M. Yalçýn Yýlmaz
M. Yalçýn Yýlmaz
Tüm Yazýlarý

Gündemi aþmak

Türkiye'de gündem çeþitliliði sorunu var. Yarýný konuþmadýðýmýz için dün yapmadýklarýmýz üzerine saatlerce vakit harcýyoruz.

Bugünlerde hepimiz ekonomiye odaklanmýþ durumdayýz. Daha çok konuþtuðumuz zaman meseleyi halledeceðimizi zannediyoruz.

Televizyon programlarý eko-politik bir içerikle finans gündemini merkeze taþýyor.

Ekonomi dünyasýnda baskýn görüþlerin tek gerçek yolmuþ gibi dayatýldýðýný ve öðretilmiþ çaresizlik içinde bize giydirilen gömleðe rýza göstermemiz isteniyor.

Finans kapitalizminin insanlýðý getirdiði uçurumu konuþmak, karþýlýðý olmayan köpük haline gelmiþ dolarýn egemenliðini vurgulamak artýk çok sýkýcý geliyor. Finans kapitalizminin oyun kurallarýný anlatmak ise herkese bilim diye dayatýlýyor.

Bugünlerde bizi içine çeken gündemin kalýcý olmayan hasarlarý olacak. Bir müddet orta sýnýflarýn yaþam standardý olumsuz etkilenecek. Önümüzdeki yýl yurt dýþý tatiline gitmek, teknolojik ürünler almak, orta-üst segment otomobile binmek sabit gelirli orta sýnýflar için imkansýz görünüyor. Alt gelir gruplarý ise zorunlu ihtiyaçlarýný karþýlamak için asgari ücretin iyileþmesini bekliyorlar.

Sosyal devletin oturmuþ saðlýk, evde bakým, engelliler hizmet politikasý daha çok önem kazanýrken toplumsal dayanýþma bilinci bu süreci hep birlikte aþmamýz için en büyük zenginliðimiz olacak.

AB yarýný konuþuyor

Bugünlerde AB gündeminde yeþil mutabakat var. Ýklim deðiþikliðiyle mücadele dünyada yeni bir baþlýk doðurdu: Yeþil Ekonomi. Çevresel riskleri ve ekolojik kýtlýklarý azaltmayý hedefleyen ve çevreyi bozmadan sürdürülebilir kalkýnmayý hedefleyen yeþil ekonomi önümüzdeki yýllarda hepimizin gündemine girecek.

AB sera gazý emisyonlarýný 2030 yýlýna kadar 1990'lara göre %55 azaltmak için gayret gösteriyor. Bu oranýn %65'lere çýkmasýný isteyen çevreci aktivistler bile "yetmez ama evet" diyorlar sanki.

Yeþil Ekonomi yeni bir sektör. Hammadde temini, üretim, ulaþtýrma, depolama, satýþ süreçlerine dönük standartlarýn belirlenmesi gibi birtakým hizmetlerin devreye girmesi söz konusu. Yani sadece üretmek yetmeyecek nasýl ürettiðinizi adým adým izleyecekler, böylece yeþil ekonomi reytinginizi belirleyecekler.

%55'e uyum yasa paketi içeriðindeki ulaþtýrma alanýný ilgilendiren düzenlemeler AB Ulaþtýrma Bakanlarý Konseyi'nde tartýþýlmaya baþlandý. 9 Aralýk tarihli Ulaþtýrma Bakanlarý Konseyi'nde sürdürülebilir hava, deniz, kara taþýmacýlýðýna iliþkin yenilenebilir ve düþük karbonlu yakýtlarýn kullanýmýna dair yasalar AB gündeminde. Adým adým standartlar belirleniyor.

Türkiye treni kaçýrmadý

Türkiye'nin yenilenebilir enerji yatýrýmlarý en doðru zamanda baþladý. 2005 yýlýnda Yenilenebilir Enerji Kanunu çýkartýldý. Uzun zamandýr Anadolu'yu çepeçevre saran güneþ panelleri, rüzgar tribünleri hepimizin dikkatini çekiyor. Türkiye'nin kurulu elektrik gücünde yenilenebilir enerjinin payý %52,5 seviyesine çýkmýþ. Geçtiðimiz yýl toplam elektrik üretiminin %12'si güneþ ve rüzgardan karþýlanmýþ. Toplumsal bilinç ve yeþil ev çözümleri de ayrýca katký saðlayacak.

Artan enerji yatýrýmlarý yenilenebilir enerji çeþitliliði Türkiye'yi bir üretim üssü olmaya zorluyor. Zaten Türkiye'nin üretmekten baþka þansý da yok.

Mevcut gündemi aþmak ve krizleri yönetmek için geleceði tartýþmak ve hazýrlýk yapmak zorundayýz.