Ýmana gelen semtler!

Yetmiþli yýllarda dindar gençliðin en önemli hedeflerinden biri müzeye çevrilmiþ olan Ayasofya camiinin yeniden ibadete açýlmasýydý.

Bölgede baþta Sultanahmet Camii olmak üzere mabet çoktu. Mesele Ýstanbul'un cami ihtiyacý deðildi

Mesele, Ayasofya'nýn müzeye çevrilmesinin Müslümanlarýn deðerlerine karþý koyan bir uygulama olmasýydý!

Baþta Necip Fazýl olmak üzere kanaat önderlerinin tamamý Ayasofya'nýn fetih sembolü olmasýna vurgu yapar, Ayasofya'nýn ibadete kapalý olmasýnýn ülkede Müslümanlarýn hâkim olmadýðý anlamýna geldiðine iþaret ederlerdi.

Mesela merhum Erbakan derdi ki: "Eðer Ayasofya kýrmýzýya boyanmýþsa, kiliseye benzetilmiþse, ezan okunmuyor, içinde namaz kýlýnmýyorsa biliniz ki Türkiye'ye taklitçiler hâkimdir! Biliniz ki yeryüzünde sadece zulüm düzeni yürümektedir.

Yok eðer Ayasofya'da gümdür gümbür ezan okunuyor, Hakk'ýn sesi bütün dünyaya ilan ediliyorsa, o zaman biliniz ki Türkiye'de Milli Görüþçüler hâkimdir, inananlar hâkimdir."

Dindarlarýn Ayasofya'nýn ibadete açýlmasý rüyasý bu dönemde gerçekleþti. Açýldýðý günden bu yana öylesine büyük bir akýn var ki camiye giriþlerin kontrollü yapýlmasý zaruret halini aldý.

Bugün bize bu mutluluðu yaþatanlara teþekkür günüdür!

TAKSÝM CAMÝÝ

Taksim Ýstanbul'un en önemli merkezlerinden biridir ve burada dindarlarýn ibadet edecekleri mabede ihtiyaçlarý giderilmemiþti.

Aslýnda Taksim'e cami inþasý ta 93 (1877) Harbi sonrasýna kadar gider.

Ruslar galip gelince Taksim'e bir kilise yaptýrdýlar.

Aya Triada adý kilisenin Ruslar tarafýndan yaptýrýlmýþ olmasý, büyüklüðü, kubbeli olmasý ve halkýn o güne kadar alýþýk olmadýðý çan sesleri gibi nedenlerle Müslüman ahali Taksim'de bir cami yapýlmasýný istiyordu.

Taksim adeta galip güçlerin hâkim olduðu meydaný temsil ediyordu.

Ama Osmanlý döneminde yapýlamadý!

Cumhuriyet döneminin tek parti hükümetleri milletin deðerleriyle mücadele halinde olduðu için cami talebi gündeme bile gelemiyordu. Millet imanýný kurtarma derdindeydi!

Demokrat Parti iktidara geldikten ve Müslümanlar bir nebze nefes aldýktan sonra 1952 yýlýnda tekrar gündeme geldi.

"Mevlana Ailesi'nden gelen týp profesörü Feridun Nafiz Uzluk'un baþkanlýðýndaki Anýtlar Derneði, Ýstanbul baþta olmak üzere çok sayýda þehirde camiler yaptýrmýþ bir dernekti. 1955'te derneðe, Ýstanbul Belediyesi'nin Taksim Camii için gerekli arsayý ayýrdýðý haberleri çýktý ancak proje hayata geçirilemedi. Ýkinci giriþim, 1960'larýn ortasýnda yaþandý. Giriþimin öncüleri ise iþ adamlarý oldu ve cami maket olarak hazýr hale getirildi. 1965'te Baþbakan Süleyman Demirel Taksim'de Ziraat Bankasý ve hazineye ait arazinin camii yapýlmasý þartýyla Vakýflar Müdürlüðüne satýlmasý kararý aldý. Fakat arsa tahsisi mahkeme kararýyla durduruldu. 1979'da Süleyman Demirel'in baþbakanlýðý döneminde bakanlar kurulu kararýyla Taksim'e cami yapýlmasý kararlaþtýrýldý ancak 12 Eylül Darbesi ertesinde bakanlar kurulu kararý iptal etti."

12 Eylül'den sonra Taksim'e cami yaptýrma fikrine merhum Erbakan ve tabiatýyla ÝBB Baþkaný seçilen Recep Tayyip Erdoðan sahip çýktý. Merhum Erbakan baþbakan ve Tayyib Bey ÝBB baþkaný olmasýna raðmen yine Taksim'e cami inþa edilemedi!

