Devlet Bahçeli'nin Öcalan çýkýþý ve fýrsatlar

MHP Lideri devlet Bahçeli'nin son çýkýþý herkesi þaþýrttý. Sebebi malum; Bahçeli'nin bugüne kadar PKK konusundaki tavizsiz tutumu ve zaten adý üstünde MHP'nin Genel Baþkaný olmasý... Herkes gibi ben de duyduðumda þoke oldum; nasýl yani, Bahçeli mi söylüyor bunlarý dedim.

TUSAÞ'a yapýlan PKK saldýrýsýna, ÝYÝ Parti, Zafer Partisi ve YRP genel baþkanlarý gibi siyasi fýrsatçýlýk yapanlara raðmen Bahçeli ayný yerde duruyor, dahasý pozisyonunu saðlamlaþtýrýyor.

Neler oldu, hatýrlayalým; Bahçeli'nin TBMM'nin açýlýþýnda DEM Parti sýralarýna giderek partililerle tokalaþmasý, akabinde sorulan sorulara Cumhurbaþkanýmýzýn "Ýç cepheyi saðlamlaþtýrmalýyýz" sözleri mucibince tokalaþtýðýný ifade etmesi ortada bir rastgelelilik olmadýðýný, Bahçeli'nin bu hareketinin yeni bir sürecin habercisi olabileceðini düþündürmüþtü.

Evvelki hafta grup konuþmasýnda çýtayý öyle bir yere çýkardý ki, o dakikadan sonra kimse konuya kayýtsýz kalamadý. Bahçeli konuþmasýnda sözlerine ehemmiyet yüklemesi yaparak bizzat kendisi yeni bir sürecin baþýnda olduðumuzu duyurdu: "Belki bugünden sonra tarihin akýþý daha farklý olacaktýr. Belki bugünden sonra ülkemin þafaðý bir baþka sökecektir. Belki bugünden sonra Türkiye'nin prangalarý tamamýyla kýrýlacaktýr.

Bugün kitabýn ortasýndan ve hiçbir yoruma ihtiyaç býrakmayacak netlikte konuþacaðým.

Bugün milli birlik ve kardeþlik duygumuzun üzerine gerilmek istenen yabancý menþeli örtüyü kaldýracaðým. Alýþýldýk söylem kalýplarýndan az da olsa taþmanýn vakti geldiyse, o vakit bu vakittir.

Türk ve Türkiye Yüzyýlý'nda terörü sýfýrlamak, milli birlik ve beraberliði çelikleþtirmek amacýna matuf ikinci hüküm cümlem þöyledir: Teröristbaþý iþin içinde olmazsa bir þey çýkmaz diyenlere sesleniyorum: Türkiye'ye getirilirken her türlü hizmete hazýrým diyen teröristbaþý buyursun gelsin, TBMM'de DEM sýralarýna katýlýp silah býraktýðýný ilan etsin, örgütün laðvedildiðini haykýrsýn. Bu dirayeti gösterirse umut hakkýnýn kullanýmýyla ilgili yasal düzenlemenin yapýlmasýnýn önü de ardýna kadar açýlsýn. Her adýmý atmaya kararlý, inançlýyýz."

'Tarihin akýþý', 'prangalar', 'þafak', 'kitabýn ortasý', 'kalýplarýn dýþý'... Bahçeli; duygu yüklü, cesaret ve kararlýlýk ifade eden kelimelerle bezediði gerçekten tarihi bir konuþma yaptý.

Akabinde "Vefatýnýn Yüzüncü Yýlýnda Ziya Gökalp Sempozyumu"nda yaptýðý konuþmada, Gökalp'e referansla "Türklerle Kürtler bin yýllýk bir ortak din, ortak tarih ve ortak coðrafya sonucunda maddi ve manevi bakýmlardan birleþmiþlerdir. Bugün ise ortak düþmanlar ve ortak tehlikeler karþýsýnda bulunuyorlar. Bu tehlikelerden ancak ortak bir kararlýlýkla kurtulabilirler. O halde büyük bir inançla diyebiliriz ki, Türkler ile Kürtlerin birbirini sevmesi her iki taraf için hem dini hem de siyasi bir farzdýr. Kürtleri sevmeyen bir Türk varsa Türk deðildir. Türkleri sevmeyen bir Kürt varsa Kürt deðildir." dedi.

