Erdebil'den Karabað'a Türk ittifaký

Birleþmiþ Milletler Zirvesi 78. kez toplandý. New York'taki genel kurula 193 ülke katýlýrken Daimi Güvenlik Konseyi'nin 5 üyesinden 4'ü katýlmadý. Ýngiltere, Fransa, Çin ve Rusya liderleri zirvede görünmedi. Putin'in niçin katýlmadýðý belli. Lahey'den çýkan tutuklanma kararý sebebiyle bir müddet daha uluslararasý toplantýlara katýlamayacak.

BM Genel Kurulu'na hitap eden Erdoðan, 'Güvenlik Konseyi, 5 ülkenin siyasi stratejilerinin çarpýþma alaný haline geldi' diyerek küresel sisteme itirazýný yineledi. "Dünyadaki tüm kökenleri, inançlarý, kültürleri temsil yeteneðine sahip bir küresel yönetim mimarisi inþa etmeliyiz." derken aslýnda hakim yapýya karþý dünyanýn büyük çoðunluðunun temsiliyetini savundu.

Konuþmasýnda Azerbaycan'a destek veren Erdoðan Karabað'ýn Azerbaycan'a ait olduðunu yüksek bir dille vurguladý.

Uluslararasý toplumun KKTC'nin baðýmsýzlýðýný tanýmasýný isteyen Erdoðan Avrupa Birliði'nin ikircikli tavýrlarýna da tepki gösterdi.

Türkiye'nin etrafýndaki kriz ve alanlarýna dikkat çeken Cumhurbaþkaný özellikle Irak, Suriye, Libya, Ukrayna gibi baþlýklara deðinerek uluslararasý terörizme karþý ortak tepki vurgusu yaptý.

Kýbrýs'tan Karabað'a ikinci fetih

Erdoðan BM Zirvesinde Netanyahu, Miçotakis ve Sisi gibi geçmiþte sorunlar yaþadýðýmýz isimlerle görüþürken Daðlýk Karabað'da anti-terör harekatý yapýlýyordu.

2020 yýlýnda yapýlan savaþtan sonra bölgedeki yapýnýn sökülmesi kolay olmadý. Erivan hükümetini aþan bir ur gibi bölgede varlýk gösteren Karabað Klaný adeta devlet içinde devletti.

Paþinyan'ýn Ermenistan tarihinde önemi gelecekte daha iyi anlaþýlacaktýr. Güney Kafkasya'da Azerbaycan-Gürcistan-Ermenistan hattýnýn kalkýnmasý ve refahý için bu iþgalin son bulmasý gerekiyordu. 24 saat süren müdahalenin ardýndan beyaz bayrak çeken Ermeni tarafý pes etmiþ oldu.

Ukrayna savaþýnýn yayýlma hattýnda Kafkasya ve Balkanlar daima dikkatimizi çekiyor. ABD son raddede Ermenistan'la tatbikat yaparak Rusya'nýn gölgesinde varlýk göstermek istedi. Erivan yönetiminin Putin'i tutuklama kararý ise Erivan-Moskova hattýnda gerilime sebep oldu. Erivan'a uzaktaki ABD'nin destek veremeyeceði gün gibi ortada. Ensesindeki Rusya ile iliþkileri zedelenen Erivan'da, Paþinyan karþýtlarýnýn da bir umudu kalmadý.

Bu kritik süreçte Türkiye-Rusya iliþkilerinin ne denli iþe yaradýðýna tanýk olduk. Þuþa Beyannamesi ile ortaya çýkan Ankara-Bakü birlikteliði Moskova'nýn da süreci sadece seyretmesine sebep oldu.

Uzun bir aradan sonra 1974'te Kýbrýs Barýþ Harekatý bizim için ilk fetihti. Ýkinci Müslüman-Türk fethi ise Karabað'dýr. Üstelik Karabað yalnýzca bir toprak parçasýnýn iþgalden kurtarýlmasý deðildir. Tarihte Osmanlý-Safevî meselesi Erdebil'de baþlamýþtý. Beþ asýr evvel ortaya çýkan fitne artýk Karabað'da son bulmuþtur. Ýki devlet bir millet ifadesi yerini bulmuþ ve Türk ittifaký baþlamýþtýr. Kutlu olsun.