Hepimiz ırkçılık karşıtıysak tamam o zaman!

PSG – Başakşehir maçında yaşanan kepazeliğin ardından çok ilginç bir şey oldu.. Politik olarak bambaşka yerlerde duran herkes hep bir ağızdan ırkçılığa karşı net bir duruş ortaya koydu.. İyi ama bu olayın neresi “çok ilginç bir şey” ? Arz edeyim..

***

Öyle ki inanılmaz bir furya başlamış durumda.. Siyah ve beyaz yumrukların aynı görselde sunulduğu instagram paylaşımları, açılmış bir takım etiketlere yazılmış ırkçılık karşıtı mesajlar.. Muhteşem.. Herkes faşizme karşı net bir duruş ortaya koyuyor.. Açık söyleyeyim, buna sevindim.. Zira özellikle ülkemde, o kadar can acıtan ayrımcı yaklaşımlara tanık oldum ki, bugün nasıl sevinmem!.. Bakıyorum iki gündür hadislerle-ayetlerle ırkçılık karşıtı paylaşımlar yapılıyor.. Bakıyorum siyasi partiler, böylesi bir konuyu siyasetler üstü tutmak gerektiğine vurgu yapıyor.. Sahiden çok çok kıymetli.. Gönlüm ister ki bu tutum, bu tavır kalıcı olsun..

***

Biliyor musunuz mesela yeşil sahalarda ırkçı söylemde bulunduğu için adli bir ceza alan ilk futbolcu kim?.. Bugün bir oyuncusu ırkçı saldırıya hedef olan Başakşehir’in eski kaptanı Emre. Mahkeme, Emre’nin Zokora’ya söylediği sözleri sadece hakaret değil ırkçı saldırı olarak görmüş ve hapis cezası vermişti.. O Emre bugün Fenerbahçe’nin sportif direktörü ve Fenerbahçe, yaşananlar karşısında tavrını net biçimde ortaya koymuş bir kulüp.. Anlıyoruz ki Emre de eski Emre değil.. Alkışlıyoruz.. Mesela Gülben Ergen.. Gerçi o ırkçılık karşıtı mesaj vermek isterken, “siyah olan kalpleridir” gibi garip bir slogan uydurmuş, bir çuval inciri berbat etmiş.. Ama olsun, niyet önemli.. Oysa aynı Gülben Ergen, klibinde oynayan çocuk için; “aslında maymun oynatacaktık bulamayınca zenci çocuk oynattık” falan gibi akıl dışı sözler söylemişti vaktiyle.. Demek o da artık böyle düşünmüyor.. Çok sevindim.. Önemli bir ilerleme.. Peki ya İyi Parti’ye ne demeli?.. Seçim vaadi Suriyelileri kovmaktı.. Dahası prim de yapmıştı bu söylem.. Şimdi Webo’ya sahip çıkan, ırkçılığı lanetleyen paylaşımlar yapıyor İyi Parti.. İlginç.. Kamerunlu birine ırkçılık yapmak çok ayıp ama Suriyeli birine yapabilir miyiz yani?.

***

Niyet okuyuculuğu değil derdim. Kimsenin kalbini yarıp da içine bakamam. Üç örnek sundum sadece.. Futbol, sanat ve siyaset dünyasından üç örnek .. İsteyen kendince arttırabilir bu sayıyı.. İstiyorum ki samimi ve tutarlı olalım.. Bir insan hakkı sorunu olarak Suriyelilerin varlığını referandum konusu yapmayı teklif eden zihniyetin kalkıp da ‘negro’ yaygarası yapması, açık söylemek gerekirse samimi görünmüyor.. Biz sahiden ama sahiden ‘Arap’ın Arap olmayana üstünlüğünü tanımayan, üstünlüğü sadece takvada gören bir Peygamberin ümmetiyiz.. Bugünün meselesi değil yani bu bizim için.. Hz.Bilal-i Habeşî’den beri böyle.. Umarım bugün PSG maçında yaşanan aydınlanmayla herkese aynı bilinç yerleşmiş olsun… Geçmiş hatalarımızdan çıkardığımız derslerle doğru yerden bakmaya başlayalım inşaAllah..