Ýsveç kararý ve beklentiler

Ýsveç'in NATO'ya katýlmasý TBMM Dýþiþleri Komisyonu tarafýndan oylandý. Finlandiya Türk hükümetiyle olumlu bir diyalog geliþtirmiþ ve üyelik konusunda Türkiye'nin tutumu bu kadar tartýþýlmamýþtý.

Ýsveç'e yönelik tepkiler aslýnda birkaç gerekçeye dayanýyor. Ýsveç'te üslenen PKK ve FETÖ militanlarýnýn faaliyetleri doðrudan Ýsveç'e yönelik tepkilerin merkezindeydi. Ancak Kur'an-ý Kerim yakma eylemlerine müsaade eden Ýsveç hükümeti Türk kamuoyunda tepki gördü.

Ýsveç sürecine diðer bir tepki ise ABD'ye dönük algýnýn giderek olumsuz hale gelmesi. Özellikle Gazze'de yaþanan sürecin faturasýný Türk kamuoyu, ABD yönetimine kesiyor. Ýsrail'in sivillere dönük saldýrýlarýnýn arkasýnda ABD'nin olduðu kanaati sokakta hâkim.

Ankara, Ýsveç kararýný TBMM'deki oylamayla ilan edecek. Küresel sistemde yaþanan sorunlarda ABD ile Rusya-Çin arasýnda yaþanan gerilim var. Cumhur Ýttifaký, meclisteki komisyonda bu konudaki duruþunu açýklamýþ oldu.

Mecliste 1 Mart 2003'teki tezkere oylamasý gibi bir sonuç mümkün mü þimdilik bilmiyoruz. Cumhur Ýttifaký milletvekillerine sivil toplum kuruluþlarýndan ve sendikalardan yukarýda saydýðýmýz gerekçeler baský gelecektir.

Erdoðan liderliðindeki Türkiye, Ýsveç'e evet derken ABD ile sorunlarý çözmek için enerji harcadý. Dýþiþleri ve Milli Savunma Bakaný muhataplarýyla defalarca kritik görüþmeler yaptý. Türk hükümetinin beklentileri kamuoyunu rahatlatacak düzeyde olacak mý takip edeceðiz.

Ankara'nýn ýsrarla üzerinde durduðu YPG/SDG tehdidini ortadan kaldýrmak. Suriye'nin kuzeyinde vurulan tesisler bu konuda uzlaþýnýn olduðunu gösteriyor. Özellikle Ýran'ýn etkisine karþý YPG/SDG unsurlarý yerine diðer yapýlarla hareket edilebileceði kanaati geçtiðimiz aylarda öne çýkmýþtý.

Suriye'nin kuzeyinde Türkiye'yi rahatlatacak bir süreç yaþayabiliriz ancak Türk kamuoyu Gazze konusunda da Erdoðan'ýn gücünü hissetmek istiyor. Ýsrail'in sivil katliamlarý karþýsýnda Erdoðan'ýn dünya kamuoyundaki etkisi yüksek. Erdoðan, önümüzdeki günlerde ABD yönetimini Gazze'de ateþkese ikna edebilirse, ardýndan da Netanyahu'yu koltuðundan edecek bir süreci tetiklerse Ýsveç oylamasý kamuoyu desteði alacaktýr.

Dýþiþleri Bakaný Hakan Fidan'ýn Amerikalý mevkidaþý A. Blinken'la dün akþam saatlerinde yaptýðý görüþmede F-16 meselesinin aþýlacaðýný, Gazze'de ateþkes için ise henüz mesafe alýnamadýðýný biliyoruz.