Irak’ta 2019 Ekim ayýnda baþlayan ve Teþrin Devrimi diye anýlan protestolar ülkede dengeleri alt üst edecek bir renge kavuþtu.
ABD’nin iþgalinden sonra ülkedeki ABD ve Ýran hâkimiyeti ilk kez sorgulanýr oldu.
Kasým Süleymani’nin organize ettiði Þii Haþdi Þa’bi güçlerinin Sünnilere karþý uyguladýðý baský ve þiddet IÞID’a da zemin hazýrlayan bir misyon ifa etti.
Teþrin Devrimi ülkedeki ABD iþgali ve Ýran hâkimiyetine karþý bizzat Þiilerin baþlattýðý bir eylemdir. Bu eylemlere daha sonra Sünniler de katýlmýþlardýr.
Bu güne kadar 511 eylemci hayatýný kaybetmiþ 21 bin kiþi de yaralanmýþtýr.
Teþrin Devrimi
bu itibarla mezhebi bir hareket olmaktan çýkmýþ milli bir harekete dönüþmüþtür.
***
Bu milli hareket Irak dýþýnda da kendisini hissettirmiþtir.
Siyasi partiler, önemli baðýmsýz þahsiyetler ve sivil toplum örgütleri bir araya gelip 2019 Mart’ýnda oluþturduklarý Irak Misak-ý Millisi de Teþrin Devrimi’ne destek vermiþtir.
Bu milli misak Devlet ve Vatandaþlýk baþlýðý altýnda 5 madde, Siyasi Sistem baþlýðý altýnda 7 madde ve Bölgesel ve Küresel Çerçeve baþlýðý altýnda 5 madde olmak üzere toplam 17 maddeden oluþan bir sözleþmedir.
Ýþte bu milli misaký oluþturan Iraklýlar 10-11 Ocak 2020 tarihlerinde Ýstanbul’da ilk kongrelerini yaptýlar.
11 Ocak 2020 tarihinde Saat 17.00 de Þehzadebaþý Celal Aða Konak’ta de bir sonuç bildirisi yayýnladýlar.
Bu bildirinin yayýnlandýðý toplantýya davet üzerine ben de katýldým.
***
Sonuç bildirisi, ABD ve Ýran’ý iþgalci olarak tanýmlýyor ve dayatýlan siyasi sisteme itirazlarýna vurgu yaparak 2018 seçimlerine halkýn %80’nin katýlmadýðýný hatýrlatýp sistemin meþruiyetini sorguluyor.
Bildiri, mevcut sistemin mezhep kavgasýný körükleyip Irak’ý dâhili, bölgesel ve küresel çatýþmalarýn alaný haline getirdiði ve Teþrin Devrimi’ni zaruri kýldýðý tespiti yapýyor.
Teþrin Devrimi’nin mezhep ve ýrk kotasýna dayalý sistemin devrilmesini hedeflediði belirtiliyor.
***
Ve Irak’ýn kurtuluþunu ilan ettiði þu 4 maddede somutlaþtýrýyor:
1.Özgür, onurlu ve birleþik Irak’ý yeniden kurmak için Irak Misak-ý Millisi’ndeki amaç, hedef ve ilkelere baðlýlýðý te’yid eder.
2.Irak Misak-ý Millisi, halen acýlar çekmeye devam eden Irak halkýný, Teþrin Devrimi’ne destek vermeye, tüm þehirlerde gösterileri ve protestolarý artýrmaya davet eder.
3.Irak Misak-ý Millisi, siyasi sisteme karþý direnen tüm Irak güçlerini, Irak halkýnýn özgür ve onurlu bir hayat beklentisini gerçekleþtirmesi hususunda, dýþ müdahalelerden uzak bir þekilde hiç kimseyi ve grubu dýþlamadan saðlýklý bir siyasi çözümü saðlayacak bir milli formül olgunlaþtýrma amacýyla diyalog baþlatmaya davet eder.
4.Irak Misak-ý Millisi, hükümetin barýþçý gösterileri bastýrmak için resmi ve milis güçleriyle þiddeti artýrarak yüzlerce ölü, binlerce yaralý, tutuklu ve kayýbýn faili olduðu olaylardan sonra, Arap ülkelerini, uluslararasý kuruluþlarý, bölgesel ve küresel örgütleri insani standartlara uygun olarak, ciddi bir þekilde iþlem yapmaya davet eder.
***
Bu çaðrýlar Irak içinde ve dýþýnda ne kadar yanký bulur bilinmez.
Ancak bence dikkat çeken en önemli husus, Irak halkýnýn mezhep kavgalarýný körükleyen sistemden duyduklarý rahatsýzlýktýr.
Kimse ýrk ve mezhep kaynaklý politikalarý tasvip etmiyor.
Sünni’si de Þii’si de artýk tam baðýmsýz bir Irak ve insanca yaþamak istiyor.
Ve öyle görülüyor ki ne iþgali sürdüren ABD Irak’tan çýkmaya, ne de siyasi hâkimiyeti devam eden Ýran elini çekmeye niyetli.
Fakat Teþrin Devrimi hýzýný kesmeden devam ederse her an sürprizler yaþanabilir!
Ayrýca ABD’nin Süleymani’yi katlederek isod tarlasýna girmiþ olduðunu da unutmayalým!