Yeni bir partiden yeni politikalar geliþtirmesi, fark yaratmasý beklenir, öyle deðil mi?
Ýddia ediyorsanýz; iddialý ve özgün olmalýsýnýz!
Yoksa altýnda kalýrsýnýz.
Ali Babacan gibi...
Deva Partisi Genel Baþkaný önceki gün yardýmcýsýyla birlikte basýnýn karþýsýna çýktý ve iktidara geldiklerinde sosyal güvenlik sisteminde -lütfen dikkat- "köklü" bir deðiþime gideceklerini ilan etti.
Acaba nedir, diye kulak kabarttým.
Duyduklarým, bildiklerimden ibaretti.
Zira Babacan'ýn "tüm yurttaþlarýmýzý sosyal koruma ve sosyal güvenlik þemsiyesi altýna alan bir sistemi hayata geçireceðiz" diye duyurduklarý çoktan uygulamaya geçirilmiþ politikalar.
"90 ve 360 gün içinde hayata geçireceðiz" dedikleri 2003'ten beri "hayatta".
Týkýr týkýr iþliyor.
Ve o kadar çok çeþitlendi ki sosyal yardým ve hizmet kalemleri, saymakla bitmiyor: Þartlý saðlýk ve eðitim yardýmlarý, eþi vefat etmiþ kadýnlara nakdi yardým, muhtaç asker ailelerine yardým, öksüz yetim yardýmý, asker çocuðu yardýmý, evde bakým yardýmý, 2022 yaþlý ve engelli yardýmý, sosyal konut programý, genel saðlýk sigortasý prim desteði...
Üstelik hepsi tek çatý altýnda; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlýðý takip ediyor. O kadar rutinleþmiþ ki artýk ayrý bir baþlýkta haber bile olmuyor. Alt yazý bandýnda akýyor.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakaný Derya Yanýk, Babacan'ýn ataðýný "muhalefet büyüðüyle küçüðüyle zaten yaptýðýmýz iþleri bize öneri olarak getiriyor" paylaþýmýyla "gömünce" durmadým, Bakanlýk yetkililerini aradým. Tel tel netleþtirdim o "þemsiye"yi.
Hadi açýp bakalým.
**
Babacan: "Sosyal yardýmlarý ve hizmetleri sosyal güvenlik sistemi ile uyumlu hale getireceðiz".
Gerçek: Türkiye'de sosyal koruma sistemi üç ayaklý: Sosyal güvenlik, sosyal yardým ve sosyal hizmetler. Yapýlan reformlarla uyum saðlandý ve "Bütünleþik Sosyal Koruma" dönemine geçildi. Böylece sosyal yardým alan aileler ihtiyaç duyduklarý sosyal hizmet, istihdam gibi kamu hizmetlerine yönlendiriliyor. 2020'de 130 bin çalýþabilir durumdaki sosyal yardým yararlanýcýsý ÝÞKUR'a yönlendirilmiþ mesela.
Babacan: "Sosyal yardýmlarý; hak temelli, hýzlý, adil ve insanlýk onurunu zedelemeyecek þekilde gerçekleþtireceðiz"
Gerçek: AK Parti baþýndan itibaren "hak temelli" sosyal hizmet politikasý güdüyor. "Ýnsaný merkeze aldýðý" için eskinin o korkunç yardým kuyruklarý tarih oldu. "Ýnsanlýk onuru" gözetildiði için yaklaþýk 2 milyon vatandaþa sosyal yardým için banka kartý verilmiþ. Böylelikle istediði zaman parasýný çekip istediði yerden istediði alýþveriþi yapabiliyor vatandaþ.
Ayrýca e-Devlet entegrasyonuyla sosyal yardým ödemelerinin miktarý, günü þeffaf þekilde paylaþýlýyor. Coðrafi koþullara, hava þartlarýna, hastalýk, yaþlýlýk, engellilik, pandemi gibi nedenlerle bankaya gidemeyen hak sahiplerinin ödemesini ayaðýna götürüyor devletimiz.
Tüm sosyal yardýmlarýn yüzde 96'sý nakdi. Sadece yakacak yardýmlarý ve ayni yardýmlar vatandaþýn kapýsýnda teslim ediliyor. Ayrýca "sosyal adalet" ilkesi gereði hiçbir siyasi, ideolojik, felsefi veya dini ayrým gözetilmiyor, tek kriter "muhtaçlýk" durumu. Ve bu hizmetler "kamu hizmeti" olarak sunuluyor.
Babacan: "Farklý kurumlarýn gerçekleþtirdiði ayni ve nakdi yardýmlarý tek çatý altýnda toplayacaðýz."
Gerçek: Zaten tek çatý altýnda. Mevzuat düzenleniyor, farklý kamu kurumlarýnca yapýlan sosyal yardýmlar Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlýðý çatýsý altýnda toplanýyor. 2020'de sosyal yardým ödemelerinin yüzde 80'i ASPB'nca yapýlmýþ. Diðer kamu kurum ve kuruluþlarýyla Kýzýlay'ýn yaptýðý ödemeler Bütünleþik Sosyal Yardým Bilgi Sistemi üzerinden takip ediliyor.
Babacan: "Sosyal hizmet ve dayanýþma vakýflarýný þeffaflaþtýracaðýz".
Gerçek: Bu vaat Deva'nýn alana yabancýlýðýnýn da ispatý gibi. Çünkü ülkemizde "sosyal hizmet ve dayanýþma vakýflarý" adýyla faaliyet gösteren kurum yok. Sosyal yardým programlarý 3294 sayýlý Kanun kapsamýnda il ve ilçelerde kurulu 1003 Sosyal Yardýmlaþma ve Dayanýþma (SYD) Vakfý aracýlýðýyla yürütülüyor. Özel Hukuk Tüzel kiþiliðini haiz SYD Vakýflarýnýn yetkili karar organý Mütevelli Heyetleri. Heyetler þeffaf ve katýlýmcý yapýda. Hem atanmýþ (vali, kaymakam, saðlýk müdürleri vb.) hem seçilmiþ (belediye baþkanlarý, muhtarlar) hem de sivil üyelerden (hayýrseverler ve STK temsilcileri) oluþuyor. Ýçiþleri Bakanlýðý, Vakýflar Genel Müdürlüðü ve ASPB müfettiþlerince her yýl denetleniyorlar.
Deva'nýn diðer vaatleri de böyle. Var yani! Cari... Uzun yazmaya yerim yok. Dileyen ASPB'nýn sitesine girip aradýðý bilgiye ulaþabilir.
**
Peki ama Türkiye'ye 19 yýlda çað atlatan Erdoðan'ýn hükümetlerinde görev alan Babacan bu kadar gerçeði nasýl ýskaladý?
Nasýl bu kadar büyük gaf yaptý Deva Partisi?
Önerilerimiz özgün mü diye kamuoyunun önüne çýkmadan önce kontrol ettirseydiniz bari.