Emekli maaþýna haciz konulabilir mi?

Emeklilerin toplumun en deðerli bireyi olarak sosyal açýdan da korunmasý gereken gruplarýndan olmasý nedeniyle emekli maaþý için de özel düzenlemeler yapýlmýþtýr.

Emekli aylýðýnýn haczedilemeyeceðine iliþkin hüküm 5510 sayýlý Kanun'un 93'üncü maddesinde düzenlenmiþtir.

Buna göre, 5510 sayýlý Kanun gereðince sigortalýlar ve hak sahiplerinin gelir, aylýk ve ödenekleri, saðlýk hizmeti sunucularýnýn genel saðlýk sigortasý hükümlerinin uygulanmasý sonucu kurum nezdinde doðan alacaklarý, devir ve temlik edilemez.

SGK'nýn ilgili emekli kiþiden prim, SGDP gibi bir kurum alacaðý var ise bu durumda emekli maaþý haczedilebilir.

SGK'ya borcu olan ve emekli aylýðý alanlarýn maaþlarýnýn dörtte biri haczedilebilmektedir.

Böylesi bir durumda haczedilecek maaþ miktarý da emekli maaþýnýn % 25'inden fazla olamaz.

Yine SSK emeklisi kiþinin emekli maaþý nafaka borçlarý dýþýnda haczedilemez.

Buna göre haczi yasaklanan gelir, aylýk ve ödeneklerin haczedilmesine iliþkin talepler, borçlunun muvafakatinin bulunmamasý halinde, icra müdürü tarafýndan reddedilir. Kanun hükmüne göre emeklinin maaþýna, üçüncü kiþilere olan borcu nedeniyle haciz konulabilmesi için borçlu emeklinin izninin rýzasýnýn olmasý gerekmektedir. Alacaðýn takibini yapan icra daireleri, emeklinin maaþýna haciz konulmasý için yazýlý rýzasý yok ise haciz taleplerini reddetmektedir.

Memur emeklilerinde durum biraz daha farklýdýr. Memur emeklileri 5434 sayýlý Kanun'a tabi olduklarýndan mevzuatlarýnda emekli maaþlarýnýn haciz edilemeyeceðine dair bir hüküm bulunmadýðýndan, memur emeklilerin maaþlarýna haciz konulabilmektedir.

Dolayýsýyla devlet memuru emekliliði dýþýndaki emeklilerden yani SSK, Bað-Kur, Banka ve Borsa sandýklarýndan emekli olanlarýn maaþýna rýzasý olmazsa haciz konulamaz iken devlet memuru emeklisi olanlarýn rýzasý olmasa dahi icra müdürlükleri tarafýndan alýnmýþ bir haciz kararý var ise maaþlarýna haciz konulabilmektedir.

Hangi Anneler Erken Emekli Oluyor?

Yaþlýlýk aylýðý talebinde bulunan kadýn sigortalýlardan, baþka birinin sürekli bakýmýna muhtaç aðýr engelli çocuðu bulunanlarýn, 1.10.2008 tarihinden sonra geçen prim ödeme gün sayýlarýnýn dörtte biri, prim ödeme gün sayýlarý toplamýna eklenir. Bu süreler emeklilik yaþýndan da indirilir.

Söz konusu indirimler kadýn sigortalýnýn bu durumunu belgelendirmesi koþuluna baðlýdýr. Bu durum saðlýk kurulu raporu ile belgelenir.

Çocuðun ölümü veya bakýma muhtaçlýðýnýn kalkmasý halinde, Kanunun yürürlük tarihinden ölüm tarihine veya bakýma muhtaçlýðýn kalktýðýna karar verilen saðlýk kurulu rapor tarihine kadar geçen hizmetlerin dörtte biri prim ödeme gün sayýsýna eklenir ve emeklilik yaþýndan da indirilir.