Kafkasya tarihini incelediðimizde, derin Fransa'nýn hep oralarda boy gösterme gayretini görüyoruz.
Hiç vazgeçmedi!
Rusya'nýn hinterlandýna, Osmanlý coðrafyasýna, Moðolistan dahil, kuzeye kadar yayýlma gayretini; hep biliyoruz.
Afrika'da hüsrana uðramýþ durumda olmasý, yeni alanlara ve elindekine sonuna kadar sarýlmaya mani deðildir.
Türkiye'nin gönül coðrafyasýna musallat olmasý, Rusya ile ölümüne yarýþa girmesinin tek nedeni vardýr.
Fransa sömürge olarak gördüðü coðrafyalar olmazsa, deðil küresel aktör; bölgesel faktör bile olamayacaðýný çok iyi biliyor.
Rusya'nýn karþýsýna dikilme gayretini de, sözde Ukrayna temeli gözükse de, aslýnda Rusya'dan koparmak istediði ekmek teknesi olduðunu görmekteyiz.
Enerji hatlarý, ticaret yollarý, tarým bölgeleri, su kaynaklarý ve yeni pazarlar...
Ermenistan'ý durmadan tahrik etmesi, Rusya'ya kýþkýrtma gayretinin altýnda yatan neden açýk ve nettir.
Kafkasya'yý istikrarsýz bölgeye dönüþtürme isteði, giderek ölümüne mücadeleye dönüþmüþ olarak karþýmýzda.
Afrika'da, Kuzey hattýnda, Ortadoðu'da, Kafkasya'da her yerde meydan okumaya soyunmuþ olarak görmemiz, Fransa'nýn ABD adýna meydan okuduðu kadar, bu gayreti karþýlýðýnda paylaþýmda almak istediklerini fazlalaþtýrma niyetinde.
Türkiye üzerine terör örgütlerini desteklemesi, iç siyasetine çeþitli yöntemlerle müdahil olmak istemesi de, büyük tabloda ciddi parantezdir.
Ermeni temasýna sarýlmasý, sözde soykýrým yalanlarýna destek çýkmasý, dün olduðu kadar, bu gün de kullanýþlý malzemedir.
Gaye açýk; kendi çýkarlarý için Ermenistan'ý kýþkýrtmak, PKK'ya siyasi destek vermek, Ukrayna'da Rusya karþýtý eylemlere artýk askeri anlamda müdahil olma hevesleri, asla küresel sistemin düzeni için deðildir.
Evet, sözlere bakarsak. "Hukuk, adalet, insan haklarý..." diye baðýrdýðýný hep duyacaðýz. Muradýna ulaþtýðýnda ise, açýk olan þey þudur; yeni yüzyýlda kendine özel pozisyonu için savaþý gözüne almýþ duruyor.
Sýcak çatýþmaya girecek kadar cesareti ve gücü yok ama elindeki tüm kozlarý Rusya karþýtý eyleme dönüþtürmeyi býrakmayacaktýr.
Bunu yapmak zorunda. Aksi taktirde esas patron ABD'nin küresel dizaynda çalýþmalarý karþýlýðýnda, yer ve pozisyon kapamayacaðýndan korkuyor.
Ýþte esas telaþý da budur!
Macron gibi yeni nesil Batýlý siyasetçi tiplemeleri ise, uzun vadeli siyaset yapma kabiliyetinden mahrum olduklarý için, ABD eksenli küresel siyaset dizayný için kullanýþlý profildir.
Bakalým bu telaþ, Fransa'yý ne kadar ileriye götürecek. Veyahut ne kadar oyuncak edebilecektir.