Kýbrýs bizim adamýzdý.
Ýngilizler bizden silah zoruyla aldýlar.
Önce Osmanlý’dan kiraladýlar. Birinci Dünya Harbi patlak verdiðinde de adayý ilhak ettiler.
Osmanlý Devleti Rus tehdidine ve içerdeki isyanlara karþý Ýngiltere’yi yanýnda tutmak için adayý kiraya vermek zorunda kaldý.
Tarih bilmek lazým.
Mecburiyetler tarihini de...
Ýþte o zaman Lozan’ýn bir zafer mi hezimet mi olduðunu anlayabilirsiniz.
Meseleye ideolojik gözle bakmak kolaycýlýðýna kaçanlar varsýn bu dilemma ekseninde vuruþmayý sürdürsünler. Ama asýl gerçeklik ýskalanamaz: Gücü olanlar ya masada ya sahada bizden aldýlar. Biz de çaresiz boyun büktük.
Kýbrýs bu örneklerden biridir.
Doðu Akdeniz’de yaþanan saflaþmalarý kabaca AK Parti hükümetinin hatalý dýþ politikasýna baðlayan tarih cahili insanlara bir þey anlatmak biliyorum mümkün deðil. Ama öðrenmek isteyenler için SETA’nýn yayýnladýðý tarihsel-güncel boyutlarýyla konunun etraflýca iþlendiði “DOÐU AKDENÝZ ve TÜRKÝYE’NÝN HAKLARI” kitabýný mutlaka okumalarýný salýk veririm.
Doðu Akdeniz’in en büyük adasý olan Kýbrýs yürek yaramýzdýr bizim.
Ýki açýdan yürek yaramýzdýr: Elimizden zorla alýndýðý için. En fenasý da adadaki bir kýsým Türklerin zihinleri ve yürekleri çalýndýðý için.
Meþhur Kýrgýz yazar AYTMATOV’un MANKURT tipolojisinin izini sürmek isteyenler Kýbrýs’a baksýnlar.
Þimdiki Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaþkaný’na baktýklarýnda þunu görürler: Gövdesi Türk, zihni ve yüreði Rum!
Mankurtlaþmýþ birinin Kýbrýs Türklerinin Cumhurbaþkaný makamýna kadar yükselebilmiþ olmasý, en hafif tabiriyle Doðu Akdeniz’de yaþadýðýmýz kuþatýlma ve baskýlanma sorunsalýndan daha trajik.
Varlýðý borçlu olduðu Türkiye’yi iþgalci olarak görebilecek kadar Rumlaþmýþ birinden söz ediyoruz.
Rum aðzýyla Türkiye’ye hasýmlýk eden ve Türk liderliðine düþmanlýkta sýnýr tanýmayan biri olan þimdiki Cumhurbaþkaný Maraþ’ýn açýlmasýndan rahatsýzlýk duyuyor.
Öyle ki zehir zemberek Maraþ’ý açan Kýbrýs Türk Hükümeti’nin milli ve yerli Baþbakaný Ersin Tatar’a ve Türkiye devletine hayasýzca laflar etmekten kaçýnmýyor.
Baþbakan Tatar’ý “Türkiye’nin figüraný!” olarak suçlamak hayasýzlýðýn ötesinde siyasi bir ihanet deðil de nedir?
“Figüranlýk” bahsinde konuþurken aynaya bakmasýný salýk vermemize gerek yok. Kimlerin figüraný olduðu besbelli…
“Rumlar’la Türkleri iki ayrý federasyon çatýsý altýnda birleþtirmezsem istifa ederim!” diyen mevcut Cumhurbaþkaný bugüne kadar Rum tarafýný ikna edemedi nedense. Bu taahhütle seçilen ama taahhüdünü yerine getiremediði için istifa etme onurunu gösteremeyen birinin yeniden Cumhurbaþkaný adayý olmasý aslýnda kendisinin nasýl bir kiþiliðe sahip olduðunu gösteriyor.
Umarým Kýbrýs Türklerinin geleceðinin ve Doðu Akdeniz’deki kazanýmýnýn Türkiye ile gönülden bir ittifak siyasetinden geçtiðini bilen Kýbrýslý Türkler Pazar günü yapýlacak seçimde Tatar gibi yerli ve milli birini seçerek bütün bir dünyaya mesaj vermiþ olurlar.
Kýbrýs’taki seçim sýradan bir Cumhurbaþkanlýðý seçimi deðildir. Kýbrýs Türklerinin kendi geleceklerini tayin edeceði tarihi bir liderlik seçimidir.
Kýbrýs Türklerinin bu siyasi temsil üzerinden verecekleri mesaj, Doðu Akdeniz’deki denklemin çözümünde anlamlý ve dirençli bir uyarý niteliðinde olacaktýr.
MARAÞ MI?
Kýlýçdaroðlu’na canlý yayýnda gazeteciler soruyorlar:
-Maraþ’ýn açýlmasý konusunda fikriniz nedir?
Çevresine þaþkýn þaþkýn bakýyor.
“Maraþ mý?”
Belli ki hiçbir þeyden haberi yok. Dýþ politika baþdanýþmaný olan zattan da kendisine iletilen bir not olmadýðý için þaþýrmasýna þaþýrmamak gerek.
Maraþ konusunda henüz konuþtu mu bilmiyorum.
Sahi merak ediyorum:
Maraþ konusunda mevcut Cumhurbaþkaný Akýncý gibi mi düþünüyorlar yoksa Baþbakan Tatar gibi mi?
Dahasý var:
Belli ki Rum tarafý AB üyeliðinin vermiþ olduðu þýmarýklýkla artýk federasyon çözümünden yana deðil. Yani iki devletli eþitlikçi bir federasyon yerine Kýbrýs’ýn siyasi liderliðinin Rumlarca temsil edildiði tek bir Kýbrýs Cumhuriyeti’nden yanalar.
Bu yeni olgu karþýsýnda acaba Kýlýçdaroðlu CHP’si nasýl bir Kýbrýs’tan yanadýr? Sorunun çözümü için önerdikleri formül nedir?
Sizi bilmem þahsen ben çok merak ediyorum.
Dilerim cevaplarýyla merakýmýzý giderirler.