Hassasiyet pozlarýnýz bir hayra mani olmuþ durumda!

Kimsenin, gördüðü bir yanlýþý söylemesinin hatta isyan ederken haykýrmasýnýn bir sakýncasý yok. Kimse kimsenin diline kilit vuracak deðil. Söyleyin Efendiler. Haykýrýn, baðýrýn çaðýrýn. Ama sonra 'nasýl oldu da biz bir araya gelemedik, nasýl sahip çýkamadýk birbirimize' diye hayýflanmayýn. Dar sohbet dairelerinde; 'neden bu Müslümanlar birlik olmuyor bir türlü, bakýn þunlar þunlar nasýl sahip çýkýyor birbirlerine' diye dertlenmeyin sonra.

**

Süleymaniye'nin silüeti tartýþmasýný takip ettiniz mi? Kýsaca hatýrlayalým olayý kaçýranlar için. Ýlim Yayma Vakfý'nýn yaptýrdýðý yurt binasý inþaatýna, Süleymaniye Camii'nin silüetini bozduðu gerekçesiyle sosyal medyadan çeþitli tepkiler geldi. Kim verdi bu tepkileri? Dönün twitter hesabýnýzý bir tarayýn. O, üstelik de algýyý yönlendirecek biçimde hatalý açýdan çekilmiþ fotoðraflarý paylaþan kiþi ve hesaplara kendiniz bakýn. Çok da tanýmadýðýnýz isimler deðil. 'Vah Ýstanbul'un silüeti gidiyor', 'Vah Süleymaniye'nin çehresi bu hallere mi düþecekti.' diye aðlaþanlar Cihangir tayfasý deðildi herhalde. 2000'lere kadar cýlýz çýkan sesleri, Erdoðan'ýn verdiði özgüvenle gür çýkmaya baþlayan bazý yazarlardan söz ediyorum. Bu ülkenin kaderini deðiþtiren Lider Recep Tayyip Erdoðan bir vizyon koydu ortaya da, onu takip eden yazarlarýn da ismi önemsenmeye baþlandý. Kusura bakmasýnlar onlar da farkýndadýr yani. Ýþte o aðlaþmalar sonuç verdi. Ýstanbul Büyükþehir'in CHP'li kadrolarý inþaat için acil durdurma istedi. Üstelik Ýlim Yayma Vakfý hukuken haklý olduðu halde, Süleymaniye'nin ruhunun korunmasý için tüm adýmlarý atacaðýný açýklamýþken ve hatta inþaatý bile ilgili kararlar çýkana kadar durdurmuþken, CHP'li ÝBB yönetimi, þantiyede þovunu yapýp mührünü astý.

**

Tartýþýlan bina ünlü "Fetva Han". Senelerdir orada. Sahipleri binayý Ýlim yayma Vakfý'na baðýþladý. Bina depreme dayanýklý olmadýðý için yýkýlarak yeniden projelendirildi. Daha yüksek ve daha büyük bir binayken, yerine merdiven gibi kademelendirilerek inþa edilecek, bölgenin tarihi silüetine uygun daha kýsa ve daha daha küçük bir bina inþa edilmesine karar verildi. Resmî veriyi de Fatih Belediyesi açýkladý: "inþaat ruhsatý eski iskanlý binaya göre kat adedini 1 kat eksiltmiþ, saçak kotu yüksekliðini de 1 buçuk metre düþürmüþtür."... Bu da demek oluyor ki, yeni proje tamamlandýðýnda silüeti bozmak þöyle dursun, bilakis Süleymaniye Camisi'nin etrafýnýn açýlmasýna ve caminin daha iyi görünür olmasýna katký saðlayacaktý.

**

Bütün bu yaþananlar sýrasýnda Ýlim Yayma Vakfý'nýn yöneticileri, sözüne itibar ettiði insanlarla bir araya gelerek istiþare etti. Vakfýn genel merkezinde oturuldu. Ýlim Yayma Vakfý Baþkaný Bilal Erdoðan, Mütevelli Heyeti Baþkaný Ahmet Sakýp Þahinoðlu, Baþkan Vekili Nurettin Alan ve vakfýn diðer yöneticileri de katýldý bu toplantýya. Teknisyenler, yazarlar, tarihçiler, edebiyatçýlar dinlendi. Vakfý ÝBB'nin hedefine koyan yazarlar da vardý o toplantýda. Yanlýþ bilgileri düzeltildi. Twitter dedi-kodularýyla hayra mani olan o çýkýþlarý için kimse gönül koymadý onlara. O ünlü "her türlü fedakârlýða hazýrýz" mesajý iþte o toplantýda çýktý. Yani aslýnda bu kadar çözüm üretmeye yakýn bir mesafedeydi Ýlim Yayma Vakfý. Bir toplantý talep edecek bir görüþ beyan edecek kadar yaný baþýnýzdaydý bu insanlar. Þimdi ortaya çýkan bu son durumdan memnun musunuz?...