Ferudun Niðdelioðlu
Ferudun Niðdelioðlu
Tüm Yazýlarý

Gerçek sizi özgürleþtirir

Asbaþkan Acun Ilýcalý'nýn basýn toplantýsýný dikkatle izledim. Geçmiþte de benzer açýklamalarýn TV görüntüleri eþliðinde yapýldýðýna Aziz Yýldýrým döneminde de çokça þahit olduk. Vakitsizlikten midir, yoksa telif yememek için midir bilinmez Acun Ilýcalý'nýn basýn toplantýsýnda görüntü yoktu. Geçmiþ basýn toplantýlarýndan belki de tek fark buydu. Bu tip toplantýlar ilk anda izleyen taraftarlara iyi gelse de ömrü kaybedilen ilk puana kadardýr. Hele ki sezon sonu þampiyon deðilseniz, istediðiniz kadar basýn toplantýsý yapýn artýk her þey boþtur.

Acun Ilýcalý basýn toplantýsýnda yazýlarýmý okuduðunu, eleþtirel bulduðunu fakat herhangi bir sýkýntý görmediðini söyledi. Kendisine teþekkür ediyorum. Ben de tam da bunu yapýyorum: Gerçekler üzerinden eleþtiri. Gazetecinin görevi de bu deðil midir?

Dikkat edin.

Acun Ilýcalý yazýmýn içeriði konusunda olumsuz bir deðerlendirme yapýp, yazdýklarýmý yalanlamadý. Esasen yalanlayamazdý da. Çünkü yazýmda bahsettiklerimin tümü gerçek.

Salý günkü yazýmda, dernekler toplantýsýnda, Ali Koç'un; Aziz Yýldýrým'ýn barýþa dönük duruþu ile ilgili samimiyetine inanmadýðýný, bin bir zorlukla kurulan barýþ ortamýnýn Ali Koç tarafýndan yýkýlmak üzere olduðunu yazmýþtým.

Acun Ilýcalý bu hususu yalanlamadý, açýklama yapma gereði de duymadý. Zaten Ilýcalý, seçim öncesinde yaþadýklarý karþýlýklý sözlü düellolardan kaynaklanan özel sebeplerle Aziz Yýldýrým'a cephe almýþ durumda. Ali Koç'un yeni durumundan Ilýcalý da memnun diyebiliriz. Neden mutlu olmasýn ki Aziz Yýldýrým'a karþý olan cepheye Ali Koç da katýlmýþ oldu. Oysa bundan daha aylar önce Ali Koç, Acun Ilýcalý'dan Aziz Yýldýrým ile aralarýnda adliyeye yansýyan husumetin bitmesini istemiþti. Ne demiþler; dün dündür.

MÝNARENÝN KILIFI HAZIR

Gelelim Baþkan Ali Koç'un Aziz Yýldýrým'a karþý almýþ olduðu bu yeni pozisyonun sebeplerine:

Ýlk olarak Ali Koç, tribün ve taraftardaki hoþnutsuzluðun Aziz Yýldýrým tarafýndan oluþturulmuþ suni bir durum olduðunu düþünüyor. Aziz Yýldýrým sezon baþýnda loca istemiþ, boþ loca olmadýðý gerekçesi ile bu isteði geri çevrilmiþti. Efsane baþkan bunun üzerine kýzý Yaz Yýldýrým için iki kombine bilet satýn aldý ve kýzý maçlara gitti.

Aziz Yýldýrým ise hiçbir maça gitmedi.

2018'den beri olduðu gibi maçlarý kimi zaman evinde kimi zaman arkadaþlarý ile dýþarda televizyondan takip etti. Dolayýsý ile taraftarla hiçbir iliþkisi ve temasý yok. Bu konuyu sorduðumuzda Aziz Bey "delilik, saçmalýk" diyor. Tribünler ve camia Ali Bey'in düþüncesinin aksine doðal olarak memnuniyetsiz. 6 sezon 0 kupa, her sene yenilenen takým, yapýlan hamlelere raðmen zayýf futbol, Galatasaray derbi yenilgisi, kendisine ve ailesine hakaret eden Ýbrahim Hacýosmanoðlu ile yakýnlaþma, yüzlerce sebepten sadece bir kaçý.

Kýsaca camia hoþnut deðil. Ayrýca takýmýn yaþlý olduðunu ve þampiyonluk getirecek enerjiye de sahip olmadýðýný düþünüyor. "Gitme sana muhtacým" diye baðýran genel kurul üyeleri ile rakiplerin geçtiði dalganýn tüm camia ile iliþkilendirilmesi herkese üzüntü veriyor.

Ali Koç'un Aziz Bey'e olan duygu durum bozukluðunun bir baþka sebebi ise Mourinho.

