Ýstanbul heyecaný

Uzun zamandýr merak edilen aday dün itibariyle Cumhurbaþkaný Erdoðan tarafýndan açýklandý. AK Parti'nin Ýstanbul adayý Murat Kurum.

Ýsmi zaten aday potasýndaydý. Hatta en güçlü aday olarak onun ismi geçiyordu. Ancak baþka isimler de konuþuldu. Murat Kurum isminde karar kýlýnmasýnda ana belirleyici, Ýstanbul'un konut stokunu yenilemenin aciliyeti oldu.

Kurum baþarýlý bir bakanlýk dönemi icra etti. Özellikle 6 Þubat Depremleri ve akabindeki süreçte depremin yaralarýnýn sarýlmasý ve yeni konutlarýn biran evvel inþa edilmesinde Kurum'un gösterdiði performans ve edindiði deneyim onu öne çýkardý.

Murat Kurum sadece depremde deðil, Batý Karadeniz bölgesinde birkaç ili içine alan büyük sel felaketinde de büyük özveriyle çalýþan bakanlardandý. Ayný þekilde yangýn felaketlerinde de.

Murat Kurum'u anýnca diðerlerini anmamak olmaz; doðrusunu söylemek gerekirse doðal felaketlerin peþ peþe geldiði son birkaç yýlda AK Partili bakanlar sahada inanýlmaz bir gayretle çalýþtýlar. Gerek yangýnlarda gerek selde ve tabii ki asrýn felaketi olarak andýðýmýz büyük depremde yüksek bir organizasyon becerisi sergilediler.

14-28 Mayýs seçimlerinde muhalefet blokunun açýkta tek oy býrakmamacasýna sýký bir ittifak kurmalarýna ve kazanmaya dönük yüksek motivasyonlarýna raðmen AK Parti'nin ve Cumhur Ýttifaký adayý olarak Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn seçimden zaferle çýkmasýnda dýþ politikadaki proaktif tutum ve savunma sanayiindeki atýlýmlarýn yanýnda, bakanlarýn ülke meselelerinde göze gelir þekilde gayretli çalýþmalarýnýn da etkili olduðunu düþünüyorum.

Murat Kurum, bakanlýk yaptýðý dönemde bir oh diyemedi. Hep sahadaydý, hep sorunlarla mücadele ediyordu ve hem halkla temas halindeydi.

Bakanlýðý döneminde Tozkoparan'dan Kaðýthane'ye Ýstanbul'daki bir çok kentsel dönüþüm projesinin ilçe belediyelerle birlikte yine o yürüttü. Dolayýsýyla Ýstanbul'un en önemli sorunu olan depreme hazýrlýk noktasýnda Murat Kurum isabetli bir isim olarak öne çýktý.

Bu durumda, "Ýstanbul'a her yýl 20 bin konut kazandýracaðýz" deyip 5 yýlýn sonunda bile 20 bin konut yapamamýþ olan Ekrem Ýmamoðlu için durum pek de iç açýcý deðil.

Adaylarý, projelerini daha çok konuþacaðýz ama yakýn þahitliðim olduðu için aktarmak istediðim birkaç husus var.

Murat Kurum'un adýný öne çýkartan husus bence kesinkes Ýstanbul'un en önemli sorunu olarak ev stokunun yenilenmesi tespiti. Ancak þundan eminin, AK Parti'nin mevcut ilçe belediye baþkanlarýnýn herhangi biri Ýstanbul'u bugünkünden çok daha iyi yönetir. En basitinden Esenler'de gerçekleþtirilen kentsel dönüþüm projesi, Ýmamoðlu'nun koca Ýstanbul'da yaptýðýndan çok daha fazla. Bu sadece konut üretimi için geçerli deðil, yerel yönetimle ilgili her kalem iþ için geçerli. Sadece Millet Bahçeleri ve Millet Kýraathanelerini saysak bile CHP'li ÝBB ile AK Partili herhangi bir ilçe belediyesinin hizmette yarýþmasý halinde Ýmamoðlu'nun küme düþeceðini gösterir. Ama ne yazýk ki artýk yerel seçimlerde dahi seçmen hizmet penceresinden bakmayabiliyor siyasete.

Ýstanbul'un baþýnda 5 yýldýr aklý fikri Ýstanbul olmayan, Ýstanbul'un parasýný kendi siyasi ikbaline sermaye yapan biri oturuyor.

ÝBB baþkanýyken CHP Kongresi yönetti, genel baþkan devirdi, emanetçi baþkan atadý. Ýstanbul dýþýnda her tarakta bezi var.

Murat Kurum'un "Sadece Ýstanbul" diyerek yola çýkmasý, seçim sürecinde neyi öne çýkartacaðýný da gösteriyor.

Hülasa Ýstanbul heyecaný baþladý.