‘Dicle'nin kuzularını çakallara kaptırmayacağız!'

Böyle demişti merhum Ahmed Haluk Dursun Hoca, Doğu ve Güneydoğu gençleriyle niçin ilgilendiğini soranlara. Hatta Doğu ve Güneydoğu gençleriyle ilgilenmek 'Afrin'e girmek kadar önemlidir!' diyordu.

AK Parti hükümetleri birçok alanda devrim mahiyetindeki icraatlar yapmış olmasına rağmen aynı başarıyı eğitim ve kültür alanında gösterdiğini söylemek çok zor.

Evet, fiziki mekanlar mükemmel biçimde tamamlandı ama kültür ve eğitimde muhteva olarak aynı mükemmeliyeti gösterdiğini söylemek çok zor.

Ben devletin bir kültürü dayatmasından ziyade kültür alanında faaliyet gösteren şahsiyetlerin ve müesseselerin desteklenmesi fikrini savunanlardanım.

Geçmişte kimi bakanların kendi kültürlerini savunan yayın organlarına ve sivil toplum örgütlerine verdikleri destek sonucu kültür ve sanat dünyamıza sol kesim hâkim olmuştu. Hala devam eden etkinlikleri de o dönemdeki kazanımlarının meyveleridir.

Milliyetçi muhafazakâr ve dindar kesim o destekten mahrum kaldıkları içindir ki kimi yetenekli şahsiyetler bile çok basit projelerini hayata geçirememişlerdir.

Kıskançlık mı, beceriksizlik mi, korku mu, kompleks mi hangisidir bilemem ama 1950 yılından beri sağ partiler iktidarda olmasına rağmen kültür ve sanat alanı yine hep sol kesimin elinde kalmıştır.

Bununla birlikte zaman zaman ümitlendiğimiz dönemler yaşadık. Mesela Ahmed Haluk Dursun hocanın kısa süreli müsteşar ve son olarak bakan yardımcısı olduğunda ümitlerimiz biraz yeşermişti. Ama beklenen hizmeti veremeden 19 Ağustos 2019'da görevi gereği Ahlat'tan dönerken ecel kapısını çaldı.

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen Bey'in '16 Aralık 2021 Perşembe günü sürpriz bir program var mutlaka beklerim' davetine icabet ettim ve gittiğimde gerçekten benim için değil tüm ülkem için kültür adına gözleri yaşartacak bir sürprizle karşılaştım.

Üsküdar Belediyesi'nin zemin katına bakması seyretmesi bile insanın içini ferahlatan bir kütüphane kurulmuş. Lise son sınıf ve üniversite öğrencilerine 7/24 açık, muhteşem bir kütüphane.

Kütüphanenin adı da kültüre vefa örneğiydi. 'Haluk Dursun Kütüphanesi'

AK Partili belediyelerin kültür hizmetleri bakımından merkezi hükümetten birkaç adım önde olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. İBB dönemindeki kültür faaliyetleri tarihe geçti. Mesela 1997 yılında kültür bakanlığına teklif ettiğimizde kabul görmeyen Sebilürreşad dergileri Bağcılar Belediyesi tarafından 24 cilt halinde latinize edildi ve kültür hayatımıza kazandırıldı.

İşte en son ve müşahhas(somut) projeyi Üsküdar belediyesi hayata geçirdi.

Üsküdar Belediyesi'nin Nevmekanlarını görmeyenlere tavsiye ederim. 250.000 kitaplık 5 büyük kütüphane. Ama öyle sıradan kütüphaneler değil. Öğrencilere her hizmetin verildiği kütüphaneler.

Hele de Haluk Dursun Kütüphanesi.

Haftanın 7 günü 24 saat açık olacak bu kütüphanede kitapların yanı sıra çay simit çorba gibi hizmetler de ücretsiz olarak veriliyor.

Hep Z kuşağından şikayet edilir ya, ben ne zaman Nevmekanlara girip gençlerin orada nasıl harıl harıl ders çalıştıklarını kitap incelediklerini görsem, ruhuma ferahlık veren bir esinti hissederim.

Üsküdar Belediyesi bu muhteşem projeye Haluk Dursun Kütüphanesi'ne öncülük etmiş yer tahsis etmiş ama donatımını Kalyon Grup üstlenmiş.

Açılış konuşmasında Başkan Türkmen'in cumhurbaşkanının sık sık bu kütüphaneleri sorduğunu hizmetlerin aksatılmaması talimatında bulunduğunu hatırlatması da iktidarın bakışını yansıtması açısından önemliydi!

Açılışın 16 Aralık'a denk getirilmesi de anlamlıydı. 16 Aralık Haluk hocanın doğum günüydü.

Hocanın doğum gününde adına yaraşır bir eserin açılışı yapıldı!

Temennimiz ve duamız bu mekânlarda geleceğimizi aydınlatacak şahsiyetlerin yetişmesidir.

Sokaklar bazen içimizi karartsa da Nevmekanları, TÜRGEV'leri, TÜGVA'ları, MTTB'leri, AGD'leri gördükçe gelecekten ümitleniyoruz.

Açılışa Kültür Turizm Bakanı, MEB yardımcısı, üniversite rektörleri, akademisyenler, STK temsilcileri ve salona sığmayan gençler katılmıştı.

Moral bulduk.

Üsküdar Belediyesi'ni ve destek veren Kalyon Grup'u bu örnek proje için tebrik ediyorum.