Her yýl, 10 Mayýs ile 16 Mayýs arasýnda, Birleþmiþ Milletler'e üye 156 ülkede ayný tarihlerde Engelliler Haftasý kutlanýyor. Bu vesileyle de geçen hafta engellilerin haklarý ve toplumsal hayattaki önemli konumlarýna iliþkin çok sayýda organizasyon yapýldý ve engelli kardeþlerimizi toplumsal kucaklaþma ile hatýrlatan toplantýlarda samimi dilekler ve talepler not alýndý.
Ülkemizde yaklaþýk 9 milyon doðuþtan veya sonradan çeþitli nedenlerle engelli olan vatandaþýmýz var.
Ak Parti'nin iktidara gelmesiyle birlikte engellilerin haklarýnda iyileþtirme yapýlmasýna yönelik birçok düzenleme yapýldý.
Son yýllarda engellilerimiz için getirilen veya iyileþtirilen düzenlemelere bakýldýðýnda; Engelliler için Gelir vergisi, ÖTV, MTV, KDV ve Gümrük vergilerinde saðlanan avantajlar, kronik hastalýðý nedeniyle cihaza baðýmlý þekilde hayatýný sürdürmek durumunda kalan engellilere ve ailelerine Elektrik Fatura Bedeli ve Kesintisiz Güç Kaynaðý Desteði saðlanmasý, SGK prim teþviki, evde bakým parasý, Alo 183 Sosyal Destek Hattý yardýmý, 2022 engelli aylýðýnýn artýrýlmasý gibi daha sayamadýðýmýz pek çok önemli düzenlemeler yapýldýðýný söyleyebiliriz.
Aile, Çalýþma ve Sosyal Hizmetler Bakanlýðý Çaðrý Merkezlerinden Alo 183 Sosyal Destek Hattý aracýlýðý ile aile, kadýn, çocuk, engelli, yaþlý, þehit yakýnlarýyla gaziler ve gazi yakýnlarýna yönelik hizmetlere iliþkin çaðrýlar deðerlendirilerek rehberlik ve danýþmanlýk hizmeti sunulmaktadýr.
Ak Parti hükümetleri döneminde engellilerin hayatýný kolaylaþtýran tüm düzenlemeler için baþta sayýn Cumhurbaþkanýmýz Recep Tayyip Erdoðan olmak üzere emeði geçen tüm bakan, milletvekili ve bürokratlara teþekkür ediyoruz.
Birçok hanede özel gereksinimi olan, ilgiye, paylaþmaya, kaynaþmaya, anlaþýlmaya, sevgiye ve kendini ifade hakkýna ihtiyaç duyan bir engelli olduðunu biliyoruz. Engelliler çalýþmak, üretmek, ekonomik baðýmsýzlýðýný kazanmak, topluma ve iþ hayatýna entegre olarak kaynaþmak istiyor, toplumun en saygýn mensubu olarak emeðiyle katkýda bulunmak istiyor.
Engellilerin eðitim, saðlýk, istihdam ve kariyer gibi konularda fýrsat eþitliði saðlanmasý ile birlikte çok sayýda engelli kardeþimizin kamu kurumlarýnda memur ve iþçi olarak istihdamlarýnýn saðlanmasý, bürokraside çok sayýda engelli kardeþimizin görev almasý saðlanmýþtýr.
Hem özel sektörde hem de kamuda engelli istihdam zorunluluðu bulunuyor. Ýþverenler, elli veya daha fazla iþçi çalýþtýrdýklarý özel sektör iþyerlerinde yüzde üç engelli, kamu iþyerlerinde ise yüzde dört engelli iþçiyi meslek, beden ve ruhi durumlarýna uygun iþlerde çalýþtýrmakla yükümlüdür.
Toplumun sessiz çýðlýðýdýr engelliler, yaþam kalitesinin yükseltilmesi, toplumsal konularda daha aktif katýlmalarý, çalýþma hayatýnda ve üretimde daha fazla yer almalarý için onlarýn seslerini duymak, mutluluklarýný paylaþmak gerekiyor.
Engelli kardeþlerimizin farklýlýklarýna saygý gösterilmesi, teknolojiye ve bilgiye eriþimin saðlanmasý ve mekânsal eriþim þartlarýnýn oluþturulmasýnda yerel yönetimlere de önemli bir görev ve sorumluluk düþüyor.