Ferudun Niðdelioðlu
Ferudun Niðdelioðlu
Tüm Yazýlarý

Ego savaþlarý

Hafta sonu oynanan maçlarýn ardýndan maç fazlasýyla Galatasaray liderliðini sürdürdü. Galatasaray, Antalya deplasmanýnda yýldýz golcüleri ile maçý zorlanmadan, rahat bir skorla kazanmasýný bildi. Beþiktaþ da ilk yarýda attýðý gollerle Konyaspor maçýný rahat kazandý. Bu haftanýn kaybedeni Fenerbahçe oldu. Fenerbahçe, transfer yasaðý olan Samsunspor önünde iki kez öne geçtiyse de iki puaný kaybetti.

Maç fazlasý bulunan, lider Galatasaray'ýn 8 puan gerisine düþtü. Ligin dokuzuncu haftasý itibariyle Fenerbahçe'nin bir yenilgisi ve iki beraberliði bulunuyor. Geçen sezonun 99 puanlý, Ýsmail Kartal Fenerbahçe'si tüm sezon boyunca bir yenilgi, altý beraberlik almýþ ve 102 puan toplayan Galatasaray'ýn ardýndan ikinci olmuþtu.

Mourinho, Ali Koç tarafýndan baþkanlýk seçimini kazanabilmek için getirilmiþ olsa da camianýn beklentisi Ýsmail Kartal'ýn yapamadýðýný yapmasý, yenilmez bir Fenerbahçe futbol takýmý oluþturmasýydý. Nitekim Ali Koç da camiaya, "öyle bir takým kuracaðým ki þampiyonluk sözü vermeme gerek kalmayacak" dedi. Bu sözler ve Mourinho anlaþmasý sonrasýnda, 6 sezonda 0 çekmiþ olmasý bir anda unutulan Ali Koç, "muhtacýz" tezahüratlarýyla 3 yýl daha baþkan seçildi. Ardýndan otomatik opsiyonu devreye giren Krunic ile Fenerbahçe önceki sezon kadrosuna dokuz transfer ekleyerek lige baþladý. Geçen yýlki kadrodan giden bir tek Ferdi Kadýoðlu var. Ama gelin görün ki iþler Fenerbahçe'de hiç de iyiye gitmiyor. Kendi sahasýnda iðneden ipliðe ezilerek Galatasaray'dan 3 gol yiyen Fenerbahçe, Göztepe'ye karþý 2-0 galipken maçtan beraberlik ile ayrýldý. Samsunspor karþýsýnda ise iki kez öne geçmesine raðmen maçý 2-2 beraberlik ile bitirebildi. Ligin daha çok baþý ancak futbol yorumcularý da, taraftarlar da Fenerbahçe'de bir ýþýk göremiyor.

MOURINHO'NUN KAÇIÞ RAMPASI

Mourinho'nun maç sonrasý üstten bakan ve konuþtuðu kitleyi aþaðýlayan tavýrlarý son derece çirkin ve rahatsýz ediciydi. Yaþanan puan kaybýný maçýn son pozisyonuna baðlamasý, hakem hatasý ile maçýn sonucunu açýklamasý, sorulan sorulara verdiði acayip ve konuyla ilgisiz cevaplarý Mourinho'nun daha ligin dokuzuncu haftasýnda, tünelin ucundaki ýþýðý görmeye baþladýðýnýn en açýk göstergesi.

Hangi ýþýðý mý?

Üzerine gelmekte olan trenin ýþýðýný.

Samsunspor maçý özelinde hakem makem demekle konunun bir izahý olamaz. En büyük rakip Galatasaray'ýn maçýnda da Galatasaray aleyhine hakem hatalarý oldu. Sonuç deðiþti mi? Güçlü futbol oynayan Galatasaray, rakibini ezdi geçti.

