“Gazze Filosu” 2

Dönemin ABD Baþkaný Barack Obama'nýn "trajik bir olay" olarak deðerlendirdiði Ýsrail'in "Gazze Filosu"na müdahalesine dâir ilk yorumunda "Ýsrail'i ziyaretinde insanlarýn yatak odalarýna giren füzelerin açtýðý delikleri gördüðünü, dolayýsýyla Ýsrail'in meþru güvenlik kaygýlarý olduðu" ifadesi dikkat çekmektedir. Diðer taraftan, HAMAS'ýn ateþkes ilân etmesi sonrasýnda eylemlerin aralarýnda El Fetih‟in silâhlý gücü El Aksa Þehitleri Tugayý da dâhil olmak üzere diðer örgütler tarafýndan gerçekleþtirilmesine raðmen, El Fetih'e HAMAS'a yapýldýðý þekilde bir yaptýrýmýn uygulanmamasý önemli bir noktadýr.

Türkiye'nin uluslararasý mekanizmalarý devreye sokma giriþimlerinden biri de, NATO'nun, Türkiye'nin çaðrýsý üzerine 1 Haziran 2010 tarihinde daimi temsilciler düzeyinde toplanmasý ve Birleþmiþ Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararýnýn bir benzerinin çýkmasýdýr. Dönemin NATO Genel Sekreteri Rasmussen esir tutulan gemi ve gönüllülerin serbest býrakýlmasýný istemiþtir. Türkiye; BMGK, NATO, Ýslâm Konferansý Örgütü, Arap Ýþbirliði Forumu gibi mercilere konuyu taþýyýp uluslararasý hukuk alanýnda ilgili mekanizmalarý devreye sokarak konuyu uluslararasýlaþtýrmýþtýr.

Avrupa Parlamentosu ise Ýsrail'i, Gazze'ye insanî yardým götüren gemilere düzenlediði saldýrýdan dolayý kýnama kararýný, 56 aleyhte ve 56 çekimser oya karþýn 470 oyla kabul etmiþtir. Ýsrail'in saldýrýsýnýn uluslararasý hukuk ihlâli olduðunun belirtildiði kararda, uluslararasý tarafsýz bir soruþturma açýlmasý istenmiþtir. Ayrýca Ýsrail'den insanî faciaya ve bölgenin radikalleþmesine yol açan Gazze ablukasýný derhal kaldýrmasý ve AB ülkelerinin de Gazze'ye giden kapýlarýn sürekli açýk tutulmasý için gerekli giriþimlerde bulunmasý istenmiþtir.

Meydana gelen bu olay öncesinde planlanmýþ olan dönemin ABD Baþkaný Barack Obama ile dönemin Ýsrail Devlet Baþkaný Benyamin Netanyahu görüþmesi ertelenirken; 9 Haziran 2010'da gerçekleþmesi plânlanan Obama ile Filistin Ulusal Yönetimi Baþkaný Mahmud Abbas'ýn görüþmesi gerçekleþmiþtir. Görüþmede Obama, Ýsrail'in gemiye müdahalesini daha önce "trajedi" olarak deðerlendirirken bu kez "facia" olarak nitelendirerek; "Ýsrail, Türkiye, Filistin, ABD halklarýnýn olayla ilgili gerçekleri, buna neyin yol açtýðýný ve gelecekte benzeri olaylarý nasýl önlenebileceðini öðrenmek istediðini" vurgulamýþtýr. Toplantýda ABD'nin Filistin'e 400 milyon dolar yardým yapacaðýný da açýklayan Barack Obama, asýl amaçlarýnýn Gazze'ye daha fazla mal ve gýda girmesini saðlamak, iþ olanaðý yaratmak olduðunu söyleyerek; Gazze'ye yönelik abluka için "yeni bir çerçeveye ihtiyaç olduðunu, bunun için ABD'nin Avrupalý müttefikleriyle, Mýsýr ve Ýsrail ile birlikte çalýþacaðýný" belirtmesi ve Türkiye'nin buna dâhil edilmemesi önemlidir. Diðer taraftan Mahmud Abbas'ýn Filistin halkýna yönelik kuþatmanýn kaldýrýlmasý çaðrýsýnda bulunmasý, 400 milyon dolarlýk yardýmý olumlu bir iþaret olarak deðerlendirerek "Ýsrail ile birlikte yaþama hususunu önemsediklerini" belirtmesi de önemlidir.