Seçim sistemimizin güvenliðinin en temel temini mevcut yapýlma biçimi. Yüksek Seçim Kurulu altýnda il ve ilçe seçim kurullarý ve en altta da her sandýk için teþkil edilen sandýk seçim kurulu. Her birinde siyasi parti üyeleri var. Sandýklarda ayrýca partilerin müþahit bulundurma hakký var. Vatandaþlar da dilerlerse oy sayýmý sýrasýnda bulunabiliyor.
Bu hep böyle mi olmalý? Böyle mi kalmalý? Her bir þeyimizin bir çipe sýðdýðý günümüzde fazlasýyla meþakkatli bir seçim yaptýðýmýz doðru.
Ama herkes hemfikirdir ki -yüzde yüz hatasýzlýk vadetmemesine raðmen- sandýk ve seçim güvenliðimizi siyasi partilerin görev aldýðý ve denetlediði seçim kurullarýna borçluyuz, yani bu manuel sisteme.
Evet çok zahmetli, evet çok büyük bir insan kaynaðý gerektiriyor, evet çok masraflý ama bildiðimiz en güvenilir yöntem bu.
Dahasý demokrasinin zýrt pýrt vesayet odaklarý tarafýndan kesintiye uðratýldýðý, anayasal düzenin askýya alýndýðý ülkemizde yeniden demokrasiye dönüþün ve inancýn da teminatý yine seçim ve sandýk güvenliðine dair müspet kanaatimiz.
Bu o kadar önemli ki; en baþta toplumsal barýþýn teminatý.
Bu kadar farklý koldan saldýrýya uðramamýza, muhalefetin siyaset dýþý her yolu mubah görmesine raðmen halkýn iradesinin demokratik tecellisi sayesinde Türkiye bugün hala dimdik ayakta.
13 yýlda 11 seçim yapmýþýz. Bunca badireyi seçimlere güven sayesinde atlattýðýmýzý unutmayalým.
Sokaðýn hareketlendirildiði bir vasatta özgür seçimler, ülkemiz ve halkýmýz için en saðlýklý yol olmuþtur.
Halkta seçim sonuçlarýna dair en ufak bir güvensizlik oluþmuþ olsa þüphesiz bugün bambaþka þeyleri konuþuyor olurduk.
Yüksek Seçim Kurulu Baþkanýnýn, "Elektronik oylama çalýþmasýný parlamentoya sunacaðýz" açýklamalarý dolayýsýyla gündeme gelen konu gerçekten önemli.
Konunun hassasiyetine dikkat çekme sebebimiz teknoloji düþmanlýðý deðil. Kendi nazik tarihimiz içinde seçimlere olan itimadýmýz önemi.
Üstelik ABD gibi örnekleri düþününce elektronik seçim yapmanýn çok da güvenli olduðu kanaati uyanmýyor. Dahasý güvenlik endiþesini pekiþtiren en önemli þey ise bu teknolojinin kara bir delik gibi öngörülemez bir hýzla ilerlemesi, siber güvenliksiz bir dünyaya doðru ýþýk hýzýyla sürükleniyor oluþumuz.
Bir taraftan da seçim gerçekten çok büyük bir operasyon. Türkiye'de seçime katýlýmýn çok yüksek olmasý, siyasi partilerin dinamizmi seçim güvenliðinin dolaylý olarak güvencesi. Ayný zamanda kurumsallaþma zaafýmýzýn da bir göstergesi. Seçimlerin kimsenin umurunda olmadýðý Ýskandinav ülkelerinde seçim fantezisi yapabilirisiniz ama Türkiye'de hayýr.
Baþbakanlarýn bisikletle iþe gittiði bir ülke hiçbir zaman olmayacaðýz!
Bu saçma sapan muhalefet dilinin pirim yapýyor oluþu da ayrý bir güzelliðimiz!
Dolayýsýyla; dünyanýn en kusursuz elektronik alt yapýsýný kursak da ýslak imzalý mazbatalarý göremediðimiz bir seçime teknolojik olarak evet ama psikolojik olarak hazýr deðiliz. En azýndan X kuþaðýnýn seçmen potasýndan düþmesini beklemenizi öneririm!
Ama þunu yapabiliriz, 14 ve 28 Mayýs seçimlerinde millete yaþadýðý zorluðu bir daha yaþatmamak adýna, varsa bulunduklarý ilde, yoksa en yakýn gümrüklü havalimanýnda kurulu sandýklarda oy kullanmalarýný saðlayabiliriz. Son seçimde vatandaþ resmen çile çekti. Oyum zayi olmasýn diye iþini gücünü býrakýp adresine döndü, bilet bulmakta zorlandý.
Önce hele bir bu kolaylýðý saðlayalým, elektronik oy meselesine sonra bakarýz.