Bazý emekli amirallerin bildiri yayýnlamasý basit bir hadise deðildir; küçümsenemez, sýradan görülemez, normal karþýlanamaz, mazur görülemez.
Her bir vatandaþýn ifade özgürlüðü baðlamýnda görüþünü açýklama, eleþtiride bulunma, endiþelerini dile getirme hakký elbette vardýr.
Emekli askerler de medya veya sivil toplum zeminlerinde görüþlerini açýklayabilirler ve açýklamaktadýrlar.
Ancak "emekli askerlerin bildirisi" þeklinde bir çýkýþ münferit bir ifade özgürlüðü kullaným durumu olarak görülemez.
Hele bildirilerden, muhtýralardan, darbelerden çok çekmiþ bir ülkede böyle bir hareket sýradan bir durum olarak algýlanamaz.
Emekli askerlerin bildiri üzerinden uyarýda bulunmasý açýk muhtýra anlamý taþýr. Bu ise sivil siyasete ve demokrasiye yönelik ayar verme, racon kesme, parmak sallama halidir.
Demokratik siyasetin aktörleri olan muhalefet partilerinin böyle bir durumu eleþtirmek yerine sahiplenmeleri ise kendi varlýk zeminlerini inkâr anlamý taþýr.
Konuyu 'sahte gündem oluþturma', 'vatansever tepki', 'ifade özgürlüðü' olarak nitelendirmek demokrasiye yönelik saldýrýya çanak tutmaktýr.
Türk siyasi tarihi þahittir ki, bu tür bildiriler darbelere zemin hazýrlamak, iktidarlarý devirmek veya politikalarýný kontrol altýna almak, vesayet üretmek, darbe için belli kesimlere cesaret aþýlamak, iktidara karþý muhalefet dalgasý oluþturmak için moral kazandýrmak gibi amaçlar taþýmýþlardýr.
Tek baþýna bir bildiri belki darbe ve iktidarý devirme anlamý taþýmasa da bir yol haritasýnýn parçasý olarak iþlev görmektedir.
FETÖ darbesiyle sarsýlan bir ülkede seçilmiþ iktidara karþý bildiri yayýnlamanýn öncelikle FETÖ'ye bayram yaptýracaðý açýktýr.
FETÖ kumpaslarýyla maðduriyetler yaþamýþ kimi emekli askerlerin darbe iklimini çaðrýþtýracak ve sivil siyaseti gölgeleyecek bir eylemin içine girmesi doðrudan FETÖ'nün ekmeðine yað sürmek anlamýna gelir.
Vesayet rejimini hortlatma ve iktidarý devirme FETÖ için ölüm kalým meselesidir.
FETÖ'nün ve arkasýndaki güçlerin oyununa gelmek hiçbir þekilde vatanseverlik olarak görülemez.
FETÖ küresel güçlerin piyonudur ve bu güçler vesayet rejimi üzerinden hain emellerini gerçekleþtirmenin gayreti içinde olmuþlardýr.
Küresel güçlerin hangi aktör üzerinden oyun kurguladýðý, hangi ideolojik örgütleri ve çevreleri kullandýðý neticeyi deðiþtirmez.
Hepsi ihanete çýkar, hepsi Türkiye düþmanlarýnýn deðirmenine su taþýr.
Akýllý insan ayný delikten iki defa sokulmaz ve ýsýrýlmaz.
FETÖ'nün ve arkasýndaki güçlerin kimi hedefe koyduklarý da kimi kullandýklarý da oynadýklarý kirli oyunun Türkiye düþmanlýðý anlamýna geldiði gerçeðini ortadan kaldýrmaz.
Sonuçta hedefe konulan Türkiye'nin milli menfaatleri ve ulusal egemenliðidir, demokratik siyaset ve anayasal düzendir.
Kumpas maðduru olduðunu söyleyenlerin FETÖ'nün yeni oyunlarýna gelmemesi gerekir.