Dökme Kurşun Operasyonu

İsrail ordusunun Hanuka adı verilen Işık Bayramı sürerken 27 Aralık 2008'de yerel saatle 09:30 civarında 60 savaş uçağı ve helikopterlerle Gazze Şeridi'ne 100 tonun üzerinde bomba atması sonucu sivil halk başta olmak üzere 505 insan öldü, 2.500'den fazla kişi de yaralandı. İsrail, Hamas'ın sivillere ve askerî birimlere karşı Kassam roketli saldırılar yaptığı gerekçesiyle bu operasyonu yaptığını belirtmiştir. Bu operasyona giden süreçte gerçekleşen olaylar şöyledir: 19 Haziran'da Mısır'ın arabuluculuğuyla 6 aylık ateşkes ilân edilmiş; 24 Haziran'da da İsrail bir İslâmî Cihad komutanını öldürmüştü. Aynı gün İsrail'e üç Kassam roketi atılmış ve 2 kişi yaralanmış; 26 Haziran'da da El Fetih'in İsrail'e roketler gönderdiği, Hamas'ın da İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki sınır kapılarını açmamasını ateşkesin ihlâli olarak nitelendirmesiyle Gazze Şeridi'nden İsrail'e roket ve havan topu atışı devam etmiş; ama sorumluluğu kabul eden olmamıştır.

4 Kasım'da sınırın altından kazılan, İsrail karakolunu basıp askerleri rehin almayı hedefleyen bir tünel olduğunu söyleyen İsrail, Gazze Şeridi'ne operasyon düzenleyip 6 HAMAS üyesini öldürdü. 13 Aralık'ta İsrail, Hamas'ın da onayıyla ateşkesin devam etmesini istediğini açıkladı. Ancak daha önceki açıklamalarında da ateşkesin devam etmesini Filistin halkının istemediğini söyleyen HAMAS, 20 Aralık'ta İsrail sınırı açmadığını, dolayısıyla insanî yardımların ulaşmadığını belirterek ateşkesi sürdürmeyeceklerini belirtmiş ve Batı Negev'e havan ve roket atışlarına başlamıştır.

İsrail, Hamas'ın roket ve havan atışları ile silâh kaçakçılığını durdurması hâlinde sınırı açacağını belirtti ancak HAMAS kabul etmeyince Gazze üzerindeki abluka devam etti. 23 Aralık'ta İsrail ordusu Gazze sınırına patlayıcı yerleştirmeye çalışan üç Filistinliyi öldürdü. 24 Aralık'ta 24 saat içinde İsrail'e 700'den fazla roket düştü. Negev'e 60'tan fazla Katyuşa ve Kassam roketi ile havan mermisi isabet etti. HAMAS, İsrail hedeflerine 87 roket ve havan mermisi attığını açıkladı. İsrail ordusuna operasyon izni çıktı. 26 Aralık'ta İsrail, Gazze Şeridi'ne beş geçiş kapısını insanî yardımlar için açtı. Kapılardan 100 kamyon tahıl, insanî yardım ve diğer mallar Gazze'ye taşındı. Ayrıca Gazze'deki elektrik santralinin yakıt vanaları açıldı. Bu hamleye rağmen Gazze Şeridi'nden bir düzine civarı roket ve havan mermisi ateşlendi. İsrail, kapıları açmasına rağmen Hamas'ın davranışına göre operasyon yapıp yapmayacağını 28 Aralık'ta açıklayacağını bildirdi.