Çarþamba günü (17 Haziran) Türkiye’nin 9. Cumhurbaþkaný Süleyman Demirel’in ölümünün sene-i devriyesiydi. 28 Þubat darbesinin lider kadrosundan olan Demirel’e karþý derin muhabbet beslediðimden ötürü ölüm yýldönümünü unutmuyor deðilim. Maalesef Demirel’in kirli geçmiþi ve 28 Þubatçý yoldaþlarý hafýzamda Demirel’i hep diri tutuyor. Elbette kendisini ne ben ne de 28 Þubat darbesini yaþamýþ Müslüman Anadolu halký hayýrla yâd etmiyor; nasýl edelim!..
Bu sene bana Demirel’in ölümünü Cumhuriyet Gazetesi hatýrlattý. Cumhuriyet, 28 Þubat’ta yol arkadaþlýðý yaptýklarý Demirel’i unutmamýþ. Okuyucularýný, yayýmladýklarý Demirel’i övgüyle anan yazýdan logonun sað yanýndan haberdar etmiþ. Kutu içine alýnmýþ yâd yazýsýnýn baþlýðý da þu: “Çankaya’nýn Bahçesi ve Süleyman Demirel”. Yazýyý kaleme alan Tanju Cýlýzoðlu.
Mezkûr yazýda Demirel’in 28 Þubat’ta Cumhurbaþkaný olarak gösterdiði performans þu cümlelerle takdir edilmiþ: “Demirel, cumhurbaþkanlýðý döneminde son derece baþarýlý, Mustafa Kemal’in Cumhuriyet ilkelerine ve demokrasiye sýký sýkýya baðlý kaldý.”
Cýlýzoðlu’nun yazdýðýndan anladýðým, cunta oluþturup halkýn seçtiði hükûmeti devirmek, hâkim ve savcýlarý toplayýp hangi davalarda hangi kararlarý vereceklerini dikte etmek, sokaklarda halka tankýn namlusunu doðrultmak, okul önlerinde baþörtülü kýzlarý coplatmak “Mustafa Kemal’in Cumhuriyet ilkelerine ve demokrasiye sýký sýkýya baðlý”ðýn göstergesi. Demirel’in Cumhurbaþkanlýðý’nda bu yazdýklarýmýn hepsi yaþandý; yazdýklarýmýn fazlasý yok eksiði var!
Güya cumhurun baþý olan Süleyman Demirel 28 Þubat’ta haddini aþarak Anadolu’nun evlatlarýna, “Baþörtülüler Arabistan’a gitsin” deme densizliðinde bulunmuþtu.
Cýlýzoðlu’nun Demirel üzerinden “Eski Türkiye”yi yâd eden yazýsýnda yalanda sýnýr yok. Nasýl olsa geçmiþi kaç kiþi hatýrlýyor ki? Ýþte Cýlýzoðlu’nun kaleminden bir “Eski Türkiye” yalaný: “Demirel, cumhurbaþkaný olduktan sonra siyasete müdahale etmeyeceðini, bu konuda partisinden gelen her türlü öneri ve teklife karþý aynen þunu söylüyordu, “Ben Cumhurbaþkanlýðý’ný kabul ederken yaptýðým yemine harfiyen uyacaðýma halkýma söz verdim. Bunun aksi bir þeyi bana düþündüremezsiniz” diyerek, hem partisinin iktidarýný hem de cumhurun baþý olmayý sürdürmeyeceðini açýklýkla beyan etti ve bunu harfiyen uyguladý.”
28 Þubat cunta kararlarý arasýnda yer alan RefahYol hükûmetini yýkma operasyonunu bizzat Demirel yürütmüþtür. Kendi kurdurduðu Doðru Yol Partisi’ni bölmek için milletvekillerine istifa baskýsý yaptýran, tehdit ettiren ve neticesinde DYP’den istifa ettirilen milletvekilleriyle Demokrat Türkiye Partisi’ni kurduran Demirel’dir. Dönemin Baþbakaný Necmettin Erbakan’ýn baskýlar karþýsýnda istifasýnýn ardýndan hükûmet kurma görevini DYP Genel Baþkaný Tansu Çiller’e vermesi gerekirken ANAP Genel Baþkaný Mesut Yýlmaz’a veren de Demirel’dir. Ne yazmýþtý Cýlýzoðlu: “Demirel Cumhurbaþkanlýðý sürecinde siyasete hiç müdahale etmedi”.
Bu “Eski Türkiye” yalanýna inanýp inanmamak size kalmýþ!
“Eski Türkiye”nin en büyük yalanlarýndandýr “Tarafsýz Cumhurbaþkaný” yalaný.
Demirel vesilesiyle ben de “Eski Türkiye”yi yâd etmiþ oldum; 28 Þubat düzeninin statükocularý kulaklarýnýzýn þiddetli çýnlamasý bundandýr, ben çýnlatýyorum!..