Ferudun Niðdelioðlu
Ferudun Niðdelioðlu
Tüm Yazýlarý

Hodri meydan!

TFF Baþkaný Ýbrahim Hacýosmanoðlu, katýldýðý bir televizyon programýnda önceki Baþkan Mehmet Büyükekþi baþkanlýðýndaki TFF ile alakalý olarak futbol gündemimizi sarsacak boyutta açýklamalarda bulundu. Açýkladýðý konularýn büyük bir bölümü zaten bilinen, konuþulan konulardý.

Avrupa Futbol Þampiyonasý'nda harcanan 5.5 milyon Euro, turnuva biletlerinde yapýlan yolsuzluklar, bir sponsora dönemin TFF baþkaný tarafýndan yapýlan ahlaksýz teklif konularý vb. gibi konular ele alýndý. Bunlarý daha önce gazeteci dostumuz Tahir Kum'un aðzýndan duymuþ olsak da bir de TFF Baþkanýndan dinlemek bizler için epey bir sarsýcý oldu.

TFF Baþkanýnýn konuþma üslubu, konuþtuðu futbol sorunlarýnýn çözümüne 12 kardeþi 300 yeðeni üzerinden yaklaþmasý, hesabýný sadece Allah'a vereceðine dair söylemleri, kurumsal yaklaþýmdan ziyade racon duruþu hiç de þýk deðil.

Yakýþmýyor.

Geçmiþ federasyonu sadece yolsuzluk, harcama, adamcýlýk üzerinden eleþtiriyor olmasý da toplumsal beðeni amaçlý. Özellikle de hakemler üzerinden yaptýðý eleþtiriler tamamen tribüne yönelik. Bir yýlda üst klasman hakemi yetiþmeyeceðini dünya alem biliyor. Hacýosmanoðlu da yetiþmiþ hakem aramýyor zaten. Kendisi güvensin yeter!

Bu kriter tek baþýna elzem ve yeterli Hacýosmanoðlu için. Týpký televizyonda gördüðüm komik bir reklamdaki repliði duyuyor gibi oluyorum Ýbrahim Baþkaný dinlerken. Reklamda, alýþveriþ yapan müþteri, satýcýya soruyor, "Satýlan ürünün garantisi var mý?" diye. Satýcý da diyor ki, "Garantisi benim." Týpký Hacýosmanoðlu gibi. Ürünün, yani hakemin niteliðinin hiçbir önemi yok. Garantisi Hacýosmanoðlu!

"Böyle bir þey nerede olur?" derseniz "Afrika'nýn ilkel kabilelerinde hakim bir anlayýþ olabilir" derim sizlere. Benim ne dediðim önemli deðil. Kulüpler ya korkularýndan ya da kendi seviyeleri de bu olduðundan Hacýosmanoðlu'nun Türk Futboluna getirmiþ olduðu bu yeni yaklaþým ve anlayýþ biçimi ile futbolun kronik sorunlarýnýn çözülebileceðine inanýyorlar.

Bugünkü TFF yönetimine güvenlerini bildiriyorlar.

Ne diyelim.

Böyle baþa böyle tarak.

Ýbrahim Baþkanýn özellikle hakemler ve kurullar konusunda yaptýðý açýklamalarýnýn dayanaðý, bilgiler de son derece tartýþmalý. Bence bu konuda baþka uzmanlarla da mutlaka konuþmalý. Öz yeðenini TFF'ye Genel Sekreter, Avukatýný TFF Baþkan Vekili yapmak gibi hususlardaki açýklamalarýný, sonradan izleyince kendisi de ciddi bulmayacaktýr. Bir dahaki TFF Baþkanýnýn da bu noktalardan Hacýosmanoðlu'nu suçlamaya baþlayacaðýna adým kadar eminim. Adamcýlýk sayý ile ölçülen bir þey deðil.

Biri de bir.

Bini de.

Bunu Hacýosmanoðlu yaþayarak mutlaka öðrenecektir. Kaldý ki bu iki görev dýþýnda onlarca benzer görevlendirme yeni TFF yönetimi tarafýndan yapýldý.

VAR MISINIZ?

Gelelim Hacýosmanoðlu tarafýndan yapýlan açýklamalarda benim gördüðüm en önemli noktaya: Hacýosmanoðlu, 15 Temmuz darbe kalkýþmasý gününe kadar FETÖ tarafýndan tehdit edildiðini, tehditlere boyun eðmediði için, FETÖ iltisaklý hakemlerin de sahada (Hacýosmanoðlu'nun baþkan olduðu tarihlerde) Trabzonspor'u cezalandýrdýðýný söyledi. Daha sonra da TFF Baþkaný olduktan sonra UEFA Hakem Komitesi Baþkaný Roberto Rosetti ile yaptýðý bir konuþmayý açýkladý. Hacýosmanoðlu'nun anlattýðýna göre; Rosetti, "yetiþmiþ bazý hakemlerin" TFF ile iliþiðinin kesilmesi kararýný tartýþmaya açmak istemiþ, Hacýosmanoðlu da (FETÖ ile baðlantýlý) bu hakemlerin, Trabzonspor Baþkanlýðý döneminde kendisinin bizzat görüp yaþadýðý kasýtlý tutum ve davranýþlarýna karþý duruþunu bir kez daha göstererek tartýþmayý kapatmýþ. Hacýosmanoðlu'nun anlatýmýna göre bu konuþmada Cüneyt Çakýr ismi de geçmiþ. Ve esasen konunun tam da merkezinde Cüneyt Çakýr varmýþ.

