Galata Kulesi nefis oldu

100 gün süren restorasyon sonunda Galata Kulesi yeniden ve bu defa “dikkat” müze olarak açıldı. Açılıştan bir gün evvel bazı gazete ve televizyonların genel yayın yönetmenleriyle birlikte Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy ile o tarihi yapıyı dolaştık.

Eski halini de bilen bir kardeşiniz olarak açık söyleyeyim, tek kelimeyle muhteşem..

Birincisi daha evvel gittiğimde bildiğiniz ikinci sınıf bir pavyon havası vardı. Önünde tarihi ve turistik bir lezzetle fotoğraf çektirenler içeri girip çift kaşarlı tost ya da döner yiyordu.. Dışarıdaki o atmosferden eser yoktu yani. Öyle ki bugün 8.katta bulunan seyir balkonlarının önü tuvaletti. İstanbul’un her açısına doğru tuvaletini yapıyordu gelenler.. İçeride ağır bir yağ ve yemek kokusu.. Akşamdan kalma bir is ve duman.. Bir kasvet.. Şimdi ise 8 katın tamamının sadece kültür hizmetine adanmış olduğu bir yapı gördüm.
**

16 yüksek mimar, 9 restoratör, 6 mühendis ve çalışma arkadaşları görev almış bu süreçte. Önce kule duvarlarının tarihi dokusu ortaya çıkarılmış. Özgün duvar örgüsüne, malzeme cinsi ve tekniğine uygun olarak tamamlamalar yapılmış.. Duvarlar, çimento dolgulardan kurtarılarak asıl olması gerektiği gibi Horasan harcı ile yeniden derzlenmiş. İşte o restorasyon sırasında ‘skandal’ diye paylaşılan görüntüler de tam bu düzenleme yapılırken çekilen görüntüler. Galata Kulesi’ni bir ticari işletme olarak kullanabilmek için vaktiyle mutfak gibi Amerikan bar gibi, soyunma odaları, yönetim ofisleri gibi bölümler yapılmış. Bunların tamamı plan dışı iç inşaatlar aslında. Ve de bu, tonlarca çimento demek.. O tartışmalı darbeli matkap müdahalesinin olduğu duvarda mesela 35 santimetre kalınlığında beton kaplama varmış.. O beton dökülüp yerine (kireç, saman ve yumurtadan oluşan) horasan harcı dökülmüş.. O kıyamet de işte bu müdahale esnasında koptu.. O gün demediğini bırakmayanlar, keşke şimdi gelse ve son halini bir görse.

**

Uzun sözün kısası yıllardır lokanta olarak sadece bir kesime hizmet vermiş olan Galata Kulesi, bu restorasyonla birlikte insanlığa açılmış oldu. Yapanın ellerine sağlık.