Hangi borçlara yapýlandýrma geliyor

Ýþ dünyasýnýn beklenti ve talepleri doðrultusunda Ak Partili milletvekilleri tarafýndan verilen Kanun Teklifi ile baþta vergi ve SGK alacaklarý olmak üzere kamuya olan borçlara yapýlandýrma geliyor. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi ve yakýnda genel kurulda görüþülecek.

Bazý Alacaklarýn Yeniden Yapýlandýrýlmasý ile Bazý Kanunlarda Deðiþiklik Yapýlmasýna Ýliþkin Kanun Teklifi'nin yasalaþmasý durumunda 30 Nisan 2021 dahil bu tarihten önceki dönemlere ait kurumlar vergisi, gelir vergisi, Motorlu Taþýtlar Vergisi (MTV), gümrük vergisi, trafik para cezalarý ile yükseköðrenim kredilerine gibi birçok alacak için kapsamlý bir yapýlandýrma imkaný tanýnacak.

Bakanlýk tarafýndan yapýlan bilgilendirmeye göre yapýlandýrma kapsamýnda, Hazine ve Maliye Bakanlýðýnýn, 10 milyar 22 milyon lira tutarýnda gelir vergisi, 25 milyar 571 milyon lira tutarýnda stopaj vergisi, 18 milyar 753 milyon lira tutarýnda kurumlar vergisi, 79 milyar 762 milyon liralýk KDV, 14 milyar 754 milyon liralýk ÖTV, 5 milyar 331 milyon liralýk damga vergisi, 5 milyar 825 milyon liralýk harçlar, 6 milyar 526 milyon liralýk da MTV alacaðý olmak üzere usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarý, gecikme faizleri ile diðer alacaklarýnýn da dahil edildiðinde toplam 244 milyar 581 milyon lira yapýlandýrma kapsamýna giriyor.

Gümrük Kanunu ve ilgili diðer kanunlar kapsamýnda gümrük yükümlülüðü doðan ve Ticaret Bakanlýðýna baðlý tahsil daireleri tarafýndan takip edilen gümrük vergileri, idari para cezalarý, faizler, gecikme faizleri, gecikme zammý alacaklarý, SGK'ye baðlý tahsil daireleri tarafýndan takip edilen ve belirtilen sürelerin sonuna kadar tahakkuk ettiði halde ödenmemiþ alacaklar da yapýlandýrýlacak.

2021 yýlý nisan ayý ve önceki aylara iliþkin damga vergisi, özel iþlem vergisi ve eðitime katký payý ile bunlara baðlý gecikme zammý alacaklarýnýn yapýlandýrýlarak ödenmesi mümkün olacak.

Sosyal Güvenlik Kurumuna olan 2021 yýlý nisan ayý ve önceki aylara iliþkin sigorta primi, emeklilik keseneði ve kurum karþýlýðý, iþsizlik sigortasý primi, sosyal güvenlik destek primi, isteðe baðlý sigorta primi ve topluluk sigortasý primi ile bunlara baðlý gecikme cezasý ve gecikme zammý alacaklarý yapýlandýrýlacak.

Özel nitelikteki inþaatlar ile ihale konusu iþlere iliþkin yapýlan ön deðerlendirme, araþtýrma veya tespit sonucunda bulunan eksik iþçilik tutarý üzerinden hesaplanan sigorta primi ile bunlara baðlý gecikme cezasý ve gecikme zammý alacaklarý da yapýlandýrýlýyor.

Diðer yapýlandýrma Yasalarýnda olduðu gibi Ticaret Bakanlýðý, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), il özel idareleri, belediyeler, Yatýrým Ýzleme ve Koordinasyon Baþkanlýðýna (YÝKOB) olan borçlar da yapýlandýrýlýyor. Özellikle belirtelim ki düzenleyici ve denetleyici kurumlarca verilen idari para cezalarý, Kovid-19 ile mücadele kapsamýnda verilen idari para cezalarý ile tütün ve tütün mamulleri kullanýmýndan kaynaklanan idari para cezalarý kapsam dýþýndadýr.

Kanun kapsamýndaki idari para cezalarýndan ihtilaflý olanlar ile kanun kapsamýndaki ecrimisillerden ihtilaflý olanlar da yapýlandýrýlacak.

Belediye Gelirleri Kanunu'na göre vadesi 30 Nisan 2021 tarihinden önce olduðu halde bu düzenlemenin yayýmý tarihi itibarýyla ödenmemiþ olan ücret ve pay alacaklarý; Belediye Kanunu kapsamýndaki belediyelerin vadesi söz konusu tarih olduðu halde bu düzenlemenin yayýmý tarihi itibarýyla ödenmemiþ bulunan su, atýk su ve katý atýk ücreti alacaklarý; büyükþehir belediyelerinin Çevre Kanunu'nun "Ýzin alma, arýtma ve bertaraf etme yükümlülüðü" baþlýklý maddesine göre vadesi 30 Nisan 2021'den önce olduðu halde teklifin yasalaþtýðý tarihte ödenmemiþ katý atýk ücreti alacaklarý ile tüm bunlara baðlý fer'i alacaklarý yapýlandýrýlacak.

Söz konusu Kanun teklifinin bir an önce yasalaþmasýnýn önem arz ettiðini ve iþ dünyasýna nefes aldýracaðýný belirtelim.