Ýhracatçýya yeþil pasaport

Zor günlerde ülkemize döviz getiren, cari açýðý azaltan, istihdam ve piyasaya ciddi katkýlarý olan ihracatçýlarýmýzýn desteklenmesi amacýyla uzun bir süre talep edilen yeþil pasaport 2016 yýlýndan itibaren verilmeye baþlandý. Ýhracat yapan firmalarýn sahipleri, ortaklarý veya çalýþanlarýna hususi damgalý pasaport verilebilmektedir. Firmanýn sahip veya ortaklarýnýn bir tüzel kiþi olmasý halinde bu tüzel kiþiliðin sahipleri, ortaklarý veya çalýþanlarýna da hususi damgalý pasaport verilebilir.

5682 Sayýlý Pasaport Kanunu’nun 14/7. Maddesi uyarýnca, son üç yýlda yýllýk ortalama ihracat tutarý Cumhurbaþkaný tarafýndan belirlenecek deðerin üzerinde olan firma yetkililerine, gerekli þartlarý taþýmalarý kaydýyla dört yýl süreyle hususi damgalý pasaport verilebilmektedir.

11 Kasým 2019 günü Cumhurbaþkanlýðý tarafýndan ihracatçýlara hususi damgalý pasaport verilmesine iliþkin esaslar hakkýnda kararda deðiþiklik yapýlmasýna dair karar yayýnlandý. Söz konusu düzenleme ile birlikte yeþil pasaport alma hakkýna sahip olmak için getirilen alt sýnýr, 500 bin dolar olarak belirlendi. Ayrýca ihracatçýlara verilen yeþil pasaport hakký süresi 24 Aralýk 2019 tarihli RG’de yayýnlanan 7196 sayýlý Bazý Kanunlarda ve 375 Sayýlý Kanun Hükmünde Kararnamede Deðiþiklik Yapýlmasýna Dair Kanun’la 2 yýldan 4 yýla uzatýldý.

 

YILLIK ORTAMA ÝHRACAT TUTARINA GÖRE VERÝLECEK PASAPORT SAYISI

500 bin ABD Dolarý-10 milyon ABD Dolarý (dahil) arasýnda: 1 adet.

10 milyon ABD Dolarý üzeri ile 25 milyon ABD Dolarý (dahil) arasýnda: 2 adet.

25 milyon ABD Dolarý üzeri ile 50 milyon ABD Dolarý (dahil) arasýnda: 3 adet.

50 milyon ABD Dolarý üzeri ile 100 milyon ABD Dolarý (dahil) arasýnda: 4 adet

100 milyon ABD Dolarý üzerinde olan firmalar: 5 adet

NOT: Son üç yýl rakamlarý dikkate alýnmaktadýr. Son üç yýlda her yýl ihracat yapma þartý bulunmamaktadýr.

Bakanlar Kurulu’nca belirlenen yýllýk ortalama ihracat tutarýna sahip firmalar, resmi dýþ ticaret istatistikleri dikkate alýnarak Ekonomi Bakanlýðý tarafýndan belirlenmekte ve her yýlýn 15 Þubat tarihine kadar Ekonomi Bakanlýðý bölge müdürlüklerine bildirilmektedir. Serbest bölgede faaliyet gösteren firmalarýn yurtdýþý satýþlarý yýllýk ortalama ihracat tutarýnda dikkate alýnmaktadýr.

Hususi damgalý pasaport müracaatý, Ticaret Bakanlýðý'nýn Talep Formu aracýlýðýyla ve online ön baþvuruda belirtilen belgeler ile üyesi olduklarý Ýhracatçý Birliðine yapýlacaktýr.

Ýhracatçý Birlikleri, müracaat sahibinin firma yetkilisi olduðuna ve talep formunu imzalayan firmayý temsil ve ilzama yetkili kiþi/kiþilerin anýlan yetkiyi haiz olduklarýna dair ibraz edilen belgeleri inceledikten sonra, imzalanan talep formu, firma tarafýndan Ticaret Bakanlýðý Bölge Müdürlüðü'nün onayýna sunulacaktýr.

Bölge Müdürlüðü onayýný takiben Nüfus ve Vatandaþlýk Ýþleri Genel Müdürlüðü'ne baðlý ilgili Ýl Nüfus Müdürlüðü’ne ‘Hususi Damgalý Pasaport Baþvurusu’ þahsen yapýlacaktýr.

Hususi damgalý pasaport alan firma yetkilileri, hususi damgalý pasaport alabilme þartlarýndan herhangi birini taþýmadýðýnýn sonradan anlaþýlmasý ya da pasaportun geçerlilik süresi içinde bu þartlardan herhangi birini kaybettiði tarihi izleyen 15 gün içinde hususi damgalý pasaportlarýný iade etmekle yükümlü olacaktýr.