Böyle demiþti merhum Ahmed Haluk Dursun Hoca, Doðu ve Güneydoðu gençleriyle niçin ilgilendiðini soranlara. Hatta Doðu ve Güneydoðu gençleriyle ilgilenmek 'Afrin'e girmek kadar önemlidir!' diyordu.
AK Parti hükümetleri birçok alanda devrim mahiyetindeki icraatlar yapmýþ olmasýna raðmen ayný baþarýyý eðitim ve kültür alanýnda gösterdiðini söylemek çok zor.
Evet, fiziki mekanlar mükemmel biçimde tamamlandý ama kültür ve eðitimde muhteva olarak ayný mükemmeliyeti gösterdiðini söylemek çok zor.
Ben devletin bir kültürü dayatmasýndan ziyade kültür alanýnda faaliyet gösteren þahsiyetlerin ve müesseselerin desteklenmesi fikrini savunanlardaným.
Geçmiþte kimi bakanlarýn kendi kültürlerini savunan yayýn organlarýna ve sivil toplum örgütlerine verdikleri destek sonucu kültür ve sanat dünyamýza sol kesim hâkim olmuþtu. Hala devam eden etkinlikleri de o dönemdeki kazanýmlarýnýn meyveleridir.
Milliyetçi muhafazakâr ve dindar kesim o destekten mahrum kaldýklarý içindir ki kimi yetenekli þahsiyetler bile çok basit projelerini hayata geçirememiþlerdir.
Kýskançlýk mý, beceriksizlik mi, korku mu, kompleks mi hangisidir bilemem ama 1950 yýlýndan beri sað partiler iktidarda olmasýna raðmen kültür ve sanat alaný yine hep sol kesimin elinde kalmýþtýr.
Bununla birlikte zaman zaman ümitlendiðimiz dönemler yaþadýk. Mesela Ahmed Haluk Dursun hocanýn kýsa süreli müsteþar ve son olarak bakan yardýmcýsý olduðunda ümitlerimiz biraz yeþermiþti. Ama beklenen hizmeti veremeden 19 Aðustos 2019'da görevi gereði Ahlat'tan dönerken ecel kapýsýný çaldý.
Üsküdar Belediye Baþkaný Hilmi Türkmen Bey'in '16 Aralýk 2021 Perþembe günü sürpriz bir program var mutlaka beklerim' davetine icabet ettim ve gittiðimde gerçekten benim için deðil tüm ülkem için kültür adýna gözleri yaþartacak bir sürprizle karþýlaþtým.
Üsküdar Belediyesi'nin zemin katýna bakmasý seyretmesi bile insanýn içini ferahlatan bir kütüphane kurulmuþ. Lise son sýnýf ve üniversite öðrencilerine 7/24 açýk, muhteþem bir kütüphane.
Kütüphanenin adý da kültüre vefa örneðiydi. 'Haluk Dursun Kütüphanesi'
AK Partili belediyelerin kültür hizmetleri bakýmýndan merkezi hükümetten birkaç adým önde olduðunu rahatlýkla söyleyebilirim. ÝBB dönemindeki kültür faaliyetleri tarihe geçti. Mesela 1997 yýlýnda kültür bakanlýðýna teklif ettiðimizde kabul görmeyen Sebilürreþad dergileri Baðcýlar Belediyesi tarafýndan 24 cilt halinde latinize edildi ve kültür hayatýmýza kazandýrýldý.
Ýþte en son ve müþahhas(somut) projeyi Üsküdar belediyesi hayata geçirdi.
Üsküdar Belediyesi'nin Nevmekanlarýný görmeyenlere tavsiye ederim. 250.000 kitaplýk 5 büyük kütüphane. Ama öyle sýradan kütüphaneler deðil. Öðrencilere her hizmetin verildiði kütüphaneler.
Hele de Haluk Dursun Kütüphanesi.
Haftanýn 7 günü 24 saat açýk olacak bu kütüphanede kitaplarýn yaný sýra çay simit çorba gibi hizmetler de ücretsiz olarak veriliyor.
Hep Z kuþaðýndan þikayet edilir ya, ben ne zaman Nevmekanlara girip gençlerin orada nasýl harýl harýl ders çalýþtýklarýný kitap incelediklerini görsem, ruhuma ferahlýk veren bir esinti hissederim.
Üsküdar Belediyesi bu muhteþem projeye Haluk Dursun Kütüphanesi'ne öncülük etmiþ yer tahsis etmiþ ama donatýmýný Kalyon Grup üstlenmiþ.
Açýlýþ konuþmasýnda Baþkan Türkmen'in cumhurbaþkanýnýn sýk sýk bu kütüphaneleri sorduðunu hizmetlerin aksatýlmamasý talimatýnda bulunduðunu hatýrlatmasý da iktidarýn bakýþýný yansýtmasý açýsýndan önemliydi!
Açýlýþýn 16 Aralýk'a denk getirilmesi de anlamlýydý. 16 Aralýk Haluk hocanýn doðum günüydü.
Hocanýn doðum gününde adýna yaraþýr bir eserin açýlýþý yapýldý!
Temennimiz ve duamýz bu mekânlarda geleceðimizi aydýnlatacak þahsiyetlerin yetiþmesidir.
Sokaklar bazen içimizi karartsa da Nevmekanlarý, TÜRGEV'leri, TÜGVA'larý, MTTB'leri, AGD'leri gördükçe gelecekten ümitleniyoruz.
Açýlýþa Kültür Turizm Bakaný, MEB yardýmcýsý, üniversite rektörleri, akademisyenler, STK temsilcileri ve salona sýðmayan gençler katýlmýþtý.
Moral bulduk.
Üsküdar Belediyesi'ni ve destek veren Kalyon Grup'u bu örnek proje için tebrik ediyorum.