Saðlýk Bakanlýðý’nýn aþýlama çalýþmasý baþladý. Öncelikli risk grubunda olanlardan geniþ toplum kesimlerine yayýlacak þekilde aþýlar yapýlacak.
Görünen o ki, herkes ya aþý olacak ya hasta olacak ya da kendisini dünyadan izole ederek yaþamaya çalýþacak.
Küresel salgýn hasta olan bir kiþiyle baþladý ve dünyada herkes baðýþýklýk kazanmadan veya virüs etkinliðini kaybetmeden hastalýðýn son bulmasý mümkün deðil.
Aþý, devlet zoruyla yapýlmýyor. Kendisini virüsten koruyabileceðini düþünenler kendi çaplarýnda mücadeleye devam edebilirler. Ancak hiç sokaða çýkmayan yaþlýlarýn bile virüse yakalanmalarý herkesin bir þekilde bu salgýna yakalanabileceðini de ortaya koyuyor.
Toplumla iç içe olanlar, çalýþanlar, bir þekilde baþkalarýyla temas kuranlar için en önemli tedbir aþý olmak.
Aþý karþýtlarýnýn bu kesimlere önerebildikleri makul bir çözüm yok. Toplumlar için açýk risk ve tehlikelere karþý bilinmezliklere sýðýnamazlar.
Korona virüsü þu an açýk tehlikedir, bir kamu güvenliði sorunudur ve ülkeleri yýkýma götürebilecek çok boyutlu etkiler yapan bir risktir.
Buna karþý devlete düþen gereken tedbiri almaktýr ve aþý bu tedbirlerin baþýnda gelmektedir.
Bireysel yaklaþýmlara saygý duyulmasý ne kadar önemliyse kamusal tedbirlere saygý duyulmasý da o kadar önemlidir.
Özellikle in-aktif aþýnýn ciddi bir yan etkisinin ve komplikasyonunun olmadýðý bütün dünyadaki uygulamalarla kanýtlanmýþtýr. Çok hafif belirtilerin dýþýnda aþýlarla ilgili ciddi bir olumsuzluk kaydedilmemiþtir.
Ancak virüse yakalanmak öyle mi?
Doðrudan korona virüsünden hayatýný kaybeden milyonlarca insan ortada. Ayrýca hastalýðý bir þekilde geçirenlerin yaþadýklarý sýkýntýlar da artýk biliniyor.
En önemlisi de hastalýðýn vücudun farklý yerlerinde baþka sýkýntýlara yol açma riskidir.
Böyle bakýnca virüs mü daha büyük risk taþýyor, aþý mý?
Bu sorunun cevabý da çok net.
Hastalýðýn ölüm riski, çektirdiði acýlar ve sebep olduðu hasarlar daha büyük bir soruna iþaret ediyor.
Böyle bir durumda insanlarý aþýdan soðutup virüse açýk hale getirmek büyük bir vebaldir.
Ýnsanlarýn kendilerini korumayýp yakýnlarýna virüs bulaþtýrmalarý nasýl bir sorumsuzluksa aþýyla ilgili negatiflik üretip insanlarý riske açýk hale getirmek de öyle bir sorumsuzluktur.
Ýnsanýn kendi saðlýðýný korumamasý ve Allah’ýn emaneti olan vücudunu tehlikelere maruz býrakmasý Ýslam’a göre bir vebal olduðu gibi, baþkalarýnýn hayatýný riske atacak tedbirsizlikler içine girmesi daha büyük bir vebaldir ve kul hakkýdýr.
Aþý olayýna sadece insanýn kendisini korumasý açýsýndan deðil toplumu, sevdiklerini, yakýnlarýný korumasý açýsýndan da bakmak gerekir.
Devlet ise hem her bir bireyi hem bütün bir toplumu hem de ülkenin umumi maslahatýný düþünmek durumundadýr.
Virüs sadece insanlarýn yaþamýný deðil ülkelerin mukadderatýný etkiler duruma geldi. Birçok ülkede küresel salgýn sebebiyle ekonomiler, saðlýk sistemleri, çalýþma hayatý, eðitim sistemi çökme noktasýna geldi.
Türkiye baþarýlý bir yönetim sergileyerek zararý en aza indirse de umumi bir rahatlama için gereken tedbirleri hayata geçirmek durumundadýr.
Bu yüzden devletlerin alacaðý tedbirler ülkelerin ve halklarýn selameti içindir.
Cenab-ý Allah milletimize saðlýk, afiyet ve esenlik versin.