100 gün süren restorasyon sonunda Galata Kulesi yeniden ve bu defa “dikkat” müze olarak açýldý. Açýlýþtan bir gün evvel bazý gazete ve televizyonlarýn genel yayýn yönetmenleriyle birlikte Kültür ve Turizm Bakaný Sayýn Mehmet Nuri Ersoy ile o tarihi yapýyý dolaþtýk.
Eski halini de bilen bir kardeþiniz olarak açýk söyleyeyim, tek kelimeyle muhteþem..
Birincisi daha evvel gittiðimde bildiðiniz ikinci sýnýf bir pavyon havasý vardý. Önünde tarihi ve turistik bir lezzetle fotoðraf çektirenler içeri girip çift kaþarlý tost ya da döner yiyordu.. Dýþarýdaki o atmosferden eser yoktu yani. Öyle ki bugün 8.katta bulunan seyir balkonlarýnýn önü tuvaletti. Ýstanbul’un her açýsýna doðru tuvaletini yapýyordu gelenler.. Ýçeride aðýr bir yað ve yemek kokusu.. Akþamdan kalma bir is ve duman.. Bir kasvet.. Þimdi ise 8 katýn tamamýnýn sadece kültür hizmetine adanmýþ olduðu bir yapý gördüm.
**
16 yüksek mimar, 9 restoratör, 6 mühendis ve çalýþma arkadaþlarý görev almýþ bu süreçte. Önce kule duvarlarýnýn tarihi dokusu ortaya çýkarýlmýþ. Özgün duvar örgüsüne, malzeme cinsi ve tekniðine uygun olarak tamamlamalar yapýlmýþ.. Duvarlar, çimento dolgulardan kurtarýlarak asýl olmasý gerektiði gibi Horasan harcý ile yeniden derzlenmiþ. Ýþte o restorasyon sýrasýnda ‘skandal’ diye paylaþýlan görüntüler de tam bu düzenleme yapýlýrken çekilen görüntüler. Galata Kulesi’ni bir ticari iþletme olarak kullanabilmek için vaktiyle mutfak gibi Amerikan bar gibi, soyunma odalarý, yönetim ofisleri gibi bölümler yapýlmýþ. Bunlarýn tamamý plan dýþý iç inþaatlar aslýnda. Ve de bu, tonlarca çimento demek.. O tartýþmalý darbeli matkap müdahalesinin olduðu duvarda mesela 35 santimetre kalýnlýðýnda beton kaplama varmýþ.. O beton dökülüp yerine (kireç, saman ve yumurtadan oluþan) horasan harcý dökülmüþ.. O kýyamet de iþte bu müdahale esnasýnda koptu.. O gün demediðini býrakmayanlar, keþke þimdi gelse ve son halini bir görse.
**
Uzun sözün kýsasý yýllardýr lokanta olarak sadece bir kesime hizmet vermiþ olan Galata Kulesi, bu restorasyonla birlikte insanlýða açýlmýþ oldu. Yapanýn ellerine saðlýk.