Hakem hatalarýna raðmen sonuç deðiþmedi. Çünkü Galatasaray'da iki gol atan Icardi oyundan çýktýktan sonra yerine giren Osimhen þahane bir gol atýyor. Yetmiyor, Batshuayi devreye giriyor. Sen ne yapýyorsun? Ýki defa öne geçiyorsun. Her defasýnda tavþan-kaplumbaða hikayesindeki gibi geriye yaslanýyorsun. Samsunspor seni yarý sahandan çýkarmýyor. Oyunun bu bölümlerinde yüzde 65-yüzde 35 topla oynama oraný çýkýyor ortaya. Adeta Göztepe maçýnýn ikinci devresinin bir kopyasý oynanýyor Samsunspor karþýsýnda. Stoperler dýþýnda temaslý futbol oynayan tek bir futbolcu yok Fenerbahçe'de. Herkes eli belinde rakip karþýlýyor. Gerek topa sahip olma oraný gerekse yapýlan faul sayýlarý Fenerbahçe'nin durumunu açýklamaya yeterde artar bile. Takýmýn omurgasýný ayný anda deðiþtiren, tandemi bozup, çakma sol bekle oyuna devam eden Mourinho bana göre kaybedilen iki puanýn baþ sorumlusu. Rakibi analiz edememiþ, sahaya çýkan 11'de de takým kadrosunda yer bulamayanlarda da sorun var. Oyunun içindeki taktik ve diziliþ baþtan sona hep ayný. Saha içindeki oyuncularýn yerlerini deðiþtirerek çözüm bulmak mümkünken takýmýn omurgasýný deðiþtirip ayný oyunla çözüm bekleyen bir Mourinho var saha kenarýnda. Yüzünden düþen bin parça, moralsiz ve umutsuz bir görüntü ile takýmýnýn baþýnda.

Maç sonrasý basýnýn önüne çýkýp, kibirle, sorulan sorularla alakalý olmayan cevaplar veriyor. Fenerbahçe Kurumsal Ýletiþimine bir tavsiyem olacak: Mourinho'ya hakem hatalarý ile ilgili anlattýðýnýz hikayenin dozunu kaçýrmayýn. Farkýnda mýsýnýz bilmiyorum, Mourinho artýk kusuru kendisinde görmüyor gibi. Ona göre kaybedilen puanlarda baþ sorumlu hakemler; kýsmen futbolcular. Yavaþ yavaþ da sýra baþkan ve yönetime gelecek gibi gözüküyor. Mourinho, Levent Mercan ve Oðuz Aydýn sorularýna neden bu denli sinirleniyor? Çünkü bu isimler ona sorulmadan baþkan tarafýndan alýnan futbolcular. Kendisine bu oyuncularla ilgili sorulan sorularý da baþkanýn gazetecilere sordurduðunu biliyor. Bu yüzden sinirleniyor. Ego iþte böyle bir þey. Mourinho'nun egosu ile Ali Koç'un egosu çarpýþýyor.

Ali Koç, "Ben baþýnda olduðum sürece Fenerbahçe'yi þampiyon yapmayacaklar", "karþýmýzda olan yapý" söylemleri ile 6 yýlýný geçirdi. 6 yýl içinde birlikte olduðu herkeste hata var. Bir tek Ali Koç'ta hata yok. Bu sezon ise önceki yýllarda mazeret olarak gösterilen unsurlar bir bir ortadan kalktý. Sezon baþýnda devletin zirvelerine yapýlan ziyaretler, Acun Ilýcalý'nýn gür sesle ilan ettiði "ben burada oldukça devlet ile sorun olmaz" söylemi, TFF seçimlerinde oy verilmeyen Hacýosmanoðlu Federasyonu'nun içerden dizayn edilmesi sonrasýnda "Federasyona güveniyoruz" açýklamalarý... Ali Koç'un elinde ne kaldý?

Bir hiç.

Ali Koç baþarýsýzlýklarýnýn müsebbibi olarak iþaret ettiði tüm argümanlarýný bir bir kaybetti. Þimdi bu yüzden Ali Koç ve yönetimi bir düþman arayýþý içinde. Olaðan þüpheli Aziz Yýldýrým. Aziz Yýldýrým ise hiç oralý deðil. Bu yüzden stadyumda söylenen "gitme sana muhtacýz" þarkýsýnýn yerini "elini sallasan ellisi" þarkýsý almýþ vaziyette.

ÝHALE KÝME KALDI?

Geçtiðimiz hafta yazdýðým bir yazýmda büyük kulüplerimizden birinin sportif ekipman tedarikçisi ile kulübün bir profesyonel çalýþaný arasýndaki çarpýk iliþkiden bahsetmiþtim. Yazýmýn yayýnlanmasý sonrasýnda, söz konusu kulübün hukuk departmanýnda iþten çýkarmalar olmuþ diye duydum. Söz konusu profesyonel çalýþana dokunmayan baþkan, sözleþmenin hazýrlanmasýnda görev alan hukukçularý kapýnýn önüne koymuþ. Tam bizim futbol iklimimize göre bir çözüm. Sorumlunun yanmadýðý, mesuliyeti olmayan masum insanlarýn iþinden olduðu bir futbol iklimi. Yine de ümidimi yitirmedim. Bekliyorum bakalým, asýl sorumluya ne zaman sýra gelecek?