Yeni partilerin geleceği

Eski AK Partili Ali Babacan, ve Ahmet Davutoğlu ile eski CHP’li Öztürk Yılmaz’ın parti kurma çalışmaları medyanın gündemindeydi. 

Davutoğlu ekibi hafta içinde Gelecek Partisi’nin (GP) kuruluş dilekçesini verdi. 

154 kişilik kurucular listesinde bir hayli tanıdık isim var. 

Hiçbirinin şahsı hakkında su-i zanda bulunmak istemem. Aksine mazileri itibariyle hüsnü zanda bulunurum. 

Ancak birilerinin iyi insan olmaları iyi siyasetçi olacakları anlamına gelmiyor. 

Bu itibarla da GP’nin ve kurulacak diğer partilerin ben başarılı olma ihtimalinin bulunmadığını veatılan adımın yanlış olduğunu düşünüyorum. 

***

Önce şunu hatırlatmalıyım ki, Türk siyasi hayatında - Demokrat Parti hariç- ana gövdeden kopan siyasi hareketlerin hiçbiri iktidarı yakalayacak başarı elde edememiş, aksine ya kısa sürede kapanmış ya da küçük oluşumlar olarak devam etmiştir/etmektedir. 

Çünkü seçmen ana gövdeden ayrılanı inandırıcı bulmamıştır!

CHP’den ayrılan DP’nin başarısı da o dönemde alternatif parti olmayışı ve halkın CHP’ye tepkisi sebebiyledir. 

Yoksa daha sonra CHP’den kopan ne Güven Partisi ne de DSP bir varlık gösterebilmiştir. DSP, Ecevit’in karizmasına rağmen son seçimde %1’e düşmüştür. CHP’de grup başkan vekilliği yapmış olan E. Ülke Tarhan’ın kurduğu Anadolu Partisi’nin adını bile unuttu CHP seçmeni, ama ana gövde CHP hala ayaktadır.

Dolayısıyla Yılmaz’ın kuracağı partinin akıbeti de diğerlerinin akıbetinden farklı olmayacaktır. 

***

Ana gövdeden kopan diğer partilere verilecek örneklerden biri de DP’den kopan 19 milletvekilinin 1955’de kurduğu Hürriyet Partisi’dir. 3 yıl yaşadı! 

Demirel’in AP’sinden 1970’de ayrılan 41 milletvekili Demokratik Parti’yi kurdu, ömrü bir seçimlik oldu. AP/DYP ana gövdeyi korudu. 

MHP’nin ana gövdesinden ayrılan BBP kapanmadı ama hiçbir zaman iktidar alternatifi olamadı. 

AP’den MHP’den ve CHP’den kopanlar partilerinde saygın isimlerdi. Hatta 

Muhsin Yazıcıoğlu herkes tarafından sevilirdi ama onun/onların iyi ve güzel insan olması/olmaları partilerini iktidar alternatif yapmadı! 

AK Parti’en ayrılıp parti kuran A. Latif Şener bugün, CHP bünyesinde sıradan bir milletvekili olarak Erdoğan düşmanlığıyla vakit geçiriyor! 

***

Şimdi GP de Babacan’ın kuracağı partinin de iktidar alternatifi olmayacağını eminim onlar da biliyorlar. Yapılan anketlerdeki rakamlar da bunu açıkça gösteriyor. 

Hele Davutoğlu’nun kimliği ve argümanları sadece AK Parti tabanına yönelik bir yapılanma olduğuna işaret ediyor. 

Son tartışmalar ve kuruluş sonrası mesajlar bu partinin tamamıyla AK Parti eleştirisi üzerine kurulduğu izlenimini pekiştiriyor. 

Ben hem GP’nin hem de kurulacak diğer partinin kendilerini iktidara taşımayacağını amaAK Parti’nin oylarını tırtıklayarak CHP’nin başını çektiği muhalefetin değirmenine su taşıdığını/taşıyacağını düşünüyorum. 

***

Hülasa, Başkan Erdoğan’ın ikinci kez cumhurbaşkanı seçilmesinin ülkemiz için de bölge için de hatta dünya siyaseti içinde elzem olduğunu düşünenlerdenim. 

Ancak hepimiz biliyoruz ki, emperyalist güçler Başkan Erdoğan’ı düşürmek için denemedik yol bırakmadılar. 

En son 15 Temmuz’da silahlı darbeye bile teşebbüs ettiler. 

Milletimizin, ülkemizin ve bölgenin çıkarlarını koruyan Başkan Erdoğan’ın bu misyonunu geçmişte çok sert eleştiriler yapan MHP bile gördüğü için güçlü destek vermektedir. 

Ben GP ve kurulacak partileri dış güçlerin kurdurduğu iddiasında değilim. Siyasi öngörü zafiyeti olarak değerlendiriyorum. 

Ama Başkan Erdoğan’ı bir kez daha seçtirmemek için içerdeki ve dışardaki Erdoğan muhaliflerinin bu partilere destek vereceklerinden de şüphe etmiyorum. 

Nitekim İP şimdiden milletvekili teklif etti bile! Yarın CHP de grup kurmaları için milletvekili kiralarsa hiç şaşırmam! 

Bakalım yeni parti kuranlar, Erdoğan’ın şahsında Türkiye düşmanlığı yapanlarla aynı safa düştüklerini anlamamakta ne zamana kadar ısrar edecekler?