Deðerli Konut Vergisi ve itiraz yollarý

Geçtiðimiz günlerde TBMM’de kabul edilip, Resmi Gazete’de yayýnlanarak yürürlüðe giren Deðerli Konut Vergisi’ne, fahiþ belirlenmiþ deðerleri içeren tebligatlar gönderilmeye baþlanýnca kamuoyunda da ciddi eleþtiriler yapýlmaya baþlandý. Esasen devlet bütçesi içinde çok çok küçük bir yeri olacak olan deðerli konut vergisi bir anayasal açýdan öte yandan ekonomik geliþmeler çerçevesinde ve en nihai olarak deðer tespiti yönünden eleþtiriliyor.

 

5 MÝLYON SINIRI

Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazý Kanunlarda ve 375 Sayýlý Kanun Hükmünde Kararnamede Deðiþiklik Yapýlmasý Hakkýnda Kanun’da en fazla eleþtiri konusu olan deðerli konut vergisi, deðeri 5 milyon lira ve üzerinde olan mesken nitelikli taþýnmazlarý ilgilendiriyor.

Deðerli konut vergisine tabi mesken nitelikli taþýnmazlardan deðeri;

- 5 milyon ile 7.5 milyon lira arasýnda olanlar binde 3,

- 7,5 milyon lira ile 10 milyon lira arasýnda olanlar binde 6,

- 10 milyon lirayý aþanlar da binde 10 oranýnda vergilendirilecek.

Deðerli konut vergisini, konutlarýn sahipleri, varsa intifa hakký sahipleri, her ikisi de yoksa taþýnmaza malik gibi tasarruf edenler ödeyecek. Bir mesken nitelikli taþýnmaza paylý mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranýnda mükellef olacak. Elbirliði mülkiyette malikler, vergiden müteselsilen sorumlu olacak.

 

SANAL DEÐER TESPÝTÝ MÝ VAR?

Deðeri 5 milyon TL ve üzerinde olan konutlar için ‘deðerli konut vergisi’ne iliþkin tebligatlar Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüðü tarafýndan gönderilmeye baþlandý.  Özellikle gayrimenkul deðerleri ekonomik geliþmelere göre deðiþmekle birlikte ayrýca son yýllarda býrakýn artmayý, düþtüðü bilinen bir gerçektir. Bu ortamda böyle bir yasal düzenleme yapýlmasý hem gereksiz, hem hakkaniyete ve vicdanlara uymamakta ve hem de ciddi anayasaya aykýrýlýk itirazlarý vardýr. Bu yasa tasarýsý ile 200 binin üzerinde kiþi devletle mahkemelik olacaðý gibi, zaten zor günler geçiren gereksiz yere gayrimenkul sektörüne bir darbe daha vuruluyor. 

Konutlar için çoðu zaman iki katýna yakýn deðerlerin belirlenmiþ olmasý, vatandaþlarýn “yarý fiyatýna tapuya satalým” eleþtirilerine neden oluyor.

 

ÝTÝRAZ NASIL OLACAK

Mülk sahiplerinin, evleri için belirlenen deðere 15 gün içinde itiraz etme hakký var.

Hali hazýrda www.tasinmazdegerleme.tkgm.gov.tr sitesinde de TC kimlik numarasý girilerek yapýlan deðerleme sonuçlarý görülebiliyor. Kapsama giren ev sahipleri buradan durumlarýný görebilir veya kendilerine gelecek tebligatý bekleyebilirler. Ancak, bu siteden bakýlmasý tebellüð edildiði anlamýna gelmiyor. Dolayýsýyla itiraz için 15 günlük itiraz süresi tebligattan itibaren baþlayacak. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüðü'ne itirazlarda:

-Binanýn niteliði mesken deðilse bu hususa,

-Binanýn deðerinin fahiþ belirlendiðine (SPK onaylý bir gayrimenkul deðerleme þirketine yaptýrýlacak deðerleme),

-Anayasaya aykýrýlýðýna, deðinilebilir. Ýtiraz edilmediðinde deðerin kesinleþtiðine dikkat edilmeli ve itiraz süresi geçirilmemelidir. Yapýlacak itirazlarda;

- Banka kredi kullandýysanýz deðerleme raporu veya emsal konutlar için yapýlmýþ deðerleme raporlarý,

- Yakýn zamanda yapýlan bir satýþ varsa bunun emsal satýþ bedeli,

- Emlak sitelerinde konutlarýn satýþ ilanlarýnda talep edilen bedel,

- Yakýn zamanda alýnmýþ ise konutun alým bedeli, gibi belgeler ve bilgiler kullanýlabilecektir. Ýtirazdan sonraki 15 günlük sürede bu itirazýn Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüðü tarafýndan sonuçlandýrýlmasý gerekiyor.

Ýdari yoldan itiraza çözüm bulunmamasý durumunda , Tapu Kadastro Genel Müdürlüðü’ne karþý dava açýlmasý gerekiyor. Ýhtirazi kayýtla beyan üzerine açýlan davada veya tebligat veya itirazýn reddi üzerine açýlacak davalarda yürütmenin durdurulmasý talebinde bulunulmalýdýr. Esasen sorulmasý gereken soru þu: Bu tuzaðý Ak Parti’ye kim kurdu?