Ýran halkýnýn baþý sað olsun!

Ýran Cumhurbaþkaný Ýbrahim Reisi, 1979 Ýslam Ýnkýlabýndan sonra çok önemli görevlerde bulunmuþ ve 2021'de cumhurbaþkaný seçilmiþti.

Ýnkýlap sonrasý kimi generallerin idamýný onaylayan heyette yer almasý sebebiyle ABD'nin kara listesindeydi.

Tabii ki dini lidere baðlý olarak Ýran'ýn politikalarýný sürdüren bir cumhurbaþkanýydý Ancak seçildiðinden beri ýlýmlý mesajlar veren diyaloðu önceleyen bir profil çizdi.

Pek radikal mesajlar vermedi, aksine aralarýndaki tarihi düþmanlýða raðmen Araplarla masaya oturdu hatta Suudi Arabistan ile iliþkileri düzeltti.

Takip ettiði politikalarý tasvip sadedinde söylemiyorum (çünkü Ýran'ýn özellikle dýþ politikada yanlýþ istikamette olduðunu birçok kez yazdým. Ýçerde de örnek bir Ýslâmi rejim kuramadýklarýný gördük!) ancak dün Azerbaycan karþýsýnda Ermenileri destekleyen Ýbrahim Reisi'nin Azerbaycan ile ortak baraj açýlýþýnda bulunmuþ olmasý da ýlýmlý ve diyalog taraftarý politikalarýnýn tezahürüydü diye yorumlanabilir.

Ne de olsa taç giyen baþ aðýrlaþýr.

Hepsi bir tarafa, komþumuz Ýran'ýn cumhurbaþkaný bir helikopter kazasý sonrasý dýþiþleri bakanýyla birlikte hayatýný kaybetti.

Kazanýn gerçek sebebi ortaya çýkmadan yapýlan yorumlar ihtimalden öteye bir þey deðildir.

O yüzden kaza kýrým raporu çýkmadan yorum yapmamayý tercih ederim.

Ancak CHP Genel Baþkaný'nýn yaptýðý açýklama, genel baþkan olmanýn devlet adamý olmak anlamýna gelmeyeceðini göstermesi açýsýndan fevkalade önemlidir.

Hem, " Kaza tüm yönleriyle araþtýrýlmalý ve somut gerçekler ortaya çýkmalýdýr. Burada erken yorumlar, çeþitli spekülasyonlar olayýn sýcaklýðý düþünüldüðünde son derece risklidir." diyor hem de Ýsrail'in Gazze katliamýna gönderme yaparak, ". Bu süreçte bu olayla bölgede yaþananlarýn ilgisinin olmadýðýný ümit etmek isteriz" diyerek Ýsrail'i korumak isterken iþin içinde olabileceði yorumuna gönderme yapýyor.(Daha sonra Ýsrail olayla ilgisi olmadýðýný açýkladý!)

Ayný açýklamada Ýsrail'in devlet terörüne varan saldýrýlarýný kýnarken, Ýsrail 76 yýldýr Filistinlilere karþý iþgal politikasý gütmüyormuþ gibi, her gün Filistinlileri öldürmüyor, arazilerini gasp etmiyormuþ gibi Ýsrail saldýrýlarýna gerekçe olarak Hamas'ýn 7 Ekim harekâtýný göstererek Ýsrail'e hak veriyor olmasý da anlamlýdýr!

16 Mayýs 2024 günü Bahreyn Baþkenti Mename'de toplanan Arap Birliði 33. Baþkanlar Zirvesi'nde, tüm liderler Filistin davasýna sahip çýkmanýn gereðine iþaret ederken, Filistin Devlet baþkaný sýfatý taþýyan Mahmud Abbas da ayný dile kullanarak Ýsrail'i haklý çýkarýrcasýna Hamas'ý itham eden bir konuþma yapmýþtý.

Arap Birliði zirvesi derken 22 devlet baþkanýnýn toplandýðý zirveden çýkan sonuç bildirgesi bir sivil toplum örgütünün taleplerinden öte bir anlam taþýmayan içeriðe sahipti.

Sanki hiçbiri devlet baþkaný deðilmiþ gibi bir açýklama yaptýlar. Ýnanýn o zirvedeki devlet baþkanlarýnýn sonuç bildirgesi bizim ÝHH'nýn yayýnladýðý günlük bildirgelerinden daha güçlü deðildi.

Ancak bildirgenin 1967 sýnýrlarýný esas alan baþkenti Doðu Kudüs olan baðýmsýz Filistin devletinin kurulmasýný içeriyor olmasý tarihi bir dönüm noktasýdýr.

Çünkü Ýsrail, Arap ülkeleriyle yaptýðý Ýbrahim Anlaþmalarýyla Filistin davasýný onlara unutturmak üzeriydi.

7 Ekim (Aksa Tufaný) harekâtý elbette eleþtirilebilir.

Ancak bugün Arap dünyasý eðer Filistin devletinin kurulmasýný yeniden gündeme almýþsa; BM'de Filistin'in tam üyeliði destek bulmuþsa ve Filistin devletinin tanýnmasý gündemdeyse, hiç þüphesiz bu Hamas'ýn baþlattýðý 7 Ekim harekâtýnýn olumlu sonuçlarýndan biridir.

Tekrar Ýran Cumhurbaþkaný'nýn hayatýný kaybettiði olaya dönecek olursak, elbette ki farklýlýklarýmýzý konuþacak zaman deðildir.

Bu baðlamda Baþkan Erdoðan'ýn tavrý tam bir devlet adamý tavrýdýr.

Olay yerine ulaþmak bir tarafa olay yerini tespit etmekte bile yetersiz kalan komþuya anýnda el uzatmasý, yardým teklif etmesi ve talep üzerine hem TÝHA hem gece görüþlü helikopter hem de kurtarma ekibi göndermesi, vefat haberi üzerine de taziye yayýnlayýp 'Türkiye'nin zor günlerinde Ýran halkýnýn yanýnda olacaðýný' açýklamasý devlet adamlýðýdýr!

Türkiye'nin tavrý, felaket anýnda siyasi ihtilaflarýn bir kenara býrakýlarak felakete karþý dayanýþma gösterilmesi esasýnýn güçlü bir tezahürüdür.

Bu medeni yaklaþýmýn yaný sýra Türkiye, tüm dünyaya teknolojide ulaþtýðý seviyeyi göstererek de çok önemli mesajlar vermiþtir.

Olay yerini tespit etmek için Türk yapýmý Akýncý TÝHA hemen havalanmýþ; Anadolu Ajansý TÝHA'nýn bu görevini ifa sürecini canlý olarak yayýnlamýþ; milyonlarca insan dakika dakika bu tespit iþlemini seyretmiþ; olay yeri tespit edilip ilgili makamlara bildirildikten sonra TÝHA dönüþ yaparak Van gölü üzerinde bir Ayyýldýz çizerek görevini tamamlamýþ!

25 Mart 2009 tarihinde Yozgat Sivas arasýnda merhum Muhsin Yazýcýoðlu'nun vefatýyla sonuçlanan kaza yerini üç gün tespit edemeyen teknolojiden, Ýran'daki olay yerini saatler içinde bulan teknolojiye kavuþmuþ bir Türkiye'nin varlýðýný tüm dünya aynelyakîn görmüþ oldu.

Ýran halkýnýn baþý sað olsun.

Akýncý TÝHA ve Anadolu Ajansý var olsun!

Onlarý bu seviyeye taþýyanlardan Allah razý olsun!