Paul Craig Roberts bugünlerde olup bitenleri yazýyordu. 13 Mart 2014 tarihli yazýsýnda "Washington BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika) ülkelerini ayýrmayý hedefliyor. Çünkü bu ülkeler ayrý bir döviz bloku kurup ABD dolarýnýn kullanýmýndan kaçýnmalarýný engellemek istiyor." Diyerek Ukrayna krizine vurgu yapýyordu.
Ýki ateþ arasýnda kalan Alman siyaseti sancýlý bir süreçten geçiyor. Geçtiðimiz yýl savaþtan aylar önce Kuzey Akým 2 boru hattýnýn tarihin karanlýk sularýna gömüleceðini yazmýþtý bir Ýngiliz gazeteci. Merkel-Putin iliþkisini Molotov-Ribbentrop yakýnlaþmasýna benzeten The Guardian yazarý Patrick Wintour bir kehanette bulunmadý. Çünkü Almanya'nýn kendisine verilen ödevi harfiyyen yerine getireceðinden emin.
Willy Brandt ve yakýn zamanda da Merkel Doðu Politikasýyla bir anlamda Ruslarla temas halindeydi. Ancak Ukrayna krizi Almanya'nýn enerjisini kesti. Þimdilerde Leopard2 tanklarýnýn Ukrayna'ya teslim edilmesi için sýkýþtýrýlan Berlin hükümeti zor günler yaþýyor.
Alman Þansölyesi Scholz'u sýkýþtýran koalisyonun Yeþiller Partisi. Yeþiller, Ukrayna'dan (Londra ve Washington) gelen bütün talepleri karþýlamak için koalisyon hükümetine baský yapýyorlar. Medyanýn tepkisini çeken Yeþiller Partisi'nin savunma bakaný Lambrecht'in her an görevinden istifa edebileceði yazýlýyor.
Koalisyonun SPD'li yöneticileri de "Ukrayna'ya savaþ süresince kýrmýzý çizgimiz yok" mealinden açýklamalar yapýyorlar.
Polonya'dan yükselen sesleri de görmemek imkansýz. 2. Dünya savaþýnda olup bitenlerden dolayý Almanya'dan yüksek tazminat isteyen Polonya'nýn bu tazminatý ne anlama geliyor sanýrým apaçýk ortada.
Polonya Baþbakaný Morawiecki, Der Spiegel dergisine yazdýðý makalede Alman kamuoyunu savaþa ikna edecek tazminat taleplerini izah ediyor. Polonya'nýn kayýplarýnýn 1,3 trilyon euro olarak tahmin edildiðine iþaret ederek, milyonlarca Polonyalýnýn 2. Dünya Savaþý sýrasýnda maruz kaldýðý inanýlmaz insani ve maddi kayýplarýn hiçbir zaman tazmin edilmediðini vurguluyor.
Polonya'nýn esas talebi Almanya'yý savaþa dahil etmek. Polonya hükümetinden gelen açýklama doðrudan olmasa da dolaylý olarak savaþýn taraflarýný ortaya koyuyor: "Madem Almanya, Ukrayna'ya istediði Leopard 2 tanklarýný vermiyor. O halde biz daha önce Almanya'dan aldýðýmýz Leopard'larý vereceðiz."
Bu arada geçtiðimiz ay Almanya'da yaþanan darbe soruþturmasý toplumsal tepkilerin önünü almak ve savaþa karþý tutum sergileyecek muhalefeti dizginlemek için abartýlmýþtý. Tutuklanan yaþlý darbeciler zaten hiçbir zaman modern Almanya'yý kabul etmiyorlardý.
Almanya üzerindeki ABD, NATO, AB zincirinden kurtularak politika geliþtirebilir mi? Mümkün görünmüyor. Üstelik koalisyon hükümetleri böyle kritik dönemlerde yapýsal çözümler geliþtiremeyeceði gibi siyasal zeminde kan kaybýna da neden olacaktýr.
Küresel rekabette taraflar belli. Bu ayrýþmada Türkiye baðýmsýz politikalar geliþtirebiliyor ve krizi en az hasarla atlatmanýn yolunu arýyor. Ticaret hacmimizin yüksek olduðu Almanya'nýn ayakta kalmasý çok önemli. 2022 büyüme rakamlarý kötü deðil ancak küresel cari fazla liderliðini Çin'e kaptýrdý.
Cumhurbaþkaný Erdoðan bu ay Almanya'ya ve Polonya'ya bir ziyarette bulunacak. Berlin'de Ukrayna, Libya, Yunanistan gibi konular deðerlendirilecek. Türkiye-AB-Almanya iliþkileri masanýn gündeminde olacak. Tabi daha da önemlisi AB'de artan enerji ihtiyacý için Türkiye'nin rolü gündemde yer alabilir.