Ýsrail neden vahþileþti?

Sanki içindeki gerçeði herkesin göreceði þekilde ortaya koyan Ýsrail, kendinin gerçek yüzünü korkmadan meydana çýkardý. Peki neden? "Hamas'ýn saldýrýsý" tek baþýna neden deðil, elbet. Buna inanmamýzý isteyenlere ard arda sorularým olur. Meselenin boyutuna iyice baktýðýmýzda hedefin gayet açýk gözüktüðü ortada.

"ABD/Ýngiltere ortaklýðýndaki dünya üzerinde yeni senaryoyu" hepimiz artýk görüyoruz. Ýsrail bu yeni senaryonun içinde. Tek baþýna böyle bir "vahþiliðe" soyunmadýðý da açýktýr. Baþýndan itibaren "hesapsýz yakalanan Ýsrail" durumu nasýl dönüþtürmeye çalýþýyor ve "zayýf gözükmek korkusu ile kibrine yenik düþtüðü" doðrudur.

Kendinden ve dünyadaki aðýndan ne kadar emin olmalý ki, kimse "umurunda olmaksýzýn Gazze'yi yok ediyor." Þimdi "ABD de kendi kamuoyunu oyalamak için" bir sert bir yumuþak tarzý seçmek zorunda kalýyor. Ama açýk olan þey, "seçim öncesi bu sorunu nasýl çözeceðini de bilmiyor."

"Küresel ölçekte seslerin yükseliþine" bakýldýðýnda da sanki "kontrollü durum" söz konusu gibi duruyor. Mesela aktivist "Greta Thunberg'in sahada gözükmesi" sorulara neden olabilir.

"Küresel savaþlar zinciri içinde Ýsrail'in katliamlarý ile Hitler'in soykýrým anlayýþý arasýnda bir farkýn olmadýðýný" görüyoruz. Ama "Hitler'in katliamlarý" sonucunda Almanya parçalandý ve "ABD/Ýngiltere'nin kuklasýna" dönüþtü, soykýrýma maruz kalan Yahudilere ise "Ýsrail devleti kurularak hediye edildi."

"Þimdiki duruma" da tarihi arka plan ile bakýldýðýnda "Ýsrail'in daha da geniþlemesi ile tam tersi yok olmasý arasýnda kalmýþ bir sürece" þahitlik ettiðimizi unutmamak gerekiyor. Dolayýsý ile süreç "Netanyahu'yu týpký Hitler'i gibi sonuca götürebilir." Ama "küresel ölçekte hangi gücün bu hesaplaþma sürecini kazanacaðýna çok baðlý bir süreçten" bahsettiðimizi de göz ardý etmemek gerekiyor.

"Bu hesaplaþma kimin lehinde bitecek önceden kestirmek zor." "ABD kendisi bile Pasifik'te olasý savaþýn nihai galibini tahmin etmekte zorlanýyor." Dolayýsý ile "bu kadar savaþ süreci ve durmadan yenisinin eklenmesi ABD'nin iþine yarýyor ama Orta Doðu'nun dokusunun deðiþmesini de istemiyor."

Ama "ABD þunun da farkýnda: bu vahþilik uzadýkça hesaplanamayan yeni çöküþ ile karþý karþýya kalabilir." Ve "bundan en çok zararlý kendisi çýkar."