Ben sosyal medyada yazýlanlara gülüp geçiyordum. Meðerse doðruymuþ. Ali Koç, Mourinho konusunda Aziz Bey'in seçim sürecindeki hamlesi sonrasýnda elinin kolunun baðlandýðýný her yerde söylüyormuþ. Ben de bu konuya geçmiþ yazýmda deðinmiþtim.

Duyduðuma göre kulüp kurumsal iletiþimi bunu sosyal medya üzerinden pompalýyormuþ.

Gerçek bir akýl tutulmasý.

Mourinho tercihi olmasa Ali Koç büyük ihtimalle seçimi kaybetmiþ olacaktý. Aziz Yýldýrým, Mourinho'yu seçime iki gün kala açýklasa ve yine Mourinho ile birlikte belirledikleri transferler de kamuoyuna sýzdýrýlsa bu da seçimin seyrine etki edecek ve Aziz Yýldýrým baþkan seçilecekti.

O günün þartlarýnda, Ali Koç, güçlendirilmiþ Ýsmail Kartal formülü ile yola devam edeceðini açýklasaydý genel kurula gelmesine bile gerek kalmazdý. Seçimi o anda kaybederdi. O günkü þartlarý çok çabuk unutmuþ Ali Baþkan. Bence Ali Koç'un yarattýðý Mourinho konusunun altýnda baþka nedenler var. Özellikle Maximen transferi konusunda Mourinho'nun olumsuz tavrý kulaðýma geldi. Bazý oyuncularýn da Maximen'in bireysel oyunundan rahatsýz olduðu bilgisi var. Mourinho'ya Maximen'in oynatýlmasýnýn dayatýldýðý ve Mourinho'nun da buna tepki gösterdiði anlatýlýyor.

Ayrýca kadro tercihleri konusunda Ali Koç'un müdahale teþebbüslerinin de Mourinho üzerinde sýkýntý yarattýðýný duydum. Yani Mourinho konusunda, kurumsal iletiþim tarafýndan kontrollü bir þekilde, el altýndan sosyal medyaya yansýtýlanlar, iþin aslýndan çok farklý. Mourinho istifa eder ya da gönderilirse uydurulacak kýlýf ve gösterilecek sorumlular bu þekilde önceden hazýrlanýyor anlayacaðýnýz.

SÖZLERÝMÝN ARKASINDAYIM

Ali Koç'a son yazýmda haddim olmadan bir tavsiyede bulunmuþtum. "Ýktidarýný sürdürme mücadelesi yerine sportif baþarý için mücadeleye odaklanýn. Baþarýsýzlýklarýnýz sizi götürecek" diye. Bu söylemimi tekrarlýyorum. Asbaþkan Acun Ilýcalý, basýn toplantýsýnda diyor ki, "Yeni futbol ikliminde hata, yanlýþ yapan, baþarýsýz olanlar gidecek." Gidecek olanlarý da somuta dayandýrýyor Acun Ilýcalý. Gidecek olanlarý somuta dayandýrdýðýndan da bu konu tartýþmaya kapalý diyor. Hata, yanlýþ yapan ya da baþarýsýz olanlar gidecekler. Aslýnda Acun Ilýcalý istemeden Ali Koç'a da mesaj vermiþ olmuyor mu? Hata, yanlýþ yapan, baþarýsýz olan TFF Baþkaný, hakemler "gitsin, gidecek" diyorsanýz siz de baþarýsýz olduðunuzda gideceðinizi bilmelisiniz.

Saran yine yeniden ortaya çýktý. Bu sefer, þampiyonluk gelmezse adayým diyormuþ Saran.

Kaç yýl içinde þampiyonluk gelmezse diye sormak geliyor içimden ama Saran'ý ciddiye alamýyorum. Ali Koç, "Býrakýrsam, býrakacaðým kiþi Aziz Yýldýrým veya onun desteklediði bir kiþi olmaz" diyormuþ. Demek ki Ali Koç'un Saran sevdasý sürüyor. Ali Koç'un sevdasý, güveni sürüyor olabilir de camiada Saran artýk ciddiye alýnmýyor.

Bu konuda son söyleyeceklerim Ali Koç ya da baþka birinin Fenerbahçe'ye baþkan belirleyemeyeceði. Fenerbahçe kimsenin tapulu malý olmadýðý gibi kimseye de dedesinden miras kalmadý.

Tarihte hiç kimse böyle bir hadsizlik içinde olmadý, hatta aklýnýn ucundan bile geçirmedi. Fenerbahçe baþkanýný Fenerbahçe genel kurul üyeleri camianýn sesine kulak vererek seçer.

Hiç kimse Fenerbahçe'ye veliaht baþkan atayamaz.