Ýþe dönüþler baþlýyor, bu kurallara dikkat…

Üç aydýr neredeyse bir saniyemiz bile Koronavirüsü (covid-19) düþünmeden geçmiyor.

Bugün geriye doðru bakýp deðerlendirdiðimde hem köþe yazýlarýmda, hem danýþmanlýk þirketimizde iþ yoðunluðumuzun neredeyse yüzde 80’i koronavirüs ve buna baðlý kýsa çalýþma, pandemi ücretsiz izni, fesih yasaðý gibi konularla geçmiþ.

Hatta geçtiðimiz hafta "250 soruda Covid-19 Sürecinde Ýþ ve Sosyal Güvenlik" kitabým Seçkin yayýnevi tarafýndan yayýnlandý. Covid-19 sürecinde çok faydalanacaðýnýz bu kitabý https://www.seckin.com.tr/kitap/373867431 web sayfasýndan edinebilirsiniz.

1 Haziran itibariyle yeni normale uygun þekilde birçok iþyeri açýlmaya baþladý. Elbette dikkat etmemiz gereke çok kural var. Öncelikle çalýþanlarýn “iþe dönüþ ve yeni normal çalýþma sistemi” konusunda bilgilendirilmesi gerekiyor.

BU KURALLAR HAYAT KURTARACAK

Servis beklerken, servislerin içerisinde, iþyerine giriþte, yemekhanede, dinlenme alaný ve kafeterya gibi sosyal ortamlarda, çalýþma masasýnda ve çalýþma ortamlarýnda çok dikkatli olmalarýný hatýrlatan duyuru ve afiþler asýlarak güvenli bir çalýþma ortamý hazýrlamak gerekiyor.

Servis araçlarýnýn özellikle sýk temas edilen yüzeyleri baþta olmak üzere temizlik ve hijyeni sýk aralýklarla saðlanmalýdýr. Servis ve toplu taþýma aracýný kullanan çalýþanlarýn araç içerisindeki yüzeylere temasý mümkün olduðunca azaltýlmalýdýr.

Çalýþanlarýn iþe baþlamadan önce temassýz ateþ ölçerle kontrol edilmesi ve ateþi olanlarýn iþyeri hekimine yönlendirilmesi gerekir. Çalýþanlarýn iþyerlerine giriþ-çýkýþ kayýtlarý esnasýnda kullanýlacak yöntemler fiziksel temasta bulunmayacaklarý þekilde düzenlenmelidir.

Ýþyerinde çalýþanlarýn kullanýmý için yeterli temizlik malzemeleri bulundurulmalýdýr. El hijyenini teþvik etmek için dezenfektanlar ortak alanlarda bulundurulmalýdýr. Çalýþma alanlarý, lavabo, tuvalet, banyo, merdiven korkuluklarý, musluk ve yemekhaneler, yatakhaneler, dinlenme alanlarý, giyinme/soyunma odalarý, kapý, turnike gibi alanlarda hijyen þartlarýna uyulmalýdýr.

Klavyeler ve diðer cihazlar da düzenli olarak temizlenmelidir. Ýþyeri kýsa aralýklarla havalandýrýlmalý, sosyal mesafeye uyularak maske takýlmalýdýr. Ýþ toplantýlarý ve görüþmeleri mümkün oldukça sanal ortamlarda yapýlmalýdýr.

Çalýþanlara verilecek olan iþ saðlýðý ve güvenliði eðitimleri uzaktan eðitim þeklinde, iþyeri temizliði ve düzeni, hijyen ve psikososyal risk faktörleri konularý önceliklendirilerek verilmelidir. Eðitimlerde aile ve toplumsal yaþama iliþkin öneriler de yer almalýdýr.

65 YAÞ ÜSTÜNE MÜJDE

Daha önce hem 65 yaþ üstü çalýþanlarla birlikte kronik rahatsýzlýðý olanlar için de sokaða çýkma kýsýtlamasý getirilmiþti. Yeni Genelgeye göre, sokaða çýkma kýsýtlamasý olan 65 yaþ ve üzerindeki vatandaþlar arasýnda iþletme sahibi, esnaf, tüccar, sanayici, serbest meslek sahipleri ile çalýþanlar için sokaða çýkma kýsýtlamasý kaldýrýldý.

Cumhurbaþkanýmýz sayýn Recep Tayyip Erdoðan tarafýndan imzalanarak yürürlüðe giren Cumhurbaþkanlýðý Genelgesi ile Kamu kurum ve kuruluþlarýnda (Saðlýk Bakanlýðý ve Milli Ýstihbarat Teþkilatý Baþkanlýðý hariç) çalýþan yönetici kadro ve pozisyonunda bulunanlar hariç, 60 yaþ ve üzerinde olanlar ile kronik hastalýðý bulunanlar idari izinli sayýlacak.

KRONÝK HASTALAR NE OLACAK?

Ancak özel sektörde çalýþan kronik hastalarýn durumlarý açýklýða kavuþturulmadý. Diðer bir deyiþle özel sektörde çalýþan akciðer hastalýðý, astým, KOAH, kalp/damar hastalýðý, böbrek, hipertansiyon ve karaciðer hastalýðý gibi kronik hastalarýn iþe dönüp dönemeyecekleri konusunda da bir belirsizlik var. Özellikle 65 yaþ üstü hastalarla ayný durumdaki kronik hastalardan iþletme sahibi, esnaf, tüccar, sanayici, serbest meslek sahipleri ile çalýþanlar için sokaða çýkma kýsýtlamasýnýn kaldýrýlmasý hususu önem arz etmektedir.