Evde bakým parasýný kimler alabilir?

. Baþkasýnýn yardýmý ve bakýmý olmadan, gündelik hayatýný devam ettirmesi mümkün olmayan, yeme-içme, insani ihtiyaçlarýný tek baþýna gideremeyen, engellilere verilecek engelli saðlýk kurulu raporlarýnda ‘Aðýr Engelli’ raporu bulunanlar için evde bakým desteði parasý ödenmektedir. Engelli bireylerin hayatlarýnýn idamesini evde yürütecek kiþilere Aile, Çalýþma ve Sosyal Hizmetler Ýl Müdürlüðü tarafýndan ödenen ücrete evde bakým desteði denilmektedir. Evde bakým desteði engelli bireylerin kendisine deðil, bakýmýný üstlenen akrabasý, vasisi gibi üçüncü kiþilere yapýlan destektir. Evde bakým desteði engelli bireylerin kendisine deðil, bakýmýný üstlenen akrabasý, vasisi gibi üçüncü kiþilere yapýlan destektir.

2020 yýlý için evde bakým parasý aylýk 1.460 Türk Lirasý olarak ödeniyor. Evde bakým aylýðý yardýmlarýndan yararlanan kiþilerin toplam sayýsý 2020 yýlý ile 517 bin kiþiden fazladýr.

Engelli bireylerin evde bakým desteði alabilmesi için üç þart gereklidir.

* Her ne ad altýnda olursa olsun her türlü gelirleri toplamý esas alýnmak suretiyle kendilerine ait veya bakmakla yükümlü olduðu birey sayýsýna göre kendisine düþen ortalama aylýk gelir tutarýnýn, bir aylýk net asgari ücret tutarýnýn 2/3’ünden daha az olduðu gelir testi raporu ile tespit edilmesi,

* Engelli bireyin heyet raporu veren hastanelerden alacaðý engelli saðlýk kurul raporunun aðýr engelli kýsmýnda mutlaka “Evet” yazan bir ibare bulunmasý, 3. Engelli bireyin baþkasýnýn yardýmý olmadan hayatýný devam ettiremeyecek þekilde bakýma muhtaç olmasý gerekli olduðunun bakým heyeti raporu ile tespit edilmesi, gereklidir.

* Evde bakým desteði alabilmek için engelli bireyin ikametgâhýnýn bulunduðu yerdeki Aile, Çalýþma ve Sosyal Hizmetler Ýl Müdürlüðü’ne veya varsa Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüklerine baþvurulmasý gerekmektedir. Müdürlüklerinin bulunmadýðý yerlerde ise Kaymakamlýklara baþvuru yapýlabilir.

Asgari Ücretin AGÝ hariç net tutarýnýn 3’te 2’sinin altýnda geliri olan kiþiler evde bakým maaþý alabilmektedir. 2020 yýlý için kiþi baþýna düþen gelir 2.104 TL’ nin 3’te 2’si olan 1.402 TL’nin altýnda olmalýdýr. 4 kiþilik bir ailenin evde bakým desteði hakkýndan yararlanabilmesi için hane gelirinin 1.402*4= 5.608 TL‘nin altýnda olmasý gerekmektedir.

2018 yýlýnda SGK tarafýndan baþlatýlan Ramazan ve Kurban bayramlarýnda ikramiye verilmesi uygulamasý nedeniyle gelir þartýnýn aþýlmasý söz konusu olabilmektedir. 7166 Sayýlý Torba Kanun’la yapýlan düzenleme bayram ikramiyelerinin hane içinde kiþi baþýna düþen ortalama aylýk gelir hesaplamasýna dâhil edilmemesi suretiyle bakýma ihtiyacý olan engellilerin mevcut yardým ve hizmetlerden faydalanmaya devam edebilmesi saðlanmýþtýr.

Evde bakým desteði baþvurusunda istenilen belgeler;

- Engelli ve bakýcý olarak yazýlan kiþinin kimlik fotokopileri.

- Devlet Hastanelerinden alýnan aðýr engelli olduðunu gösterir engelli saðlýk kurulu raporu veya fotokopisi

- Engelliye iliþkin iki adet vesikalýk fotoðraf.

- Engelliye iliþkin varsa öðrenim durumunu gösterir belge veya sureti.

- Engellinin vasisi var ise, vesayete ve vasi atanmasýna iliþkin mahkeme kararý.

- Anne babanýn boþanmýþ olmasý hâlinde, boþanmaya iliþkin mahkeme kararý

Engellilerin evde bakým ücreti yardýmýndan faydalanýlabilmesi için hem engellinin saðlýk raporunun hem de gelir durumunun buna uygun olmasý gerekmektedir.