Havanda su döðmek!

12 Þubat 2022 Cumartesi günü CHP, ÝP, SP, DP, GP, ve DEVA Partileri genel baþkanlarý CHP liderinin ev sahipliðinde bir araya geldiler.

Aslýnda bu buluþmayý da baþkanlýk sistemine borçlular ya neyse!

5 Saat 15 dakika süren görüþme sonrasý ortak bir açýklama yaptýlar.

Baþýnda güçlendirilmiþ sýfatý ekleyince sihirli bir deðiþim olacakmýþ gibi eski parlamenter sisteme duyduklarý özlemi dile getirdiler.

Tek birleþtikleri nokta baþkanlýk sistemine karþý çýkmaktan ibaret.

Etkin ve katýlýmcý yasama, tarafsýz ve baðýmsýz yargý gibi taleplerinin tamamýný gerçekleþtirmek için illa parlamenter sisteme ihtiyaç yoktur.

Bu talepleri mevcut sistemde de tahakkuk ettirebilirler.

Ama maksat baþka.

Her neyse.

Detaylarý girmeden 6 liderin fotoðrafýna bakarak farklý siyasi parti liderlerinin bir araya gelmesinin pozitif bir tesir býraktýðý söylenebilir.

Hatta bu 6 partinin parlamenter sistem konusunda kafa yorup sistemin aksaklýklarýný tespit çalýþmalarý da bence hem akademik ve anayasa çalýþmalarý baðlamýnda hem de siyasi birikim açýsýndan faydalýdýr.

Yapýlan ortak açýklamada toplantýyý tarihi bir gün olarak nitelemiþ olsalar da bu toplantý aylardýr süren çalýþmalarýn ikinci aþamasýydý. Ne milattýr ne de sonuç! Birinci aþamasý genel baþkan yardýmcýlarýnýn yaptýðý çalýþma, ikincisi de genel baþkanlarýn bir araya gelmesidir. Henüz neticelenmiþ de deðil.

Toplantýnýn içeriði bir yana verilen fotoðrafta iktidara karþý muhalefetin birleþtiði izlenimi býrakan siyasi bir mesaj vardýr. Ýletiþim ve etkileme açýsýndan baþarýlý da sayýlabilir.

Ancak CHP ve ÝP haricindeki partilerini tamamýnýn toplamýnýn yüzde ikilerde olduðu hesaba katýlýrsa aslýnda ortada kemmiyet olarak iktidarý endiþelendirecek ciddi bir muhalefet yoktur.

HDP her ne kadar Millet Ýttifaký'nda yer almayacaðýný ilan etmiþ olsa da CHP liderinin HDP'yi yok saymadýklarýný ve görüþtüklerini, üzerinde durulmasý gereken fevkalade önemli bir husustur.

Öte yandan Sarýgül'ün Türkiye Deðiþim Partisi (TDP), Ýnce'nin Memleket Partisi(MP), Erbakan'ýn Yeniden Refah Partisi(YRP), Türkiye Ýþçi Partisi(TÝP), Baðýmsýz Türkiye Partisi (BTP), Demokratik Sol Parti (DSP), Liberal Demokrat Parti (LDP) ve Hür Dava Partisi (HÜDAPAR) gibi oluþumlarýn DP, SP, GP ve DEVA'dan geri kalýr taraflarý yoktur, daha zayýf deðillerdir.

CHP 6 lidere ev sahipliði yaparak bu iþin patronunun kendisi olduðunu bir kez daha ilan etmiþtir.

HDP ile dirsek temasý içinde olmasý ise, seçimleri ikinci tura býraktýrma ve ikinci turda Baþkan Erdoðan'ýn karþýsýndaki adayda birleþme taktiði olduðu þeklinde okunabilir.

Tabii ki burada en büyük mesele Millet Ýttifaký'nýn adayýnýn kim olacaðý meselesidir.

Kýlýçdaroðlu'nun 'genel baþkanlar aday olmamalý' fikrinden 'bütün genel baþkanlar yarýþacak' noktasýna gelmesi de üzerinde ayrýca durulacak bir diðer husustur.

Ayrýca, CHP'nin dostlarýyla iktidara gelme mottosundaki dostlarýnýn kimler olduðu da önemlidir!

Kýlýçdaroðlu'nu CHP'nin baþýna getiren çevrelerin, CHP adayýný -ortak aday belirlenecekse Millet Ýttifakýnýn adayýný- da belirleme ihtimalinin de göz ardý edilmemesi gerektiðini bizzat eski CHP'liler söylüyorlar!

Ve bütün anketlerde hiçbir ittifakýn sistemi deðiþtirmek için gerekli asgari 360 milletvekili kazanma ihtimali görünmediði için kayda geçmesi dýþýnda parlamenter sistem çalýþmalarý havanda su döðmekten ibaret kalacak gibi görünüyor.

Parsayý toplayan ise bu süreci yöneten CHP olacaktýr.

Ancak yine tüm anketlere göz attýðýmýzda CHP oylarýnda da hissedilebilir bir artýþýn olmadýðý görülüyor. TDP ve MP'nin CHP'den týrtýklayacaðý oy oranýnýn GP ve DEVA'nýn AK Parti'den týrtýkladýðý oylardan az olmayacaðý da göz önünde bulundurulursa parlamenter sisteme geçiþ bir hayalden ibarettir.

6 liderin toplantýsý da o hayali pilava kaþýk sallamaktan farksýzdýr.