Engelliler Haftası'nın ardından

Her yıl, 10 Mayıs ile 16 Mayıs arasında, Birleşmiş Milletler'e üye 156 ülkede aynı tarihlerde Engelliler Haftası kutlanıyor. Bu vesileyle de geçen hafta engellilerin hakları ve toplumsal hayattaki önemli konumlarına ilişkin çok sayıda organizasyon yapıldı ve engelli kardeşlerimizi toplumsal kucaklaşma ile hatırlatan toplantılarda samimi dilekler ve talepler not alındı.

Ülkemizde yaklaşık 9 milyon doğuştan veya sonradan çeşitli nedenlerle engelli olan vatandaşımız var.

Ak Parti'nin iktidara gelmesiyle birlikte engellilerin haklarında iyileştirme yapılmasına yönelik birçok düzenleme yapıldı.

Son yıllarda engellilerimiz için getirilen veya iyileştirilen düzenlemelere bakıldığında; Engelliler için Gelir vergisi, ÖTV, MTV, KDV ve Gümrük vergilerinde sağlanan avantajlar, kronik hastalığı nedeniyle cihaza bağımlı şekilde hayatını sürdürmek durumunda kalan engellilere ve ailelerine Elektrik Fatura Bedeli ve Kesintisiz Güç Kaynağı Desteği sağlanması, SGK prim teşviki, evde bakım parası, Alo 183 Sosyal Destek Hattı yardımı, 2022 engelli aylığının artırılması gibi daha sayamadığımız pek çok önemli düzenlemeler yapıldığını söyleyebiliriz.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çağrı Merkezlerinden Alo 183 Sosyal Destek Hattı aracılığı ile aile, kadın, çocuk, engelli, yaşlı, şehit yakınlarıyla gaziler ve gazi yakınlarına yönelik hizmetlere ilişkin çağrılar değerlendirilerek rehberlik ve danışmanlık hizmeti sunulmaktadır.

Ak Parti hükümetleri döneminde engellilerin hayatını kolaylaştıran tüm düzenlemeler için başta sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere emeği geçen tüm bakan, milletvekili ve bürokratlara teşekkür ediyoruz.

Birçok hanede özel gereksinimi olan, ilgiye, paylaşmaya, kaynaşmaya, anlaşılmaya, sevgiye ve kendini ifade hakkına ihtiyaç duyan bir engelli olduğunu biliyoruz. Engelliler çalışmak, üretmek, ekonomik bağımsızlığını kazanmak, topluma ve iş hayatına entegre olarak kaynaşmak istiyor, toplumun en saygın mensubu olarak emeğiyle katkıda bulunmak istiyor.

Engellilerin eğitim, sağlık, istihdam ve kariyer gibi konularda fırsat eşitliği sağlanması ile birlikte çok sayıda engelli kardeşimizin kamu kurumlarında memur ve işçi olarak istihdamlarının sağlanması, bürokraside çok sayıda engelli kardeşimizin görev alması sağlanmıştır.

Hem özel sektörde hem de kamuda engelli istihdam zorunluluğu bulunuyor. İşverenler, elli veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde yüzde üç engelli, kamu işyerlerinde ise yüzde dört engelli işçiyi meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlüdür.

Toplumun sessiz çığlığıdır engelliler, yaşam kalitesinin yükseltilmesi, toplumsal konularda daha aktif katılmaları, çalışma hayatında ve üretimde daha fazla yer almaları için onların seslerini duymak, mutluluklarını paylaşmak gerekiyor.

Engelli kardeşlerimizin farklılıklarına saygı gösterilmesi, teknolojiye ve bilgiye erişimin sağlanması ve mekânsal erişim şartlarının oluşturulmasında yerel yönetimlere de önemli bir görev ve sorumluluk düşüyor.