Þemdinli'ye gidiyoruz. Gürül gürül akan Zap suyunu gördükçe bize refakat eden Hakkârili iþ adamý Engin Ümit, 'Suyumuz boþa akýyor diye' hayýflanýyor.
Bir baþkasý, 'Terörden önce tam 7 baraj projesi vardý, terör engelledi!' diyerek terörün verdiði zarara iþaret ediyor.
Baraj yapýldýðýnda sular altýnda kalacak kýsýmlar hesap edilmiþ ve alternatif yollar bile yapýlmýþ ama terör, elde edilecek enerjinin bile önüne geçmiþ.
Zap suyu hemen her vadiden baharda eriyen kar sularýnýn da katýlýmýyla coþkun bir ýrmak. Arada bir rafting yapýlýyormuþ!
Hakkâri'nin biraz ilerisinde bir maðara gösteriyorlar. Gündoðdu maðarasý. Teröristlerin kullandýðý bir maðara imiþ!
2016'dan sonra bölge teröristlerden temizlenmiþ, artýk 24 saat insanlar güvenli biçimde seyahat eder hale gelmiþ.
Bölge yüksek daðlarla çevrili. Güvenliði saðlamak burada kolay deðil. Dolayýsýyla hemen her yüksek tepede bir gözetleme mevkii veya karakol göze çarpýyor. Belli aralýklarla kontrol noktalarý var.
Yol boyunca büyük koyun keçi sürüleri görülüyor.
Hakkârili iþ adamýnýn söylediðine göre terörden önce bölge halkýnýn en önemli gelir kaynaðý hayvancýlýkmýþ. Terörden önce 20 milyon civarýnda küçükbaþ hayvan yetiþtirilirken bugün rakam bir milyon civarýndaymýþ. Deðiþik rakamlar telaffuz edenler var ama hepsinin ortak kanaati hayvancýlýk ölmüþ denecek kadar gerileme var!
'Artýk güvenlik saðlandýðýna göre neden tekrar hayvancýlýk revaçta deðil?' diye sorunca da cevap ilginç:
'Hayvancýlýk zahmetli iþ, köylü koruculuðu havyan yetiþtirmeye tercih ediyor!'
Yolda tünel inþaatlarý görüyoruz. Bu engebeli arazide devlet tünel açarak ulaþýmý kolaylaþtýrmak istemiþ ancak geçen 30 sene terör bu projelere geçit vermemiþ. Ýþçileri öldürmüþ, makinalarý yakmýþ.
Þimdi inþaatlar hýzla ilerliyor!
Terörün bölgede zarar vermediði alan kalmamýþ
Yüksekova ilçesine vardýðýmýzda farklý bir tabiat ile karþýlaþýyoruz. Adý üstünde ova. Arazi dümdüz. Hakkâri Havaalaný da burada.
Ayrýca Yüksekova, Hakkâri'ye nispetle daha canlý. Caddeler cývýl cývýl insan kaynýyor. Ticarethaneler daha geliþmiþ ve daha hareketli. Gelir düzeyinin yüksek olduðu her halinden belli. Akþam dönüþümüzde þehir içinde Ýstanbul trafiðine benzer bir izdiham yaþadýðýmýzý söylersem ne demek istediðim daha iyi anlaþýlýr.
Bu sebeple halk arasýnda il merkezinin Yüksekova'ya taþýnacaðý dedikodusu yaygýn.
Bir tevafuk Hakkâri, Þemdinli ve Çukurca müftüleriyle karþýlaþtýk Yüksekova'da! Hacý adaylarýna eðitim veriyorlarmýþ o gün.
Biraz konuþtuk. Baktým her üç müftü de bölge halkýnýn dilinden anlayan özelliklere sahip. Ýnsaný önceleyen bir tercih yapýlmýþ. Bölge halkýnýn dilini mezhebini ananesini bilmeyen memurlar genelde sýkýntý yaþarlar ve yaþatýrlar.
Diyanet burada çok isabetli tercihler yapmýþ. Bölge halký Kürtçe konuþuyor ve genellikle Þafii mezhebine mensuptur. Her üç müftü de hem Kürtçe biliyor hem Þafi fýkhýna hâkimler ve faydalý olmaya insanlarýn gönlünü kazanmaya matuf gayret içindeler.
Diyaneti de bu üç gayretli müftüyü de tebrik ediyoruz.
Þemdinli yolu iniþli çýkýþlý ve bol virajlý zor bir yol. Ama muhteþem bir tabiatý var. Tabiatýn güzelliði yolun yorgunluðunu alýyor desem yeridir.
Hep terör olaylarýyla zihnimizde yer eden Þemdinli þirin bir ilçe. Sokaklar hem canlý hem de renkli. Hakkâri ve Yüksekova'da göze pek çarpmayan mahalli Þelþebik kýyafetli insanlar görüyoruz.
Þelþebik yörenin takým elbisesi. Ayný kumaþtan þalvar ve yelek, beyaz gömlek ve renkli kuþak, baþta kefiyeden sarýk.
Þemdinli'de rehberliðimize Doç. Dr. Saim Gündoðan devraldý ve bizi bölgenin manevi mimarlarýndan Seyyid Taha'nýn köyü olan Nehri'ye götürdü.
Bizi önce Nehri Masi isimli alabalýk tesislerine götürdü. Masi balýk demekmiþ. Bölge su zengini ve tabiat harikasý bir bölge.
Tesiste neredeyse oturacak yer yok. O denli kalabalýk.
Sonra Seyyid Taha'nýn kabrini ziyaret ettik.
Seyyid Taha-i Nehri, Halidi Baðdadi'nin önde gelen halifelerinden biri ve Abdulkâdiri Geylâni 11. Batýnda torunudur.
Mezarlýk yemþeyil bir yamaçta yer alýyor. Altýndan akan bir dere var. Devlet hem mezarlýðý hem türbe ve mezarlarý bakýma almýþ, yüksekteki mezara rahatlýkla ulaþýlabilmesi için merdivenler yapmýþ.
Ziyaretçisi bol bir mekân.
Nehri Köyündeki restore edilmiþ ve kýsmen müzeye dönüþtürülmüþ medresesini de gezdik.
Dönüþte Nehri Þelalesi'ne götürdü bizi rehberimiz. Aman Allah'ým! Bu güzelliði tarif etmeye benim kelime hazinem yetmez.
Þemdinli memleketimizin görülmesi gereken en güzel köþelerinden biri lakin terör bu güzel ilçemizin adýný kirletmiþ maalesef.
Þemdinli en az Ege ve Akdeniz bölgeleri kadar güvenli ve tabiatý da en az o kadar güzel!
Devam edecek.