İslam'da zor zamanların ahlakı!

Eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez korona virüsünün zuhurundan sonra, gayet yerinde ve zamanında bir çıkış yaparak, ‘İslam’da zor zamanların ahlakı’ başlığı atında youtube üzerinden çok önemli mesajlar verdi kamuoyuna.

Aslında o mesajlar yayınlandığında temas edecektim, ancak fırsat bulamadım. Dün validesinin Hakk’a yürüdüğünü öğrenince o mesajları hatırladım ve hatırlatmak istedim.

Öncelikle Görmez hocanın validesine Allah’dan rahmet-i vâsia, yakınlarına sabr-ı cemil ve ecr-i azım diliyorum. Kabri nur ile dolsun, mekanı cennet olsun.

Görmez hocanın o sohbetinden bazı cümleleri iktibas etmeye çalıştım. Diyor ki:

Bugün sağlık otoritelerini dinleme zamanıdır. Bugün onların tavsiyelerine kulak vermek aslında yüce dinimizin de emridir. Zira Rabbimizin can emanetini korumak en mukaddes vazifemizdir. Bugün hem kendimizi korumak hem de (hastalığı) başkasına bulaştırmamak için evlerimizde beklemek adeta düşmana karşı siperde durmak gibi, adeta nöbet tutmak gibidir. Cenabı-ı Hak bütün hepimize ve bütün insanlığa kolaylıklar versin.”

“Zor zamanların imanı büyük bir umutla Rabb’e yöneliştir. Zor zamanların imanı insana umut taşımaktır, sevinç taşımaktır. Zor zamanların imanı ve en önemli ilkesi yeis ve ümitsizliğe kapılmamaktır.

“Zor zamanların ahlakı ‘isar’dır. ‘İsar’ ne demektir? Her hâlükârda kardeşimizi kendimize tercih etmek demektir. Komşumuzu kendimize tercih etmek demektir.”

“Zor zamanların ahlakı ‘infak’ ahlakıdır. (İnfak) Sahip olduğumuz her şeyi kardeşlerimizle paylaşmaktır. Zor zamanların ahlakı affetmektir. Her daim affedici olmak, onarıcı olmak, bağışlayıcı olmaktır.”

“Sosyal medya mecralarında zaman zaman yaralayıcı din tartışmalarına şahit oluyoruz. Bu tartışmaları geride bırakalım. Bugün Kelamın Muallimi Değil Umudun Muallimi Olma Zamanıdır.”

“Birilerinin dediği gibi ‘insan insanın kurdu’ değildir. (Aksine) ‘İnsan insanın yurdudur’. Bu hadise bize bunu gösterecektir; ‘İnsan insanın şifasıdır’. Bu vesileyle biz insanın insanın yurdu olduğunu, şifası olduğunu yeniden göreceğiz.”

Görmez hocanın bilgeliğine, derinliğine ve samimiyetine işaret eden, “insan insanın yurdu ve şifasıdır; bugün dertlenme günü değil dertlere derman olma günüdüdür; bugünler biriktirme günü değil paylaşma günüdür; mizan bozuldu, felaketler çoğaldı”gibi hikmet dolu cümleler eminim sizleri de etkileyecektir.

Hele yaşlılar hakkında ihtiyar kelimesi üzerinden bir yorumu var ki ‘işte budur!’ dedirtiyor insana.

En iyisi youtube girip hocayı tekrar tekrar dinlemektir.

Not:

Bu arada koronavirüsle mücadele eden değerli dostum Özcan Ünlü’ye ve Pendik Tokatlılar Derneği Başkanı Bülent Gürpınar kardeşime acil şifalar diliyorum.

Koronavirüsle mücadeleyi kazanan ve normal hayata dönen Abdulkadir Özkan kardeşime ve ailesine de geçmiş olsun diyorum.