Gökyüzü Kanatlarý 7

"Gazze Filosu"na müdahalesini dâir ilk yorumunda Ýsrail'in kendi kuracaðý bir komisyonla araþtýracaðýný duyurmasý üzerine dönemin Türkiye Dýþiþleri Bakaný Ahmet Davutoðlu'nun 10 Haziran 2010'da Lübnan, Suriye, Ürdün ve Filistin Dýþiþleri Bakanlarý ile yaptýðý basýn toplantýsýnda bunun kabul edilemeyeceðini, uluslararasý bir araþtýrma komisyonu kurulmasý yönündeki Birleþmiþ Milletler (BM) kararýný hatýrlatarak vurgulamýþtýr. Ýsrail ordusu içinde gerçekleþtirilen iç soruþturma, 20 Haziran 2010 tarihinde tamamlanmýþ hazýrlanan raporda da Sky Winds 7 (Gökyüzü Kanatlarý 7) adlý operasyonu gerçekleþtiren birliðin yeterince hazýrlýklý olmadýðý, yeterli istihbarata sahip olunmadýðý ve Türk bayraklý gemilere müdahalede komando birliklerinin gerektiði gibi kullanýlmadýðý belirtilmektedir.

Diðer taraftan BM Genel Sekreteri, 21 Haziran 2010 tarihinde Ýsrail Savunma Bakaný Ehud Barak ile görüþmesi sonrasýnda, BM'nin "Gazze Filosu‟na müdahalenin uluslararasý bir komisyon tarafýndan soruþturulmasý teklifinin rafta deðil, hala masada olduðunu, Ýsrail'in buna ne evet ne de hayýr dediðini belirtmesi; Ýsrail'in bu konuda uluslararasý kamuoyundan aldýðý tepkinin sonucu olarak deðerlendirilebilir.

Bu geliþmelerle birlikte Ýsrail resmî kaynaklarýndan Gazze'ye yönelik ambargonun hafifletilmesi, farklý yollarla sürdürülmesi yönündeki açýklamalar gelmektedir. Bu geliþmede, uluslararasý toplumun son olay nedeniyle dikkatinin buraya yöneltilmesi ve Ýsrail üzerinde yapýlan baskýnýn etkisi vardýr, ki HAMAS liderlerinin o dönemdeki mülakatlarýnda sýklýkla bu iki konuya, yani uluslararasý toplumun bu sorunla ilgilenmesi ve artýk Filistin'e deðil Ýsrail'e baský yapýlmasý gerektiði yönde açýklamalarý olduðunu görmüþ; bu yönde çalýþmalarýn yürütülmesi beklentisini ifade ederek Hamas'ýn sessizliðini bununla iliþkilendirmiþtir.

Yapýlan açýklamalarda, BM'nin 18605 sayýlý kararýna aykýrý olarak süren Gazze ambargosunun kaldýrýlmasý çaðrýsý da amaca ulaþma yönünde bir geliþme olarak deðerlendirilebilir. 8 Ocak 2009 tarihli kararda BM Güvenlik Konseyi, Ýsrail ordusunun Gazze Þeridi'ne düzenlediði "Dökme Kurþun Operasyonu" sonrasýnda, bir an önce kalýcý bir ateþkesin tesis edilmesi gerektiðini vurgularken Ýsrail askerlerinin tamamýnýn Gazze'yi terk etmesi talimatýný vermiþ; týbbî yardým organizasyonlarýnýn Gazze'ye giriþine müsaade edilmesini ve yasadýþý silâh trafiðinin de durdurulmasýný istemiþtir. "Gazze Filosu"na müdahale sonrasýnda Gazze'ye yardým gemisi göndermesi hususunda Ýran'ýn da gemi göndermesi ve bu yardým gemilerinin Devrim Muhafýzlarý eþliðinde yol almasý yönünde plânlarý olduðunu açýklamýþtýr.