Mavi montlu adam

Yüzlerce insanımızı kaybettiğimiz binlercesinin evsiz kaldığı İzmir Depremi canımızı çok yaktı. 82 milyon tek yürek geceler boyu ağladık. Enkaz altında can veren kardeşlerimize ağladık. 90 saat sonra sağ kurtulan yavrularımıza ağladık. Hangimiz hakim olabildi ki göz yaşlarına sanki!.. Tartışmayı hatırlayın.. Spiker ağlayarak sunar mıymış haberleri? Muhabir olay yerinde ağlar mıymış!.. Peh.. Ya hu kurtarma gönüllüsü çökmüş kaldırımın kenarına yanağından aşağıya ince ince yaşlar süzülüyor.. Neden söz ediyorsunuz siz?..

***

Cenazemiz olduğu zamanları hatırlayın. Ağlamaktan göz pınarlarımızın kuruduğu , kiminin duruma göre ağıtlar yaktığı, ölenin en yakınlarının fenalık geçirdiği cenazelerimizi.. Bir kişi vardır ya o cenaze sırasında ortada.. İmamla konuşan, kabristanı organize eden, camide gelen gideni karşılayan, akşam için pideleri sipariş eden bir olgun, mantıklı adam olur ya her ailede.. Büyük abi, amca, enişte gibi biri.. Böyle büyük felaket anlarında da insan işte tam da öyle birine ihtiyaç duyuyor.. Açık söyleyeyim Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’u sahada görünce bende oluşan his tam da buydu.. Elazığ’da ya da Malatya’da olduğu gibi.. Burada da aynı mavi montuyla ..


Hiçbir siyasi polemiğe girmeden. Sadece yapacağı işe odaklanmış bir halde.. Milletçe tansiyonumuzun fırladığı gecelerde felaket tablosunun tam da ortasında rasyonel tavrını muhafaza edebilen birini görmek güven veriyor..

‘İşine odaklanmış halde’ diyoruz ya.. Kolay da değil.. Bir buçuk milyon metrekarede 5 bin konutluk bir dönüşüm yapılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkça söyledi; bir ay için de inşaatlar başlayacak ve bir yıl içinde İzmirliler içine yerleşmiş olacak.. Bunlardan 2 bini yerinde yapılacak. Özellikle yerle bir olan 17 binanın bulunduğu alanda inşa edilecek yapılar.. Afet konutları gibi de düşünmeyin.. Zemin artı 5 katı geçmeyen, bölge mimarisine uygun, içinde yeşil alanların, sosyal donatıların da olduğu çok güzel bir yaşam alanını İzmir’e kazandırmak için çalışıyor Bakan Kurum ve ekibi..

Yeri gelmişken bu konutlar hak sahiplerine nasıl verilecek onu da anlatayım.. Gerekli incelemeler yapıldıktan sonra ‘hak sahibi’ olduğu tespit edilen vatandaşlar, 2+1 ya da 3+1 konutlardan edinebilecek.. Sistem şöyle işleyecek.. Yeni yapılacak konutların maliyeti hesaplanacak. Maliyet fiyatlarının yarısı silinecek.. Örneğin 100 bin liraya mı mâl olmuş ev.. 50 bin lira fiyat biçilecek.. Bu tutarı da vatandaşlar ilk 2 yılı ödemesiz olmak üzere 18 yılda ödeyecek. Ödemeler faizsiz olacak ve eşit taksitlerle geri alınacak. Yine, hasar tespit çalışmalarına göre orta hasarlı olan binalarda oturanlar da, bu kadar olmasa da buna yakın koşullarda ev sahibi olabilecek.. Ayrıca orta hasarlı binalarda oturanlara Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca taşınma ve kira yardımı da yapılacak.

Bugün Dünya Şehircilik Günü.. Bakmayın boş boş konuşanlara.. Bizim şehircilik anlayışımız ve çabamız Avrupa standartlarının falan çok çok üzerindedir.. Hemen unutuyoruz.. Bodrum’da milyon dolarlık otelleri, çevre kirliliği oluşturduğu için yıktırmış bir iradeden söz ediyoruz.. Ayder yaylasında, Fırtına vadisinde dere yataklarındaki kaçak yapıları tek tek kaldıran.. Ülke genelinde korunan alan miktarını iki katına çıkaran bir şehircilik anlayışından söz ediyoruz.. Güzel İzmir de hakkettiği gibi baştan kurulacak, bunu göreceksiniz..