Çünkü Taksime cami bir mabed inþasýnýn ötesinde seküler kesimin ve vesayet sisteminin egemenlik simgesi haline gelmiþti.

Taksim'e cami yapmak vesayet sistemine kafa tutmak demekti.

Uzatmayalým inþa edilen Taksim Camii 2021 yýlýnda ibadete açýldý. Artýk Taksim meydanýna hâkim olan kilise deðil camiydi!

Bugün o camiin inþa edilmesini saðlayanlara teþekkür günüdür!

ÇAMLICA CAMÝÝ

Ataþehir'e yapýlan Mimar Sinan Camii'nden sonra Çamlýca'ya yapýlan o büyük camii de Ýstanbul'a bu dönemde vurulan mühürlerden oldu.

Çamlýca Camii'nin sýradan bir mabed olmanýn ötesinde kelimeni tam anlamýyla bir külliye olduðunu hatýrlatmak isterim.

Ýki hafta önceki yaðmurlu Cuma günü Belçika'dan gelen bir dostumla orada buluþtuk. O büyük cami yaðmurlu havaya raðmen dolmuþtu!

Sadece ülke içinden deðil dünyanýn dört bir tarafýndan ziyaretçiler vardý.

Çamlýca Camii Ýstanbul'un simgelerinden ve cazibe merkezlerinden biri haline gelmiþti.

Ýstanbul'a vurulan önemli mühürlerden biri oldu Çamlýca Camii.

Bugün o camiin inþasýna sebep olanlara teþekkür günüdür!

BARBAROS HAYREDDÝN PAÞA CAMÝÝ

Bundan iki hafta önce 12 Mayýs 2023 Cuma günü Ýstanbul'a vurulmuþ bir diðer mühür olan Barbaros Hayreddin Paþa Camii ibadete açýldý.

Açýlýþý TV'den seyrettim. Ama geçen hafta özellikle ziyarete gittim.(Metro ile Levent duraðýnda inilip Plazalar tabelasý takip edilince doðrudan camii avlusuna çýkýlýyor. Bu durakta Plazalar tabelasýna Barbaros Hayreddin Paþa Camii ibaresinin eklenmesi isabetli olur!)

Camisiz semt görüntüsü veren Levent'e böyle bir camii inþa edilmesi hem týpký Taksim'de olduðu gibi önemli bir ihtiyacý karþýlýyor hem de bölgeye hâkim gökdelenler arasýnda yükselen minareler anlayana çok düþündürücü mesajlar veriyordu.

Ana caddedeki bu muhteþem cami mimarisi itibariyle de öncekileri sollamýþ ortaya bir þaheser çýkmýþtý.

Mimari açýdan Taksim Camii'ni de Çamlýca Camii'ni de gerçekten sollamýþ bir eser çýkmýþ ortaya.

Dikkatlice gezdim mimarideki insicam, renklerin uyumu, çevre düzenlemesi fevkalade güzel olmuþ. (Camiler için milyonlarca para harcayýp ses düzenini bir türlü kuramamak da camilerin kaderi galiba. Mesela Çamlýca camiinde ses sisteminin bozukluðundan ne imamýn hutbesi anlaþýldý ne de namazda ne okuduðu. Dün öðle namazýný Sultanahmet camiinde kýldým orada da ses düzeninin bozukluðundan vaaz veren hocanýn ne söylediði anlaþýlmýyordu. Maalesef büyük camilerde ses düzeni saðlýksýz. Ama gördüm ki Barbaros Hayreddin Paþa camiinin ses düzeni de çok güzel ayarlanmýþ!)

Sadece arsa küçüklüðünden dolayý arka taraftaki revaklar bölümü kýsa kalmýþ onun dýþýnda Barbaros Hayreddin Paþa Camii Yahya Kemal'in 'Ezansýz Semtler' makalesinde söylediði gibi bölgeyi imana getirmiþ!

Yahya Kemal o uzun makalesinin bir yerinde þunlarý söyler:

"Ah! Büyük cedlerimiz! Onlar da Galata, Beyoðlu gibi Frenk semtlerinde yerleþirlerdi, fakat yerleþtikleri mahallede Müslümanlýðýn nûru belirir, beþ vakitte Ezân iþitilir, asmalý minare, gölgeli mescid peydâ olur; sokak köþesinde bir türbenin kandili uyanýr; hâsýlý, o topraðýn o köþesi imana gelirdi!"

Bugün o camiin inþasýna sebep olanlara ve destek verenlere teþekkür günüdür!

Ben onlardan razýyým Allah da razý olsun!

Amin.