Türkiye gündemi adaylar ve seçim tartýþmalarý ile meþgulken Belediyelerimiz 24 saat depremzedelerin yanýnda.
Belediyelerimiz ve sivil toplum kuruluþlarýmýz vatandaþýmýzýn ihtiyaçlarýný karþýlamak için 6 Þubat'tan beri sahadalar. Hizmet yarýþý da tüm hýzýyla sürüyor.
Beyoðlu Belediyesi'nin Kahramanmaraþ Dulkadiroðlu ilçesindeki hizmetlere tanýk oldum. Depremden etkilenen ilçe halkýna yalnýzca aþevi deðil birçok hizmet veriliyor.
Her gün 8.500 kiþilik yemek çýkaran Beyoðlu Belediyesi iftar çadýrýnda 1.500 kiþiye sýcak yemek yediriyor, çadýrlara ise sahurluk paketler daðýtýyor.
20.000 ekmek ve 3.000 pide üreten bir tesis kuran Beyoðlu Belediyesi ekipleri her gün 100 ailenin bütün üyelerini tepeden týrnaða giydiriyor.
Ýlçede kurulan dev çamaþýrhanede büyük makinalar kurulmuþ yurttaþlarýmýz sýrayla makinalarda kýyafetlerini yýkayabiliyor. Ayrýca hijyenik duþ kabinleri ile 24 saat hizmet veriliyor.
Dulkadiroðlu ilçesinde yýkýlan iþyerleri için 55 konteyner iþyeri yapýlmýþ ve esnafa teslim edilmiþ.
Mobil anaokulu ve mobil kütüphane ise mahalleleri dolaþýyor ve çocuklarýn ayaðýna gidiyor.
Çocuklar için etkinlik týrý ise mahalleleri geziyor. Kukla þovu ve Nasreddin Hoca müzikali ile çocuklarý tebessüm ettiren Beyoðlu Belediyesi ilçeye kültür sanat dinamizmi katmýþ.
Beyoðlu'ndan Hatay'a Birlik Sofrasý
Beyoðlu Belediye Baþkaný Haydar Ali Yýldýz'ýn her yýl Beyoðlu'nda tertip ettiði iftar bu yýl deprem dolayýsýyla Antakya'da yapýldý.
Ramazan, Paskalya ve Pesah bayramlarýnýn 36 yýlda bir denk geldiði, üç semavi dinin mensuplarýnýn da oruç tuttuðu bu özel ayda kurulan "Beyoðlu'ndan Hatay'a Birlik Sofrasý"na ruhani liderler, yabancý misyon temsilcileri, akademisyenler ve gazeteciler katýldý.
Þehrin yýkýlan mabetlerini Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman'ýn rehberliðinde ziyaret ettik, þehrin son durumu hakkýnda kendisinden bilgi aldýk.
Programa katýlanlarýn verdikleri mesajlar çok önemliydi.
Beyoðlu Belediye Baþkaný Haydar Ali Yýldýz "Asrýn felâketini yaþadýk ve topyekûn bir seferberlik içerisinde yaralarýmýzý sarmaya çalýþýyoruz. Türk milletinin barýþ ve hoþgörü kubbesinin altýnda farklý inanç ve kültürlerin asýrlar boyunca bir arada, huzur içinde yaþadýðý bu uhrevî topraklar, ilk çaðlardan bugüne nice badire, nice felâket atlatmýþ; iyilik ve güzellik, barýþ ve kardeþlik duygularýnýn þifa veren gücüyle bütün yaralarýný sarýp baðrýndan yeniden ve yeniden medeniyetler doðurmayý baþarmýþtýr.
Ýþte bugün de yaralarýmýzý birlikte sarýyoruz.
Biraz sonra burada farklý din, dil ve ýrka mensup insanlarýn ayný vatan topraðýnda, ayný hislerle atan yürekleri birleþip dua edecek ve iftar sofrasýný paylaþacak. Ýþte bu birlik var oldukça da Cumhuriyetimiz ilelebet payidar kalacaktýr." dedi.
TBMM Baþkaný Mustafa Þentop ise konuþmasýnda Hatay'ýn imar ve inþasý için devletin seferber olduðunu, þehrin zarar gören ibadethanelerinin ve tarihi binalarýnýn yeniden ihya edileceðini, depremzede vatandaþlarýn evlerine ve iþyerlerine kavuþacaklarýný vurguladý.
Musevi, Hristiyan ve Müslüman mugannîlerin okuduklarý ilahi ve dualarýn ardýndan Hýrvatistan Baþkonsolosu Ivana Zerec, Ýstanbul Latin Katolik Kilisesi Episkoposu Massimilyano Palinuro, Türkiye Musevileri Hahambaþýsý Rav. Ýsak Haleva, Türkiye Ermenileri Patrigi 2. Sahak Maþalyan, Antakya ve Tüm Doðu Patriði 10. Yuhanna Yazýcý, Fener Rum Patriði Bartholomeos birer konuþma yaptýlar. Hatay Müftüsü Mevlüt Topçu iftar duasýnda birlik beraberlik vurgusu yaptý.
Ülkemiz nüfusunun çok önemli bir kýsmýný etkileyen depremin yarattýðý travma ancak böyle dayanýþma ve toplumsal bütünleþmeyi saðlayan organizasyonlarla atlatýlabilir.