Bahçeli bu bir dizi çýkýþýyla tüm siyasi aktörleri pozisyon almaya icbar etti. Yukarýda da ifade ettiðim gibi Milliyetçi oylardan týrtýklayabilir miyiz yaklaþýmýndaki parti liderleri Bahçeli'yi neredeyse APO'cu ilan edecek denli inandýrýcýlýktan uzak uç söylemlere savruldular. Müsavat Derviþoðlu'nun grup konuþmasýnda urgan sallamasý gerçekten garabet bir görüntüydü. Bahçeli'nin soðukkanlýlýkla urganý istemesi ve odasýnda sergilemesi Müsavat beyi iyice açýða düþürdü. Zira Bahçeli'nin çýkýþýnýn bu kadar etki etmesinin sebebi zaten abdestinden kuþku duyulmayan birisi olmasýydý.

Abdullah Öcalan'ýn TBMM'de konuþmasý ihtimali, bu teklifi duyan herkesin sinirini bozsa da sonuçta Bahçeli'nin sözlerinde Öcalan'ýn sýfatý hala "teröristbaþ"ydý. Yani Devlet Bey "Sayýn Öcalan" falan demedi. "Türkiye'ye getirilirken her türlü hizmete hazýrým diyen teröristbaþý buyursun gelsin, TBMM'de DEM sýralarýna katýlýp silah býraktýðýný ilan etsin, örgütün laðvedildiðini haykýrsýn" dedi.

Bu sýrada Abdullah Öcalan, kendisiyle görüþtürülen yeðeni, DEM Milletvekili Ömer Öcalan aracýlýðýyla "Tecrit devam ediyor. Koþullar oluþursa bu süreci çatýþma ve þiddet zemininden hukuki ve siyasi zemine çekecek teorik ve pratik güce sahibim." mesajýný verdi.

DEM Parti ve CHP'den gelen mesajlar söz konusu geliþmelerin belli bir hazýrlýk dahilinde yaþandýðýný düþündürür nitelikte oldu. DEM Parti Eþ Genel Baþkaný Tülay Hatimoðullarý, "Bir baþlangýç olacaksa tecrit derhal kaldýrýlmalýdýr. Onurlu bir barýþ için inisiyatif almaya hazýrýz" dedi.

Özgür Özel de Bahçeli'ye hitaben "El yükseltiyorum Devlet Bey, ben de Kürtlere bir devlet teklif ediyorum. Tam olarak kendilerini devlete ait hissetmeyen bütün Kürtlere, Türkiye Cumhuriyeti devletinin sahibi olmayý teklif ediyorum. Varsanýz hep beraber bunu yapalým." dedi.

Biraz daðýtmýþ olabilirim ama ezcümle anlatmak istediði þudur: Devlet Bahçeli'nin Türkiye'nin en temel meselesine bu þekilde dahil olmasý, sürecin milliyetçi cephe üzerinden gelebilecek sabotajlara karþý sigortalanmasý anlamýna geliyor. Bu çok önemli bir garanti. Bugüne kadar atýlan her adým PKK terörüyle sabote edildi. Böyle bir vasatta PKK ile süreç yürütmek zorlaþtý. Ýçeriyi saðlamlaþtýrmak biraz da bu demek. Atýlacak adýmlarýn sabote edilme ihtimaline karþý baðýþýklýðý güçlendirmek.

Bir baþka husus; Bahçeli konuyu PKK terörü üzerinden ele alýyor, DEM'in siyasi varlýðýný, aldýðý oy kadar Ýmralý'daki teröristbaþýna dayandýrmasý zaten bu partinin meþruiyetini sorgulanýr kýlan þey. Üstelik TUSAÞ'a saldýran teröristlerden birinin HDP ilçe teþkilatýnda görevli olduðu anlaþýlmýþken...

Bahçeli'nin bu çýkýþý DEM'in elindeki kozu almakla kalmýyor; DEM'in varlýðýnýn, derdinin tasasýnýn Kürtlerle bir ilgisinin olmadýðýný da gösteriyor.

Demek ki DEM'in tek derdi Öcalan'ýn tecridi. Mesele buysa çözümü daha kolay!

Ayrýca bugün PKK dediðimizde çok patronlu bir yapýdan söz ediyoruz. Avrupa yapýlanmasý var, Öcalan'ý var, Kandil'i var, ABD'si var, Ýran'ý var, Rusya'sý var. Yani iþine gelenin iþine geldiði gibi kullandýðý, kendin namýna silahlanabildiði ve Türkiye'ye saldýrma kapasitesini artýrdýðý için daha büyük terör baronlarýn emrine giren bir terör örgütü PKK. Böyle bir vasatta Bahçeli'nin çýkýþýnýn bölgesel geliþmelerle de yakýnda ilgili olduðunu tahmin etmek güç deðil.

Hülasa Devlet Bahçeli'nin ve dolayýsýyla Türk milliyetçilerinin gövdeleriyle konuya dahil olduklarý bir vasat her halükarda daha iyidir.

Haftaya yeni sürecin öncekinden farký üzerinde duracaðýz.