Ýþ hukukunda denkleþtirme ve telafi çalýþmasý

Geçen hafta çalýþma sürelerini açýklarken denkleþtirme uygulamasýndan da bahsetmiþtik.

Esasýnda kurumsal iþletmelerde denkleþtirme uygulamasý yapýlmaktadýr.

Denkleþtirme uygulamasý iki aylýk süre içinde iþçinin haftalýk ortalama çalýþma süresinin, normal haftalýk çalýþma süresine denk getirilmesi yoluyla yapýlan çalýþma þeklini ifade etmektedir.

Örneðin, 8 haftalýk bir dönemde bir hafta 60 saat bir hafta 30 saat çalýþýlmasý þeklinde düzenlenen bir çalýþma modelinde çalýþana fazla mesai ücret ödenmesine gerek olmayacaktýr.

Denkleþtirme süresi toplu iþ sözleþmeleri uygulanan iþyerlerinde, sözleþmede yazýlý olmasý kaydýyla dört aya kadar artýrýlabilir. Turizm sektöründe dört aylýk süre içinde iþçinin haftalýk ortalama çalýþma süresi, normal haftalýk çalýþma süresini aþamaz; denkleþtirme süresi turizm sektöründe toplu iþ sözleþmeleri ile altý aya kadar artýrýlabilir.

Denkleþtirme uygulamasýnýn geçerli olabilmesi için çalýþandan onay alýnmasý, çalýþma sürelerinin iþyerinde planlanarak denkleþtirme sonuna kadar günlük veya haftalýk çalýþma planlarýnýn iþyerinde ilan edilmesi gerekmektedir.

Denkleþtirme uygulamasýnda dahi gündüz çalýþma süresi 11 saati, gece çalýþma saati 7,5 saati geçemeyecektir.

Ulusal Bayram Genel Tatil, Hafta Tatili çalýþmasý ve yasak çalýþmalarýn (iþ arama izninde çalýþma, süt izninde çalýþma, gündüz 11 saati, gece 7,5 saati geçen çalýþmalar gibi) denkleþtirme uygulamasýna konu edilmesi mümkün deðildir.

***

Telafi Çalýþmasý

Ýþ Hukukunda diðer bir önemli konu da Telafi Çalýþmasýdýr.

Zorunlu nedenlerle iþin durmasý, ulusal bayram ve genel tatillerden önce veya sonra iþyerinin tatil edilmesi veya benzer nedenlerle iþyerinde normal çalýþma sürelerinin önemli ölçüde altýnda çalýþýlmasý veya tamamen tatil edilmesi ya da iþçinin talebi ile kendisine izin verilmesi hallerinde, iþveren dört ay içinde çalýþýlmayan süreler için telafi çalýþmasý yaptýrabilir ve bu çalýþmalar fazla çalýþma veya fazla sürelerle çalýþma sayýlmamaktadýr.

Ancak telafi çalýþmasý akdi tatil dahil herhangi bir tatil gününde yaptýrýlamazken, telafi çalýþmasý günde üç saati geçemeyecek ve gündüz 11 saat, gece 7,5 saat olan azami çalýþma süresi düzenlemelerine uyulmasý gerekecektir.