Engelli çocuðu olan annelerin yükünü bir nebzede olsun azaltabilmek için aðýr engelli çocuðu bulunan kadýnlara emeklilikle ilgili önemli bir hak verilmiþtir.
5510 sayýlý Kanunun 28.maddesine göre, "Emeklilik veya yaþlýlýk aylýðý baðlanmasý talebinde bulunan kadýn sigortalýlardan, baþka birinin sürekli bakýmýna muhtaç derecede aðýr engelli çocuðu bulunanlarýn, bu Kanunun yürürlüðe girdiði tarihten sonra geçen prim ödeme gün sayýlarýnýn dörtte biri, prim ödeme gün sayýlarý toplamýna eklenir ve eklenen bu süreler emeklilik yaþ hadlerinden de indirilir."
Yapýlan yasal düzenlemeye göre; 5510 sayýlý Kanunla getirilen yeni bir düzenleme olup, yaþlýlýk aylýðý baðlanmasý talebinde bulunan kadýn sigortalýlardan baþka birinin sürekli bakýmýna muhtaç derecede aðýr engelli çocuðu bulunanlarýn, Kanunun yürürlüðe girdiði tarihten sonra geçen prim ödeme gün sayýlarýnýn dörtte biri, prim ödeme gün sayýlarý toplamýna eklenmektedir.
Ayrýca, yaþlýlýk aylýðý baðlanmasý talebinde bulunan kadýn sigortalýlardan baþka birinin sürekli bakýmýna muhtaç derecede aðýr engelli çocuðu bulunanlarýn, 1 Ekim 2008 tarihinden sonra geçen prim ödeme gün sayýlarýnýn dörtte biri, emeklilik yaþ hadlerinden indirilmektedir.
Bir diðer ifade ile, baþkasýnýn bakýmýna muhtaç engelli çocuðu bulunan kadýn çalýþan, çalýþýyor veya isteðe baðlý sigortalý olmasý halinde, 01.10.2008 tarihinden sonraki çalýþmalarý için her 4 yýla 1 yýl prim eklenmesi ve yaþtan da 1 yaþ düþülmesi suretiyle erken emeklilik hakkýna sahiptir. 1 Ekim 2008 öncesi bakýma muhtaç çocuðu olup çalýþanlarýn bu tarihten önceki süreleri erken emeklilik için deðerlendirilmez. Birden fazla engelli çocuðu olanlar, sadece bir çocuðu üzerinden erken emeklilik hakkýndan yararlanýr. Her çocuk için ayrý ayrý yararlanýlamaz.
Engelli çocuðu olan kadýn çalýþana erken emeklilik hakký için çocuðun "baþka birinin sürekli bakýmýna muhtaç derecede aðýr engelli" sayýlmasý gerekir. Engellilik derecesi 5510 sayýlý Kanunda "Baþka birinin sürekli bakýmýna muhtaç derecede aðýr engelli" olarak ifade edilmiþtir. 20 Þubat 2019 tarihinde Özürlülük Ölçütü, Sýnýflandýrýlmasý ve Özürlülere Verilecek Saðlýk Kurulu Raporlarý Hakkýnda Yönetmelik yürürlükten kaldýrýlmýþtýr. Söz konusu Özürlülük Ölçütü, Sýnýflandýrýlmasý ve Özürlülere Verilecek Saðlýk Kurulu Raporlarý Hakkýnda Yönetmelik hükümlerine göre alýnmýþ raporlardan, süreli olanlar bitiþ süresinde, sürekli olanlar ise bitiþ tarihi olmaksýzýn geçerlidir.
20 Þubat 2019 tarihinden itibaren "Eriþkinler Ýçin Engellilik Deðerlendirmesi Hakkýnda Yönetmelik" ve 18 yaþ altýndaki çocuklar için "Çocuklar Ýçin Özel Gereksinim Deðerlendirmesi Hakkýnda Yönetmelik" yürürlüðe girmiþtir.
Anne ve babanýn boþanmasý durumunda velayet anneye verilirse kalýrsa çalýþan anne erken emeklilik hakkýndan yararlanmaya devam eder. Eðer, velayet babaya verilirse mahkeme kararýnýn çýktýðý gün itibariyle annenin erken emeklilik süresi sona erer.
Prim ödeme gün sayýlarýna ilave ve emeklilik yaþ hadlerinden indirim yapýlabilmesi kadýn sigortalýnýn bu durumunu belgelendirmesi koþuluna baðlý bulunmaktadýr. Baþka birinin sürekli bakýmýna muhtaç derecede aðýr engelli çocuðun varlýðý saðlýk kurulu raporu ile belgelenecek, kadýn sigortalýlara bu hak Kanunun yürürlük tarihinden sonraki süreler için verilecektir. Aðýr engelli çocuðun ölümü veya bakýma muhtaçlýðýnýn kalkmasý halinde, prim ödeme gün sayýlarýna ilave ve emeklilik yaþ hadlerinden indirim Kanunun yürürlük tarihinden ölüm tarihine veya bakýma muhtaçlýðýn kalktýðýna karar verilen saðlýk kurulu rapor tarihine kadar geçen hizmetler için söz konusu olmaktadýr.
Evlatlýk alýnan çocuðun engelli kapsamýnda olmasý durumunda evlatlýk alýndýðý tarihten itibaren anne, erken emeklilik hakkýndan yararlanýr.
Çocuðun özel eðitim almasý ya da evde bakým aylýðý alýnýyor olmasý; annenin erken emeklilik hakkýndan yararlanmasýna engel deðildir.
Çalýþan anne, aðýr engelli çocuðu için yetkili kurumlardan alýnacak engellilik raporu ile erken emeklilik baþvurusunda bulunabilecektir.