Deðerli okurlarým Cüneyt Çakýr, Hacýosmanoðlu tarafýndan izah edildiði üzere, söz konusu örgüt ile iltisaklý ise ve bu örgütün amaçlarý doðrultusunda hakemlik faaliyetini yürütmüþ ise sýkýntý büyük. Sadece 12 Mayýs 2012 Süper Kupa Finali'ni hatýrlayýn. O maçýn hakemi de Cüneyt Çakýr'dý. Fenerbahçe'den Dia'ya gösterdiði ikinci sarý kart ile maçta fiþi çekmiþ, maçýn berabere bitmesini saðlamýþ ve þampiyonu adeta tek baþýna belirlemiþti. Aykut Kocaman bu konuyu pek çok kere gündeme getirmiþ olsa da onu dinleyen olmamýþtý. Burada yeniden bir polemik yaratmak istemiyorum. Ancak çok önemli bir noktaya dikkat çekmek istiyorum. Aziz Yýldýrým zamanýnda 12 Mayýs 2012 olaylarý ve futbolda FETÖ yapýlanmasý ile ilgili iki ayrý suç duyurusunda bulunulmuþtu.

Sýký durun, özellikle 12 Mayýs 2012 olaylarý ile ilgili yapýlan suç duyurusunda çok önemli bir iddiada bulunmuþtu Aziz Yýldýrým. "Maç sonrasýnda yaþanan büyük kitlesel olaylarýn çýkabilmesinin tek ihtimali; maç sonunda Galatasaray'ýn þampiyon olacaðý bir skorla maçýn bitmesidir. Maçýn hakemi Cüneyt Çakýr, maçýn Galatasaray'ýn þampiyon olacaðý sonuçla bitmesini saðlamýþtýr." Galatasaray'ýn þampiyonluðu ile biten maç sonrasýnda sahada çevik kuvvet polisinin baþlattýðý olaylar, saha dýþýna taþmýþ, polis çýkan olaylarý güçlükle bastýrabilmiþti. Bu maça iliþkin soruþturmada; maç sonundaki olaylarýn FETÖ mensubu polisler tarafýndan planlandýðý ve çýkarýldýðý, amacýnýn cezaevindeki Aziz Yýldýrým ile çýkan olaylarý iliþkilendirmek ve Aziz Yýldýrým ile arkadaþlarýnýn ve özellikle de Fenerbahçe'nin aðýr cezalar almalarýný saðlamak olduðu delileri ile ortaya çýkmýþtý. Maçtan önce dönemin Fenerbahçe Yöneticisi Yasemin Merçil'in örgüt lideri olduðu iddiasýyla FETÖ'cü bir savcý tarafýndan soruþturma baþlatýlmýþ, tüm Fenerbahçe tribün liderlerinin telefonlarý dinlenilmiþti. Hatta cezaevindeki Aziz Yýldýrým bile bu soruþturma kapsamýnda ortam dinlemesi ile dinlenilmiþti.

Sonra...

Sonrasýnda 12 Mayýs 2012 maçý ile ilgili soruþturma sihirli bir el marifetiyle durduruldu ve kapatýldý. Oysaki dosyada tüm deliller toplanmýþ, sorumlular belirlenmiþti. Son bir hatýrlatma daha yapayým. Hacýosmanoðlu Cüneyt Çakýr gerçeklerini anlatýnca ilk anda aklýma bu konu geldi.

Ne diyeyim.

Þimdinin TFF Baþkaný Hacýosmanoðlu'nun, Aziz Yýldýrým tarafýndan 12 Mayýs 2012'de haykýrýlan gerçekleri bugün benzer þekilde anlatmasý Aziz Yýldýrým tarafýndan Cüneyt Çakýr ile ilgili ortaya atýlan iddialarý kendi yaþadýklarý ile ve gördükleriyle tekrarlamasý ne kadar önemli. Anlatýlanlar birbiriyle nasýl da örtüþüyor.

Galatasaray'ýn, Fenerbahçe'nin daveti ile kabul ettiði, son iki sezonunun hakem hatalarýnýn uzmanlarca araþtýrýlmasý yönündeki konu, Hacýosmanoðlu'nun anlattýklarýyla benim için bir kat daha önemli hale gelmiþ oluyor. Diyorum ki acaba FETÖ yapýlanmasýnýn en güçlü olduðu dönemden bugüne, TFF tarafýndan kurulacak bir komite, TFF Baþkaný Ýbrahim Hacýosmanoðlu tarafýndan FETÖ ile iltisaklý olduklarý iddia edilen, hatta UEFA Hakem Komitesi Baþkaný Rosetti ile Hacýosmanoðlu arasýndaki konuþmaya malzeme olan hakemlerin yönettikleri maçlar bir bir incelense nasýl bir sonuç ortaya çýkar. Kaç þampiyonluk el deðiþtirir? Kimlerin, kimlerin yerine küme düþürüldüðü ortaya çýkar. Güzel olmaz mý? Bakarsýnýz belki devletimiz de bu konunun üzerine gider ve futbolda yaþanan güvensizlik ve tartýþma ortamý sona erer. Ne dersiniz?

Var mýsýnýz?