr. Yine bu öðretmenlerimize ilave bir derece verecek, ayrýca maaþlarýnda da 2000 lira artýþa gideceðiz. Doktora yapmýþ öðretmenlerimiz ise bu sýnavdan muaf tutulacaktýr. Böylece öðretmenlerimize kariyer basamaklarýnda ilerleme imkâný sunarken lisansüstü eðitim için de çok önemli teþvikler vereceðiz".

Hem eðitim camiasýný hem toplumu rahatlatacak diðer geliþme ise sözleþmeli öðretmenliðin kaldýrýlacak olmasý.

Çalýþma barýþý açýsýndan bazý sýkýntýlara ve genç öðretmenlerde hak kayýplarýna yol açan bir uygulamaydý çünkü. Bundan böyle sözleþmeli öðretmen ile kadrolu öðretmen ayrýmý olmayacak. Sözleþmeli öðretmenler de kadrolularla ayný haklara sahip olacak.

Beklenen diðer büyük müjde ise asgari ücretle ilgili. O da eli kulaðýnda.